Afbeelding

Tovertafel brengt dementerenden op bijzondere manier in beweging

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Bewoners van de Bieslandhof worden geactiveerd door de beelden die op de tovertafel worden geprojecteerd. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een aantal dementerende bewoners van verpleeghuis de Bieslandhof beleefden dinsdag een bijzondere middag. Zij woonden een demonstratie bij van de Tovertafel, een product van Active Cues dat erop gericht is dementerenden in beweging te brengen.

Het werd een bijzondere middag en eigenlijk waren alle aanwezigen ervan overtuigd dat de Tovertafel een aanwinst zou betekenen voor de afdelingen waar dementerenden gehuisvest zijn. De vijfenhalf duizend euro die het apparaat kost vormen voorlopig echter nog het struikelblok.

“Ik heb nog nooit zo’n relaxte baan gehad”, zegt Jaco Smit die de Tovertafel kwam demonstreren. “Elke keer weer sta ik er versteld van hoe de mensen op het apparaat reageren.” De tafel bestaat uit een kast die aan het plafond wordt gehangen. Vanuit het apparaat worden beelden op de tafel, die onder de kast staat, geprojecteerd. “Aan de ontwikkeling van de tafel is viereneenhalf jaar wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. De kast kan zeven spellen op de tafel projecteren, spellen die terug gaan op vroege herinneringen. Daarbij is gekozen voor simpele vormen en doffe kleuren. We laten de mensen in hun waarden. Dat betekent dat de spellen simpel zijn, maar niet kinderachtig.”

Na een korte inleiding is het spelen geblazen en dan gebeurt er een klein wonder. Mensen die eerst wat apathisch voor zich uit staarden, worden in no time gegrepen door de over het tafelblad bewegende figuren. Met een lach en een tevreden uitdrukking proberen ze de vormen te manipuleren. Ook de omstanders genieten ervan. “Het is bijzonder te zien wat een plezier de mensen aan de spelen beleven”, constateert Sylvia Zuiderwijk, die het initiatief nam voor de demonstratie. “Het apparaat geeft ook wat ruimte aan verplegenden en verzorgenden. Het spel schept een positieve sfeer en de mensen zijn er zo intensief mee bezig dat een verplegende zich best even tien minuten kan terug trekken om aan een rapport te werken.”

“Ik kan het nog mooier vertellen”, haakt Smit in. “Ik was laatst voor een demonstratie in België. De verpleegkundige waarmee ik de demonstratie verzorgde werd weggeroepen voor een spoedgeval. Daar stond ik, zonder enige ervaring in de zorg, met drie dementerende mensen. Die speelden gezellig door. Er kan ook niets gebeuren want de bal waarmee we spelen blijft steeds op de tafel geprojecteerd. Die rolt niet van de tafel onder een bank of iets dergelijks. Bovendien mag er ook een kop koffie over tafel gaan, want het speelvlak is geen ingewikkeld hightech-werkblad, maar een simpel tafelblad.”

De tovertafel belooft een groot succes te worden want vanaf maart werden al meer dan dertig tafels verkocht. “We hebben ook een prijs ontvangen voor de meest innovatieve starter, maar liefst vijfentwintig duizend euro. Die zijn niet in een nieuwe auto gegaan, maar in de ontwikkeling van het product.”


“De tafel heeft nog een groot voordeel”, zegt Sylvia Zuiderwijk. “Hij is namelijk verplaatsbaar, zodat we het apparaat op verschillende afdelingen kunnen hangen. Het kan dus optimaal worden gebruikt. Wat mij betreft mag het morgen worden geplaatst, maar we moeten eerst op zoek naar sponsoren die de benodigde middelen bij elkaar willen brengen. Onze bewoners zullen ze er heel dankbaar voor zijn, dat weet ik zeker.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12