Afbeelding

Geen grootschalige nieuwbouw, maar renovatie in Poptahof

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Nieuwbouw in Poptahof.

DELFT – Flats in Poptahof worden komende twee jaar gerenoveerd. Opmerkelijk, want aanvankelijk zou de wijk grotendeels worden gesloopt en zou overal nieuwbouw verrijzen.

Twee ‘woonvelden’ werden afgelopen jaren wel gesloopt. Hier is inmiddels nieuwbouw en een Poptapark verrezen. Woningcorporatie Woonbron de Gemeente Delft hebben de plannen voor de rest van de wijk herzien. Vanwege de ‘verslechterde economische situatie’ en de ‘veranderde rol van corporaties’ wordt voor 5 miljoen euro gerenoveerd in plaats van gebouwd.

Wat nieuwbouw anders gekost zou hebben, is volgens Woonbronwoordvoerder Hans Böse moeilijk te zeggen “Maar die kosten zouden aanzienlijk hoger zijn, omdat er werd gerekend met veel hogere opbrengsten uit verkoop van woningen”, legt hij uit. Nieuwe woningen in Poptahof moesten namelijk flink geld opleveren, maar de werkelijkheid is anno 2015 anders.

Twee velden werden wél aangepakt. Ook het huis van Mieke Massar aan de Troelstralaan ging tegen de vlakte. “Dat was absoluut niet nodig”, zegt Massar. “Het was een goede woning. Maar het moest en zou platgaan. Poptahof was niet meer van deze tijd en de panden waren niet veilig meer, vertelden de gemeente en woningcorporatie ons. Er werd gesproken over betonrot. Toen ik deze week las dat ze de wijk willen renoveren, was ik in eerste instantie boos. Als je de panden een likje verf geeft, LED-lampjes ophangt het belbord vervangt: daar worden panden niet veiliger van.” Volgens Massar zijn twee situaties mogelijk: Of zij en haar gezin moesten onder valse voorwendselen verhuizen, of de overgebleven bewoners wonen in onveilige huizen.

Böse geeft aan dat bij Woonbron niet bekend is dat bewoners hun huis moesten verlaten omdat deze niet veilig waren. “Ze moesten weg omdat in de vernieuwing van Poptahof hun woning gesloopt of zeer ingrijpend veranderd zou worden.” Tijdens de renovatiewerkzaamheden worden betonnen onderdelen gerepareerd en behandeld, merkt hij op over de betonrot. “Daarnaast zijn in 2014 maatregelen genomen om de galerijen van vier flat te versterken door het plaatsen van kolommen.” Ook aan de slecht werkende liften wordt volgens hem gewerkt. “We volgen de storingen, die helaas tot veel irritatie en ongemak bij bewoners van de Patrijs en de Leeuwerik leiden, op de voet. We hebben afspraken met het liftbedrijf gemaakt.”

Volgens Mieke Massar hebben de nieuwbouwplannen het afgelopen decennium voor veel onrust gezorgd bij bewoners van de wijk waar zij ruim veertig jaar met plezier woonde. “Ik heb altijd al geroepen dat die nieuwbouwplannen niet te realiseren waren. Poptahof moest het Barcelona van Nederland worden. De plannen waren zó gigantisch, volgens mij waren ze een beetje van de wereld toen ze het bedachten. Nu zijn we twaalf jaar en heel veel onrust verder en krijgen de flats een likje verf.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12