Afbeelding

Niemand wil leegstand aan de Asvest en toch staat het al een jaar leeg

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Eerst was er een weggeefwinkel, nadat de krakers waren vertrokken werd het dichtgetimmerd en ontdaan van asbest en andere troep. Sinds januari gebeurt er helemaal niets meer achter de hekken aan de Asvest.

DELFT – Een rij panden aan de Asvest, pal tegenover de Zuidpoortgarage, is al ruim een jaar dichtgetimmerd. Niemand is blij met deze situatie en de vervallen aanblik van de gebouwen, maar desondanks gebeurt er niets.

‘Komt hier wellicht uw nieuwe bedrijfs/kantoorpand?’, prijkt al maanden op een groot bord voor de panden. De plannen voor nieuwbouw lijken echter even in de koelkast gezet. Onkruid en algen groeien ondertussen verder.
Ontwikkelaar G.A.M. van Leeuwen wil de huidige panden slopen. Daarvoor in de plaats moest nieuwbouw komen: commerciële ruimtes met daarboven woningen. In de Gemeenteberichten verschijnt daarom op 3 november 2013 een vergunningsaanvraag. Op 22 december wordt die aanvraag vervolgens weer ingetrokken. “De plannen zijn een beetje in duigen gevallen”, legt projectleider Jeroen van Leeuwen van G.A.M. van Leeuwen uit. Het bedrijf trok z’n vergunning in vanwege enkele discussiepunten met de Gemeente Delft.

Discussiepunten
Eén van de discussiepunten gaat volgens de projectleider over een poort die richting het Achterom leidt. “Als we het pand slopen mag je vervolgens, volgens de gemeente, niet direct langs dit paadje bouwen. Volgens het bestemmingsplan mag dit wel. Dat viel ons een beetje tegen.” Verder ontstond een meningsverschil over een stuk gemeentegrond dat gekocht zou worden, maar waar volgens de ontwikkelaar nog een hele rij stalen damwanden in bleek te zitten. “Maar er is nog steeds een geldige en bruikbare sloop- en bouwvergunning voor het oorspronkelijke kantoorplan, alleen zijn hier tot op heden geen afnemers voor.”


Dus gebeurt er niets meer aan de Asvest. De panden knappen er niet bepaald van op. Ook Van Leeuwen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar, geeft hij aan, áls ze aan de slag willen moeten ze de plannen die ze aanvankelijk hadden wèl flink aanpassen. “En dat maakt het moeilijk. Want de aanpassingen hebben zoveel consequenties dat je je afvraagt of je daar nog wel een gebouw wilt neerzetten.”

Meerdere partijen
Jeroen van Leeuwen verwacht dat echter er dit jaar nog wel ‘iets gaat gebeuren’. “Maar het is afhankelijk van veel factoren. Als het aan ons ligt gebeurt er snel iets, maar er zijn meerdere partijen nodig die hun fiat moeten geven.” Volgens hem zijn het afgelopen jaar overigens wel wát werkzaamheden in het pand geweest. “Zoals een grootschalige asbestsanering en een interne sloopronde, als voorbereiding op de definitieve sloop.” Verder is vlak voor de zomervakantie het overleg met de gemeente hervat. “Dat waren prettige gesprekken met wederzijds begrip voor de situatie.”


Volgens gemeentewoordvoerder Mark de Kok heeft de ontwikkelaar geen vergunning aangevraagd voor sloop en nieuwbouw aan de Asvest. Wat de Gemeente Delft betreft, laat hij weten, zijn op deze locatie ‘meerdere leuke mogelijkheden die binnen het bestemmingsplan passen’. “Zoals wonen, dienstverlening, een creatief bedrijf, een cultureel bedrijf of een maatschappelijk bedrijf. De Gemeente Delft wacht af welk initiatief daarvoor op tafel komt.”


Weggeefwinkel
Tot een jaar geleden was het pand nog gekraakt. De krakers runden er een weggeefwinkel, een plek waar je spullen kon doneren die de krakers vervolgens weggaven aan minderbedeelden. De krakers zijn wat teleurgesteld over de gang van zaken, mailen ze naar Delft op Zondag. Ze wilden het pand in eerste instantie al niet verlaten en de zaak zelfs voor de rechter laten komen. Ze twijfelden namelijk aan de rechtsgeldigheid van documenten, maar vernamen via de gemeente, zeggen ze, dat alle vergunningen rechtsgeldig waren. Dus verlieten ze het pand. Een dag later werden de ramen dichtgetimmerd, later kwamen de bouwhekken. ‘Sindsdien staat in het centrum van Delft een vervallen, dichtgetimmerd gebouw. En werd een door velen gewaardeerde weggeefwinkel met medewerking van een medewerker van de gemeente nodeloos de nek omgedraaid’, aldus de anonieme krakers.


Jeroen van Leeuwen koestert minder mooie herinneringen aan de krakende weldoeners. “Ze hadden werkelijk alles achtergelaten. Het hele pand was tot aan de plafonds toe volgestouwd met troep. De asbestsaneerder is eerst twee maanden bezig geweest om het pand te ontruimen en te ontsmetten. Er lagen rottende hopen afval, drugs, kots en hopen hondenpoep. De weggeefwinkel was gratis, maar heeft de ontwikkelaar onvoorzien tienduizenden euro’s extra gekost.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12