Op het Stadhuis wordt donderdag verder gesproken over de begroting voor het komende jaar.
Op het Stadhuis wordt donderdag verder gesproken over de begroting voor het komende jaar.

De zin en onzin van praten over de begroting

Politiek

DELFT – De politiek stond afgelopen tijd uitgebreid stil bij de begroting voor komend jaar. Iedereen deed z'n zegje. Nutteloos, vindt de één. Belangrijk, vindt de ander. Wie gelijk heeft zal donderdag blijken.

Tijdens de algemene beschouwingen, afgelopen maand op het stadhuis, mocht elke partij vertellen wat ze van de financiële plannen en koers van het stadsbestuur vinden. Dat deden ze ook in de Stadskrant en afgelopen week tijdens meerdere commissievergaderingen. Heeft het nut om uitgebreid bij de begroting stil te staan? Nee, zegt Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft. "Het is een beetje een ritueel", begint De Wit. "Al jarenlang verandert het nauwelijks iets aan de begroting. Als het al iets verandert zijn het futiliteiten of zaken die coalitiepartijen voorstellen en die geen geld kosten. Oppositie zit er voor Jan met de korte achternaam bij." David van Dis, fractievoorzitter van het CDA, ziet het anders. Hij noemt de algemene beschouwing 'het politieke moment van het jaar'. "Goed dat daar uitgebreid bij stil wordt gestaan", vindt Van Dis. Wel constateerde hij afgelopen jaren dat er steeds minder wordt gedaan met inbreng van andere partijen. "Dat komt ook doordat veel moet worden bezuinigd en er weinig ruimte is voor nieuwe dingen. Wat er weinig is kun je ook weinig verschuiven. Vorig jaar vond ik de coalitie heel erg gesloten. Momenteel heb ik het idee dat ze welwillender zijn. Tot nu toe is dat echter alleen met woorden gezegd, komende week moet dat uitmonden in daden. Of dat gebeurt weten we komende week." Ook Bart Smals, fractievoorzitter van coalitiepartij VVD, merkt op dat er meer met ieders inbreng is te doen als Delft wat meer geld had. "Maar het is flauwekul als je zegt dat algemene beschouwingen geen zin hebben. Ik denk dat er wel degelijk mogelijkheden zijn en het heeft sowieso zin daarover te praten. Algemene beschouwingen zijn de opmaat naar de begroting. Dit is dus het moment om beleid te bepalen, want je hebt het dan over hoe en wanneer je geld uitgeeft. Logisch om daar uitgebreid bij stil te staan."
Jan Peter de Wit denkt daar anders over. "Het is een soort nepvertoning om burgers het idee te geven dat we een functionerende democratie hebben in Delft. Dat is helemaal niet zo. De provincie heeft het in Delft voor het zeggen. In plaats van een begroting van 300 pagina's, hadden ze beter een shortlist kunnen maken. Met een begroting op hoofdlijnen, die past op één A4'tje, krijg je veel heldere debatten." Ook David van Dis vond de debatten wat tegenvallen. "Er was weinig debat, iedereen houdt z'n eigen verhaal, hier en daar wordt een vraag gesteld en dat is het." Bart Smals vindt het flauw om te stellen dat oppositie in de Delftse raad weinig voor elkaar krijgt. "In de politiek is het nu eenmaal zo dat je meestal niet je zin krijgt, dat hoort erbij." Donderdag wordt op het stadhuis weer gesproken over de begroting voor volgend jaar. De Wit verwacht dat de begroting uiteindelijk toch geen goedkeuring van de provincie krijgt. "Net als de begroting voor 2015." Van Dis is hoopvol over de bereidheid van de coalitie om hun plannen hier en daar aan te passen. "Ze hebben gezegd naar ons te luisteren. Als puntje bij paaltje komt en de handen omhoog gaan om te stemmen, dan zullen ze moeten laten zien dat ze ons serieus nemen en niet in de coalitiekramp schieten."