Afbeelding

STIP zit stevig met de handen aan het stuur, maar is volgens critici weinig kritisch en een cv-fabriek

Algemeen

Editie: Week 20, Jaargang 23 |

Maart 2014. Lijsttrekker Anne Viruly, Bert Vogel, Gennadij Kreukniet (v.l.n.r.) en Lisa ten Brug (niet op de foto) zijn verkozen en worden geïnstalleerd in de gemeenteraad. Momenteel zit alleen Bert Vogel nog in de raad.

DELFT – Studentenpartij STIP is niet meer weg te denken uit de Delftse politiek. Niet tot ieders genoegen. Vanuit de oppositie klinken steeds meer verwijten. Zo wordt gezegd dat STIP niet goed is voor de continuïteit en dat het raadslidmaatschap vooral leuk staat op het cv van studenten.

Raadsleden worden gekozen voor vier jaar, maar STIP wisselt de raads- en commissieleden om het jaar af. Zo kan het gebeuren dat van de vier STIP’ers die maart 2014 werden verkozen tot een plek in de raad, er ondertussen al drie zijn vertrokken. Zij zijn inmiddels vervangen door partijgenoten op wie nauwelijks is gestemd.

Bij de benoeming van het kersverse commissielid Elwin van Beurden weigerde de fractie van Onafhankelijk Delft (OD) begin deze maand op te staan. Die actie kon op weinig sympathie van andere partijen rekenen, maar het punt was gemaakt. “Drie van de vier verkozen raadsleden van STIP zijn alweer vertrokken. En dat gaat zo maar door. Dat zijn we dus zat”, licht Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, toe. Ook Aad Meuleman van Stadsbelangen vindt de manier van werken van STIP niet goed. “Het constant wisselen van raads- en commissieleden doet de continuïteit geen goed”, vindt Meuleman. “Het blijft natuurlijk heel gek dat nummer 20 op de kieslijst opeens wordt geïnstalleerd in de raad. Anne Viruly was met de gemeenteraadsverkiezingen hun lijsttrekker. We waren nog geen maand verder en STIP had alweer een andere lijsttrekker. Het is een rare gang van zaken.” Martin Stoelinga noemt al die wisselingen zelfs kiezersbedrog. “Die vier die nu in de gemeenteraad zitten hebben bij elkaar geloof ik 250 stemmen gehaald. Ze zitten er dankzij Anne Viruly, die vlak na de verkiezingen weg was. Hoe bedoel je, kiezersbedrog?”

‘OMDAT WE STEEDS WISSELEN, BRENGEN WE FRISSE IDEEËN’
Dorris Dekker, de huidig fractievoorzitter van STIP, wuift die kritiek weg. “Het is bekend dat wij leden wisselen, dat hebben we altijd gedaan”, reageert Dekker. Ze merkt op dat studenten op haar partij stemmen vanwege de visie en de standpunten en niet vanwege bepaalde namen op de lijst. Daarnaast is het niet zo dat STIP’ers even een jaartje in de raad zitten en dan weer hun eigen weg gaan. “Voordat ze raadslid worden, zijn ze een jaar commissielid. In totaal is het een traject van drie jaar. Dat verschilt niet veel met de vier jaar die andere raadsleden in de raad zitten. Er zijn er maar weinig die dit werk twintig jaar lang doen.” Bovendien: “Wij zijn de enige partij van wie de raads- en commissieleden fulltime met politiek bezig zijn. En omdat we steeds wisselen brengen wij ook frisse ideeën.”

‘IK HEB WEL ZEVENTIG, TACHTIG RAADSLEDEN VAN STIP VOORBIJ ZIEN KOMEN’
Desondanks is het schier onmogelijk alles te weten over de besluitvorming die afgelopen jaren plaatsvond. Als iemand weet hoe de politieke hazen door Delft lopen, is het Aad Meuleman wel, die al sinds 1998 in de gemeenteraad zit. Het viel hem afgelopen jaren op dat niet ieder raadslid van STIP zich altijd even goed had verdiept in de historie. Wat het gevolg is? “Dat men onvoldoende bekend met de historie van dossiers en een besluit neemt in de waan van de dag. Dat vind ik storend. In al mijn jaren in de raad heb ik denk ik wel zeventig, tachtig raadsleden van STIP voorbij zien komen. Dat kan, hoe serieus ze hun werk ook doen, toch niet goed zijn?” Ze doen wel degelijk hun best, constateert Meuleman. “Niemand van STIP gooit er met de pet naar. Maar het komt op mij wel cv-achtig over, omdat zo’n raadslidmaatschap mooi op je cv staat.”


STIP zit daarnaast steevast in de coalitie. De eerste STIP’er die met de vuist op tafel slaat en het college terugfluit, moet zich nog aandienen. Meuleman: “Ik vind hun inbreng weinig constructief. Ze stemmen overal mee in, zolang er maar voldoende studentenwoningen zijn en zolang er maar geld naar Delft Kennisstad gaat.” Ook Stoelinga is kritisch over de bijdrages van STIP tijdens raadsvergaderingen. “Ze gaan alleen maar uit van het belang van de studenten en ze hebben lak aan wat de gewone Delftenaren bezighoudt. Het maakt ze niks uit wat ze voor financiële rampen veroorzaken, ze gaan toch na vier jaar ergens anders wonen.” ‘De Snor’ snapt wel waarom STIP weinig kritisch richting college is. “Het zijn nog kinderen en ze hebben de knepen van de luier nog in hun kont zitten. Ik vind het bovendien meer een belangenvereniging dan een politieke vereniging.”

Dorris Derksen ziet het anders. “Wij denken als coalitiepartij altijd goed mee over de besluitvorming en we zitten er dichter op. Als het goed is, sta je dan achter het beleid. Als het college iets vindt en wij zijn daar volledig op tegen, dan gaat er iets mis. Ik hoop dat iedereen kritisch blijft, maar ook mee wil denken. Dat heeft Delft dit moment nodig om uit de financiële crisis te komen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12