Afbeelding

Bas Verkerk: nuttig netwerken in de wandelgangen, onzichtbaar op straat

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Bas Verkerk had afgelopen twaalf jaar wat zichtbaarder in de stad moeten zijn, vinden sommigen.

DELFT – Burgemeester Bas Verkerk kondigde vorige week aan te stoppen als burgemeester van Delft. In de zomer van 2016 levert hij zijn ambtsketting in.

Politici die met hem werkten roemen hem om zijn netwerk, maar er is ook kritiek op de 56-jarige VVD’er die in 2004 burgemeester van Delft werd. Niet voor niets waren de Delftse fractievoorzitters het er onlangs in een geheim overleg unaniem over eens dat Delft toe is aan een nieuwe burgemeester. Nadat dit via het AD uitlekte, hield Verkerk de eer aan zichzelf en kondigde hij aan geen derde ambtstermijn te ambiëren.

Milène Junius (CDA) werkte vier jaar met hem samen als wethouder. “Het is zijn eigen beslissing om te stoppen”, reageert Junius. Ze vindt het ‘jammer’ dat onlangs in het AD berichten stonden over het geheime overleg van de fractievoorzitters en de uitkomst. “Ik vond Verkerk een prettige man om mee samen te werken, heel toegankelijk. Hij is sterk op het gebied van netwerken, daarin heeft hij wel wat betekend voor Delft. Hij draait al een tijd mee in het Haagse en weet veel op Europees niveau.” Bas Verkerk speelde een belangrijke rol bij het aan elkaar verbinden van universiteitssteden, merkt Junius op. “Maar dat zijn dingen waarvan je pas op lange termijn ziet wat het oplevert.”

‘ACHTER DE SCHERMEN HEEFT HIJ VEEL VOOR DELFT BETEKENT’
D66-fractievoorzitter Huub Halsema merkt op dat Verkerk ‘goed werk’ heeft geleverd. “Het is niet altijd makkelijk burgemeester te zijn”, begint Halsema. “We respecteren z’n beslissing om niet nog een periode burgemeester te willen zijn. Goed, hij was misschien niet altijd even zichtbaar in de stad, maar achter de schermen heeft hij veel voor Delft betekent. Bijvoorbeeld met het binnenhalen van de Spoortunnel.” Verkerk was echter geen man die je in cafés tegen het lijf liep. “Terwijl inwoners dat denk ik wel leuk vinden, als ze hun burgemeester vaak tegenkomen.” In de huidige tijd, waarin van alles a la minuut op sociale media kan verschijnen, vindt Halsema het wel logisch dat Verkerk niet in cafés rond hing. “Want een foto van Verkerk met een glas bier kan worden opgevat van: Kijk ‘m eens zitten. Burgemeesters zijn wat voorzichtiger geworden. Ook Bas Verkerk. Het is, denk ik, een beetje nostalgie om van een burgemeester te verlangen dat het hele toegankelijke bestuurders moeten zijn.”


‘DE TIJD DAT BURGEMEESTERS DERTIG JAAR BURGEMEESTER WAREN IS WEL VOORBIJ’
Leja van der Hoek, die jarenlang namens de VVD in de gemeenteraad zat, noemt het vertrek van Verkerk ‘jammer en spijtig, maar ook begrijpelijk’. “Twaalf jaar burgemeester zijn is in deze tijd voor beide partijen wel genoeg. De tijd dat burgemeesters dertig jaar lang burgemeester waren, is wel voorbij. Alle ontwikkelingen gaan sneller en sneller.” Van der Hoek was, zegt ze, ‘geschokt’ door de eerste berichten in het AD, over de geheime besprekingen over Verkerk. “Niet zo netjes te schrijven over iemand die zich niet kan verweren. Haast onmenselijk.”

Van der Hoek heeft veel burgemeesters zien komen en gaan. Ze was de secretaresse van Ad Oele, die in 1973 burgemeester van Delft werd. “Hij was een raspoliticus. Hij kwam uit de Tweede Kamer, daar leer je het vak anders. Toen kwam de superlieve man Huib van Walsum. Later kwam Hein van Oorschot, want de raad wilde een echte manager. Na Van Oorschot zei de raad: nu moeten we een echte bestuurder hebben.” Een grote meerderheid koos vervolgens voor Bas Verkerk. “We wilden een bestuurder, kregen een bestuurder en wat krijgt hij nu als verwijt? Help, we hebben een bestuurder. Wat dat betreft moet de raad naar zichzelf kijken, want zij maken het profiel waar een nieuwe burgemeester aan moet voldoen.”

Van der Hoek maakte eens van dichtbij mee hoe Verkerk de opening van de Kinderacademie verrichtte. “Dan zat hij met z’n ketting om in een kring met 12-jarigen uit Buitenhof en Voorhof. Dan dacht ik: ik kan zien dat je vader bent. Leuk, spontaan, open en met de juiste toon richting de kinderen.” Ze was daarnaast onder de indruk toen Verkerk raadsleden op sleeptouw nam in Brussel. “Voor Bas zijn tweede thuis. Dáár is hij als een vis in het water. Het gaf mij een goed gevoel te zien hoe hij daar met mensen omging.” Toch is het verhaal van Bas Verkerk en Delft ‘niet alleen maar halleluja’, besluit Van der Hoek. “Iedereen brengt z’n eigen karakter mee. Hij is niet zo van het super joviale. Met sommigen mensen is het meteen je en jij, maar bij Verkerk duurde het even voordat we elkaar tutoyeerden.”

‘WE HADDEN HEM RETOUR AFZENDER MOETEN STUREN’
Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft zit sinds 1998 in de gemeenteraad en is al sinds 2004 een fervent tegenstander van Bas Verkerk als burgemeester van Delft. “Hij maakte meteen al een valse start omdat hij er twee jaar over deed om naar Delft te verhuizen. Dat heeft hij niet meer ingelopen. Daarmee toonde hij al aan dat hij lak heeft aan Delft en dat hij meer Hagenaar was. Dat is zo gebleven, z’n hang naar Den Haag. We hadden hem retour afzender moeten sturen.”

De Wit is blij dat Verkerk volgend jaar stopt. “Niet zozeer voor mezelf, maar meer voor de stad Delft.” Het lijkt De Wit beter als hij per direct stopt en via zijn netwerk of de VVD een andere baan bemachtigt. “Omdat we in onderhandeling zijn met het rijk over de gigantische financiële tekorten. Hij heeft geen enkel gezag meer. Dat hij nog blijft, is nadelig voor Delft.”Jan Peter de Wit moet lang nadenken over de vraag wat positieve punten van Verkerk zijn. “Ik kan eigenlijk niets noemen”, volgt na enige stilte. “Ja, het zal persoonlijk wel een aardige man zijn, maar hij kan beter een bureaufunctie hebben.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12