Niet iedereen was positief over het idee van een schaatsbaan op de Markt. Tegenstanders gaven aan dat die niet snel genoeg kon worden afgebroken als er plots een Koninklijke uitvaart moet worden georganiseerd.
Niet iedereen was positief over het idee van een schaatsbaan op de Markt. Tegenstanders gaven aan dat die niet snel genoeg kon worden afgebroken als er plots een Koninklijke uitvaart moet worden georganiseerd.

Ruime meerderheid stemt in met begroting, ook coalitie steunt moties van oppositie

Algemeen

DELFT – Elf van de 35 ingediende moties zijn aangenomen en op Onafhankelijk Delft en de SP na stemde alle partijen in met de begroting voor volgend jaar. Dat was de uitkomst van de begrotingsbehandeling, afgelopen donderdag.

Daar waar coalitie en oppositie nogal eens lijnrecht tegenover elkaar stonden, leken de twee kampen de strijdbijlen donderdagavond te hebben begraven. "Ik bespeur een constructieve houding", zei een tevreden burgemeester Bas Verkerk daarover aan het einde van de gemeenteraadsvergadering. "We komen los van de bodem, het lek is nog niet boven, maar we zijn op de goede weg. Vanavond hebben we samen een stap gezet die de moeite waard. Dank voor de committent, die hebben we nodig." Gelukkig was er ook debat. Zo voerde de SP een verhitte discussie met wethouder Hekker over geld voor de zorg, waarbij de socialisten benadrukten dat ze eerder had toegezegd dat geld van de overheid gereserveerd zou worden voor de zorg, wat nu in de nieuwe begroting toch niet het geval blijkt. Andere oppositiepartijen vonden eveneens dat dit geld uit het sociale domein niet voor andere doeleinden mag worden gebruikt, maar hun wens haalde geen meerderheid.
Andere moties hadden meer succes. Zoals die waarin de raad – op de VVD na - zich uitspreekt om het Hoogheemraad van Delfland te laten dat Delft voorstander is van het in stand houden van de kwijtscheldingsregeling voor minima. De moties om een 'zero based begroting' te maken, een visie op beschermd wonen te maken en de raad twee keer per jaar te melden wat Delft spendeert aan de inhuur van externe krachten, werden zelfs unaniem aangenomen. Moties die het niet haalden, waren bijvoorbeeld die betrekking hadden op de hondenbelasting. Wel werd een plan omarmd om Stedin te laten betalen voor kabels en leidingen in Delft. Die opbrengst zouden kunnen worden gebruikt ter compensatie van de hondenbelasting, die in 2017 wordt ingevoerd. De politiek bleek verder verdeeld over het plan voor een schaatsbaan op de Markt. Tegenstanders wezen op het aspect van overlast voor omwonenden en moeilijkheden in het geval van een Koninklijke begrafenis, als een complete schaatsbaan snel moet worden afgebroken. Wethouder Ferrie Förster benadrukte wat dat betreft geen risico's te willen nemen en dat een kermis of Taptoe sneller kan worden afgebroken. Onzin, vond Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft. "Zet een paar vlammenwerpers op het ijs en het is zo weg." Burgemeester Bas Verkerk merkte later op dat de procedures rond een Koninklijke uitvaart geen 'kwestie van dagen, maar van uren is'. Desondanks zegde het stadsbestuur toe zich nog eens in de situatie te verdiepen.
Bij het stemmen voor de begroting werd de fikse verhoging van de OZB nog meermalen opgemerkt. "Met die exorbitante verhoging van de OZB wordt de Delftenaar gepakt", zei Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft, voordat hij tegen stemde. Ook fractievoorzitters Aad Meuleman (Stadsbelangen Delft) en Bart Smals (VVD) gaven nogmaals aan niet gelukkig te zijn met die hoge OZB, al stemden ze wel in met de begroting. "Ik merk dat veel partijen die OZB, als Delft weer gezond is, weer zo snel mogelijk omlaag willen brengen", zei Smals. "Dat geeft vertrouwen voor de toekomst."