Joris Kleinveld is voorzitter van VNO NCW Delft.
Joris Kleinveld is voorzitter van VNO NCW Delft.

Bedrijfsleven wil gepassioneerd burgemeester die verbindt en bij bedrijven binnenstapt

Politiek

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. De krant Delft op Zondag gaat komende tijd daarom te rade bij de Delftenaar en belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?

In die reeks mag ook Joris Kleinveld, voorzitter van VNO NCW Delft, natuurlijk niet ontbreken. Hij ziet een burgemeester als iemand die mensen verbindt, begint hij. "Een burgemeester moet een visie hebben en mensen in hetzelfde karretje krijgen. Zodat ze met elkaar meegaan en niet tegen elkaar ingaan." Bas Verkerk heeft, neemt Kleinveld aan, z'n best gedaan. "En als ik 'm nodig had, bijvoorbeeld voor Boerenkool met Bubbels, dan was hij er. Ik heb daarnaast het idee dat hij veel deed in het lobbycircuit rond Delft." De effecten daarvan zijn nu wellicht weinig merkbaar. "Maar over vijf of tien jaar zie je daar misschien iets van terug."
-Zijn er dingen die beter konden?
Kleinveld: "Delft telt een aantal toonaangevende bedrijven, wereldspelers die in Delft actief zijn zonder dat je het door hebt. Zulke bedrijven zou je soms even langs moeten gaan voor koffie, vind ik. Zorgen dat ze enthousiast zijn en blijven. Daar valt wel meer uit te halen. Zulke dingen werden en worden in Delft veelal gedaan door wethouders als Guldemond en Förster. Het helpt als een burgemeester dat ook af en toe doet. Het is toch de burgemeester. Koning Willem-Alexander doet dat ook slim, die laat op handige momenten zijn gezicht even zien. Dat maakt toch verschil."
-Wat voor burgemeester zou het bedrijfsleven in Delft graag zien?
"Iemand die een charismatisch verbinder is, die makkelijk mensen voor zich wint en het beste in ze naar boven haalt. Iemand die ideeën heeft over hoe Delft een stap verder komt in de vaart der volkeren en dat niet vanuit een ivoren toren doet. Verder zit het verschil 'm soms in hele kleine dingetjes. Geef als burgemeester bijvoorbeeld eens je kaartje aan iemand van een groot bedrijf, zeg erbij dat ze even kunnen bellen als ze iets nodig hebben. Het maakt indruk als een burgemeester dat doet. Ivo Opstelten deed dat goed. Zoiets kan het verschil maken tussen of een bedrijf naar Delft wil komen of niet. En ken je mensen. Voor winkeliers en horeca maakt het verschil als de burgemeester ze ziet staan. Zien en uitdragen: dat is voor de nieuwe burgemeester een mooie uitdaging."
-Heb je tips voor wie een nieuwe burgemeester zoekt?
"Zoek iemand die ergens voor durft te staan en een gezamenlijke toekomst kan creëren, iemand die denkt in mogelijkheden, met hart voor de stad en gepassioneerd. Iemand die in staat is mensen te binden en een visie heeft over hoe we dat voor elkaar krijgen. Met een politiek correct figuur gaan we de oorlog niet winnen."