Afbeelding

Het Delft op Zondag Jaaroverzicht 2014 - januari tot en met juni

Algemeen

Editie: Week 52, Jaargang 22 |

De stad kampt in juni met een stevige Oranjekoorts.

Het nieuwe jaar begint goed, vooral voor Jan Koster. Hij wordt door lezers van deze krant verkozen tot Bekendste Delftenaar 2013. “Dat had ik nooit verwacht. Echt heel leuk dit”, reageert de sportman en sportschoolhouder.

Ook de politie begint niet slecht aan het nieuwe jaar, want in een terugblik op 2013 kan tevreden worden gemeld dat dit kalenderjaar niemand is vermoord in de Prinsenstad.

Burgemeester Bas Verkerk blikt in de eerste week van januari vooruit op het nieuwe jaar. Zeker gezien de ontwikkelingen die later in 2014 bekend werden, kan het volgende citaat op z’n minst opmerkelijk worden genoemd: “We liggen in de Spoorzone op schema en dat is weleens anders bij dit soort megaprojecten, maar omdat we het project goed hebben voorbereid, kunnen we met trots zeggen dat we nog geen vertraging hebben opgelopen. (…) Wat minstens even belangrijk is, is het feit dat we financieel nog steeds goed in de pas lopen en dat betekent dat, als we niet tegen grote tegenvallers oplopen, alles binnen de vastgestelde begroting zal worden gerealiseerd.”

Een groep ondernemers heeft zich onder de naam ‘BuytenDelft’ verenigd. Hun doel: de kinderboerderij, waterspeeltuin, hertenkamp en De Papaver in de Delftse Hout overnemen en rendabel maken. De Gemeente Delft is blij met deze en de andere partijen die zich al hebben gemeld.

Cystine Carreon, beter bekend als Tippi Wan, trekt tijdens het Delft op Zondag-miniconcert in het Hampshire Hotel een volle zaal.

In Pijnacker-Nootdorp ontstaat onrust als bewoners en politiek lucht krijgen van snode plannen om windmolens te plaatsen nabij de Dobbeplas. Er worden maar liefst 104 zienwijzen ingediend.

Franz Kraus, het oudste lid van SV Wippolder en bovenal een echte clubman, krijgt van een vertegenwoordiger van de KNVB de Zilveren Waarderingsspeld uitgereikt.

De winter wil maar niet losbarsten en dat is ook de natuur te merken. Half januari staan kersenbomen al in bloei en de slechtvalken baltsen. IJsclub Vlieland in Schipluiden wacht geduldig op koudere tijden.

Lucas Vokurka houdt het, met de finish in zicht, voor gezien als wethouder in Delft. Hij begint aan een nieuwe baan als kwartiermaker in de metropoolregio.

De weekmarkt die elke dinsdag bij de Hoven Passage neerstrijkt, krijgt een nieuwe plek nabij het winkelcentrum. Marktkooplui zijn er blij mee.

In het Van der Valk Hotel in Nootdorp mislukt een wereldrecordpoging pannenkoeken stapelen. De stapel viel vroegtijdig om. Het speciaal hiervoor uit Engeland overgekomen jurylid kan weer naar huis.

Stichting Open State en de Universiteit van Nijmegen concluderen dat informatie over de Delftse gemeenteraad slecht toegankelijk is.

Hotel De Koophandel krijgt van haar gasten hoge waarderingen en komt zodoende in de Top 10 van beste Nederlandse hotels op de website hotels.nl.

Delft verandert met ingang van 2014 haar parkeerbeleid zodat dit duidelijker en gastvrijer is. Volgens MKB Delft blijkt in de praktijk het tegendeel waar.

Nadat Feyenoord ‘de klassieker’ heeft verloren, vallen Feyenoord-fans Café De Clipper op de Markt aan en vernielen ze de ruiten. De agressie gaat gepaard met het uitroepen van een woordencombinatie van een dodelijke ziekte en een bepaalde religieuze gemeenschap.

Carnavalvierend Delft is boos omdat de Gemeente Delft dreigt met boetes als ze hun confetti na de optocht niet goed opruimen.


Februari:
Oudere bewoners van de Aletta Jacobsstraat en Ricardishof voelen zich niet meer veilig nadat zestien van hun bergingen zijn opengebroken. Bewoners willen betere sloten, verhuurder Woonbron vindt dat ze dit dan zelf moeten betalen.

Zoë Grijn wordt verkozen tot Miss Delft op Zondag.

De mannen die zich wekenlang op spinningfietsen in het zweet trappen om geld in te zamelen voor Inloophuis Debora, spinnen uiteindelijk 10.000 euro bij elkaar.

Delftse gemeenteraadsleden blijken, tijdens een door Delft op Zondag gehouden steekproef op straat, nog niet bepaald veel bekendheid te genieten.

Schoonmakers van de TU Delft zijn boos. Ze protesteren tegen bezuinigingen bij de TU waar hun werk onder leidt en waardoor de werkdruk te hoog wordt. De TU geeft aan precies hetzelfde bedrag aan schoonmaakkosten te spenderen als eerdere jaren.

Ouders van de Mgr. Bekkersschool en de locatie Jac. P. Thijsse van de Freinetschool zijn op hun beurt niet blij met de scholenverhuizingen die aanstaande zijn. Net als de schooldirecteur van de Mgr. Bekkersschool, die vreest dat de verhuizing vooral tot verliezers zal leiden.

Ook deze maand, in de categorie onvrede: ouderen en zorgwerknemers. Zij maken zich zorgen om de toekomst van verzorgingshuizen, waarvan een deel moet sluiten.

Yolanda Heijdel van sportschool Rayo wordt geïnstalleerd als de nieuwe sportambassadeur van Delft.
Delftse ondernemers geven in een enquete aan last te hebben van het nieuwe parkeerbeleid.

Wethouder van Financiën Lucas Vorkurka zwaait tevreden af. “We hebben het voor elkaar gekregen de financiële situatie rustig te krijgen”, weet hij. “Delft staat er sterker voor dan in 2010.”

De huisartsen Hus en Van ’t Lindenhout beginnen hun eigen huisartsenpraktijk.

Bierhistorie Delft en Bakkerij Van Roon komen met een uniek product: het bierbrood Delfts Kuitje.

Een ‘handvol’ Jihadisten blijkt alweer teruggekeerd uit Syrië. De Gemeente Delft zegt ze ‘haarscherp’ in de gaten te houden.

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezing zijn in volle gang. Anne Viruly van STIP ‘wint’ het eerste lijsttrekkersdebat, dat in DOK werd georganiseerd.

Ook de restauratie van de Nieuwe Kerk is in volle gang. Om de klus helemaal te kunnen voltooien, wordt echter nog gezocht naar 2,8 miljoen euro.

Een opmerkelijk telefoontje vanuit Irak. Een in 2008 gevluchte Delftenaar en zijn inmiddels 5-jarig zoontje verblijven in Irak en zullen daar ook blijven, meldt de vader. Hij wordt gezocht voor ontvoering en omdat daarom een gevangenisstraf boven het hoofd hangt, zegt hij ook niet terug te zullen keren naar Delft.

Dick de Haas begint aan de Amazoneweg in Tanthof een kleine ‘straatbieb’, als stil protest tegen het wegbezuinigen van de echte bieb die hier ooit zat.

Meerdere Haagse politieke prominenten doen Delft aan om hun collega’s van de Delftse fracties bij te staan in hun strijd om zetels in de gemeenteraad.

SV Wippolder en dvv Delft luiden de noodklok: ze willen kunstgras. Het echte gras op hun velden is steeds verder te zoeken.

Maart:
Delftse verzorgingshuizen gaan niet verdwijnen, maar krijgen een andere opzet. Ze worden in de toekomst verhuurd en Pieter van Foreest gaat er de lichte zorg en diensten leven, laat de zorginstelling weten. De woonzorgcentra Monica en Stefanna zullen wèl sluiten.

Westerpoporganisator René Steijger schrijft een brandbrief naar het stadsbestuur. Door bouwperikelen in de Spoorzone moet het festival haar huidige locatie verlaten en Steijger is al op zoek naar een andere locatie.


Politici halen begin maart echt alles uit de kast in hun jacht op stemmen. Martin Stoelinga en Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft gaan voor de camera’s van PowNews zelfs bijna volledig uit de kleren om uit te drukken dat ze worden uitgekleed door de gemeente. Andere partijen gaan zwerfafval rapen, de PvdA deelt rozen uit en er worden vooral ook veel posters opgehangen en flyers verspreid. Het enige wat bij iedere partij hetzelfde is, is hun boodschap: Stem op ons.

Kabbelgat viert weer uitbundig carnaval.

De overheid gaat in 2015 zorgtaken overdragen aan gemeentes. Delft bereidt zich alvast voor. Samen met Delftse zorgorganisaties verenigen ze zich in Het Sociaal Platform en al die partijen garanderen de ‘vijf zekerheden van zorg’.

Het Legermuseum staat niet langer leeg. Het rijk draagt de sleutel over aan Motus BV, dat het Armamentarium de komende jaren gaat beheren en levendig gaat houden.


Arlen Hoebergen uit Den Hoorn brengt een boek uit over de 6242 kilometer die hij samen met zijn vriendin Jeanette Leenders door Chili wandelde.

Delft gaat naar de stembus en stemt massaal op D66, dat maar liefst acht zetels aan de verkiezingen overhoudt. Ook de studenten van STIP verstevigen hun positie in de raad. PvdA verliest twee zetels en CDA zit voortaan nog met drie raadsleden in de voor hen bestemde zaal. Stadsbelangen houdt haar twee zetels, Onafhankelijk Delft en de ChristenUnie krijgen er eentje bij. De nieuwe partijen die zich voor de verkiezingen aandienden, krijgen geen voet aan de grond.

Dansschool Wesseling wil verhuizen naar het oude pand van Naaktgeboren, aan de Buitenwatersloot. Omwonenden vrezen parkeer- en geluidsoverlast en komen in het verweer.

De bambi’s in het Hertenkamp zijn gered. De groep ondernemers van Buyten Delft neemt het Hertenkamp, waar de gemeente geen geld meer voor over had, over. Firma van Buiten gaat van de dierenweide Hof van Delft een buurtkippenhok maken. 

Voor het eerst in lange tijd treden de mannen van Tee-Set op. Dat doen ze ter gelegenheid het feit dat het album Emotion 50.000 keer over de toonbank ging en daarmee de gouden status bereikt. Het wordt één grote en geslaagde reünie.

Als de kruitdampen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn opgetrokken, blijkt CDA niet meer welkom aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe coalitie. In plaats daarvan mag de VVD aanschuiven.

Delftenaren kunnen vanaf eind jaren ’60 al platen huren bij de bieb, maar ook hieraan komt een einde. DOK stopt met de reguliere cd-uitleen.

Marja Keizer volgt Corine Korrel op als fondsmanager bij het Ondernemersfonds Delft.

Na 22 jaar van feesten en partijen sluit partycentrum de Altena Hoeve haar deuren. De familie Timpman kijkt terug op mooie en bijzondere jaren.

Cock Schmink, Piet Plooy en Marcel Boot winnen de Delftse districtscompetitie driebanden en mogen zich de beste biljarters van Delft noemen.

 

April:
Connexxion neemt het RegioTaxi-vervoer over, maar het begin is stroef. Passagiers klagen, Connexxion belooft beterschap.


Vier verdachten van een overval op de Plusmarkt in de Bomenwijk worden van hun bed gelicht en in de boeien geslagen. Zestig agenten zorgen er tijdens de actie voor dat de vier raddraaiers de dans niet ontspringen.

De koeien van Hoeve Biesland mogen weer de wei in en dansen van blijdschap.

Delft is een motorclub rijker: Saudarah Malos, een onderafdeling van motorclub Satudarah. Hun nieuwe president Piet Pronk is blij, trots en benadrukt dat Delftenaren niets hoeven te vrezen van zijn nieuwe club.

De Somalische familie Mohammed Jamal uit Buitenhof is zo gelukkig met Kawsar Saïd, conciërge op basisschool De Horizon, dat ze hun pasgeboren dochter naar haar vernoemen. Een prachtige blijk van waardering voor haar goede werk.

Een primeur bij Grandcafé De Sjees op de Markt: Klanten kunnen hier voortaan betalen met hun telefoon.

De nieuwe gemeenteraad gaat verder hoe het de periode ervoor eindigde: kibbelend. David van Dis had z’n collega raadsleden gevraagd afstand te nemen van de roep van Geert Wilders om ‘minder Marokkanen’. Iedereen tekent, behalve Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft. De verklaring die moest worden ondertekent bereikt hem niet.

In dezelfde week wordt raadsgriffier Lia Randsdorp ontslagen uit haar functie. De precieze reden is niet duidelijk. Volgens een persbericht heeft de raad geconcludeerd dat ‘werkwijzen niet overeenkomen en verwachtingen uiteenlopen’.

SV Wippolder viert het 100-jarig jubileum.

Bij Ring Pass is men trots op het feit dat er een interland op hun complex wordt gespeeld. Daarnaast gaan de damesploegen van Japan en de VS er voor en tijdens het WK hockey hun trainingen doen.

De 12-jarige Delftenaar Casper Wolk wordt Nederlands kampioen Boardercross en is apetrots op deze prestatie.

Slecht nieuws uit de Spoorzone, deel 1: De kosten van het Stadskantoor worden hoger dan verwacht. De bouwkosten van het nieuwe onderkomen van ambtelijk Delft bedragen 82,6 miljoen en dat is een miljoen euro meer dan een jaar eerder werd gedacht. De exploitatiekosten nemen met 4,4 procent toe tot 7,1 miljoen euro per jaar. In 2011 dacht Delft nog dat de gebruikerskosten 6,6 miljoen euro zouden bedragen.

De Waals Hervormde Gemeente Delft schenkt in dezelfde week de Waalse Kerk terug aan de Gemeente Delft.
Combiwerk gaat vanwege de participatiewet meer taken krijgen en heet voortaan ‘Werkse!’

Het Vissenasiel dat eerst nog in een oude varkensstal in Delfgauw bivakkeerde, krijgt een nieuw onderkomen in de Van der Madestraat in Delft. Asielhouder Danny Stolk voelt zich er al gauw als een vis in het water.

Humanitas Delft helpt Delftenaren met financiële problemen, maar kan de vraag van deze steeds groter wordende groep nog nauwelijks aan. Ze zoeken nieuwe vrijwilligers.

Dansschool Wesseling wil een nieuw pand aan de Buitenwatersloot betrekken, maar de gewenste verhuizing verloopt even moeizaam als alle eerdere verhuispogingen. De dansschool hoopt op steun van de Gemeente Delft, politiek en omwonenden en ruim 1500 sympathisanten tekenen een petitie.

Verschillende zwemlocaties in Delft, zoals die in de Delftse Houten, blijken – ondanks eerdere maatregelen – nog altijd een slechte waterkwaliteit te hebben. Dus komt er een nieuwe maatregelen: vissers mogen niet meer voeren op hun stek.


Mei
In mei leggen wederom vijf wethouders een ei. Eerder hadden coalitiepartijen voorgesteld het aantal wethouders tot vier te beperken. Nu een nieuwe termijn op het rode pluche kan beginnen worden er toch weer vijf wethouders gepresenteerd. De eerste verkiezingsbelofte is gebroken.


De Delftse Schie gaat op de schop. Deze maand worden de eerste voorbereidingen getroffen.


Onafhankelijk Delft organiseert een herdenking op de Markt voor de 14 jaar eerder vermoorde politicus Pim Fortuyn.


Drie Delftse dames lanceren een nieuw initiatief: een kledingbank voor de minderbedeelden die toch leuk gekleed door het leven willen.

Delft viert voor het eerst Koningsdag, maar los van de naam van deze feestelijke dag verandert er weinig.

De Nieuwe Langendijk is opgeknapt, maar vanwege een toename van het aantal touringcars in combinatie met een poller, staat de straat tot ergernis van de plaatselijke ondernemers en bewoners dagelijks vol ronkende bussen.

Het gaat, na een stroef begin, beter met het RegioTaxi-vervoer, maar veel gaat nog altijd niet goed, klagen gebruikers.

Je kunt je horloge erop gelijkzetten: Er komen verkiezingen aan, de Europese dit keer, dus doen Haagse politieke prominenten zoals Alexander Pechthold doen de Prinsenstad weer aan.

Burgemeester Verkerk en de plaatselijke politiek springen in de bres voor een Delfts gezin dat de dupe dreigt te worden van het strikte asielbeleid van staatssecretaris Teeven.

Het stadsbestuur besluit Het Prinsenhof, het Rijk en Indonesië te verblijden met de collectie van het wegbezuinigde Nusantara.

Ondertussen wordt in Delft een nieuw stuk erfgoed in de bodem gevonden: de oudste telescoop van Nederland wordt bij archeologisch onderzoek in een voormalige stadsgracht aangetroffen. Het wordt één van de topstukken in het vernieuwde Museum Prinsenhof, dat deze maand voor het eerst open gaat en door niemand minder dan Koning Willem-Alexander wordt geopend.

De allereerste editie van het Irish Pub Festival Delft trekt vele muziekliefhebbers naar de Delftse binnenstad en kan gerust een succes worden genoemd.

De Delftse woningmarkt trekt, tot grote tevredenheid van plaatselijke makelaars, weer aan

Historicus Joop de Blij verzet zich tegen de plannen om een oude Duitse tankversperring langs de Schie te verplaatsen.

De Le Comteprijs van 2014 wordt uitgereikt aan Hatte en Rinse Tamsma, die vanwege hun geslaagde en grootscheepse verbouwing van de Scheepsmakerij heel wat stemmen van lezers van deze krant kregen. De vakjury is het hiermee eens. Zij kiest eveneens voor deze stadsverfraaiing als winnaar van de Le Comteprijs.
 

Een groep bewoners van Tanthof zijn inbraken en criminaliteit in hun wijk zat. Ze beginnen met een chatgroep op WhatsApp om elkaar te waarschuwen voor verdachte zaken. De politie is blij met al die extra ogen en oren in de wijk.

De nieuwe locatie van het ZOMERfestival is niet bij iedere Delftenaar goed gevallen. Enkele omwonenden klagen in Delft op Zondag over hoe tot één uur ’s nachts de ruiten in huis trilden van de harde muziek.

Erik de Jong maakte het beeld Sterrenwachter van LEGO, omdat eerdere varianten van andere materialen steeds werden gestolen. Deze LEGO-variant wordt uiteindelijk geëxposeerd in The Art of The Brick, een grote tentoonstelling in Amsterdam.

De waterspeeltuin in Tanthof wordt, na een grondige renovatie, heropend. De waterkwaliteit is nu beter, meldt de gemeente.

Het stevig mannelijk voetballende DWO uit Zoetermeer wint de DSW/RODI Media Delftse 16-23 competitie.

Studenten proberen op de Markt een wereldrecord te verbreken door de grootste brug van bierkratten ooit te bouwen. Die moest een uur blijven staan, maar na een half uur blijkt de poging een brug te ver. “Maar over een tijdje gaan opnieuw voor het record”, klinkt het strijdbaar uit de mond van één van de studenten.

De Gemeente Delft blijkt voor 300 miljoen euro aan schulden te hebben opgebouwd. Voor het stadsbestuur is daarom weinig ruimte op nieuw beleid uit te voeren.

Op het Hans Dorjee Voetbalgala worden weer volop prijzen uitgereikt. Jordy Brouwer en Rob de Lange van DHC worden respectievelijk speler en trainer van het jaar, dvv Delft-doelman Klaas van Balen wordt keeper van het jaar. Dvv Delft is de ploeg van het jaar.

Bij RKDEO is drie dagen lang een bijzondere sportmarathon. Deelnemers gaan vanwege het 50-jarig jubileum van de vereniging vijftig uur lang voetballen, badmintonnen, volleyballen, darten, biljarten, klaverjassen en spinnen.

SP-raadslid Tom Zonneveld pleit ervoor dat de Gemeente Delft zelf de teelt van cannabis moet reguleren. De gemeenteraad blijkt verdeeld over dit plan.

De Gemeente Delft organiseert een bijeenkomst over de overname van de kinderboerderijen en waterspeeltuinen. ‘Iedereen die iets wil en kan doen om de voorzieningen te behouden’ is welkom, maar de pers mag er niet bij zijn...

Handbalvereniging EDH viert het 65-jarig jubileum en heft zich hetzelfde weekend nog op.

De rest van de stad kampt vooral met een stevige WK-koorts. De mannen van Louis van Gaal doen het onverwacht goed in Brazilië en daar wordt ook in de Prinsenstad onverwachts uitbundig van genoten. Delft op Zondag laat vissen in het Vissenasiel voorspellen of oranje wint of verliest. Op de troostfinale na hebben de vissen het steeds bij het juiste eind.

Raadsleden kraken het bestuurlijk geklungel van de Gemeente Delft en de Provincie Zuid-Holland wat betreft de aanleg van een nieuwe Sebastiaansbrug. Wederom loopt het project vertraging op. Voor de oppositiepartijen is het prijsschieten op de schuldigen.

Vidomes sluit het woonpunt aan de Griegstraat. Huurders kunnen voortaan met de telefoon of via internet met de woningcorporatie in contact komen.

De Mooi Weer Spelen zijn terug van weggeweest en organiseren met veel minder budget dan vroeger een ouderwets mooi evenement.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12