Afbeelding

Hemd van het Lijf: Fenna Volmer

vaste rubrieken

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

Fenna Volmer (18) speelde afgelopen week met de Delft Junior Bigband op haar tenorsax op het Aarhus Jazz Festival, één van de grootste jazzfestivals in Denemarken.

1. Waarom wilde je in jullie repetitieruimte bij de VAK worden gefotografeerd?
“Omdat dit de plek is waar we wekelijks repeteren met de Delft Junior Bigband. We zijn er zo’n drie jaar geleden mee begonnen en merken nog iedere week dat we ons verder ontwikkelen.

2. Waarom heb je voor de tenorsax gekozen?
“Ik heb jarenlang op de djembé gespeeld, maar op een gegeven moment wilde ik noten leren lezen. Op de brede school heb ik kennis gemaakt met de saxofoon en het leek me een mooi instrument.  Daarom heb ik me opgegeven voor een cursus bij de VAK.”

3. Kwam je meteen al in de Delft Junior Bigband terecht?
“Nee, de eerste twee jaar was er een lerares en daarna kreeg ik les van Søren Ballegaard. In zijn tweede jaar, dat is drie jaar geleden, kwam hij met het idee om een bigband te vormen voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar. Met zijn netwerk had hij al snel een goede bezetting bij elkaar.”

4. Is die bigband nog dezelfde als drie jaar geleden?
“Dat niet. Door de tijd heen hebben er wel een aantal wijzigingen plaatsgevonden, maar er is zeker wel sprake van een soort harde kern. We zijn als groep heel erg naar elkaar toegegroeid en zijn wel een soort pareltje van de VAK.”

5. Waarom een pareltje?
“We begonnen als onderdeel van de VAK en traden vooral hier op. Inmiddels hebben we al op veel meer plekken opgetreden, ook waar je normaal niet zo snel komt. Daarbij hebben we eigen fondsen en weten we ons gesteund door heel enthousiaste ouders die voor ons klaarstaan als dat nodig is.”

6. Wat vind je ervan dat de VAK het door bezuinigingen steeds moeilijker krijgt?
“Doodzonde. Ik ga volgend jaar naar het Conservatorium met mijn saxofoon en als de VAK er niet was geweest, had ik daar waarschijnlijk nooit gekomen. Het gaat erom dat generaties dit soort dingen doorgeven, waardoor het niet uitsterft. De VAK speelt daar wat mij betreft zeker een rol in.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik dus meer geld voor dit soort culturele zaken beschikbaar stellen. Daarnaast heb ik als muzikant niet echt een idee waar ik in Delft moet zijn voor livemuziek. Dus ik zou voor een poppodium gaan of, als dat er al is, het meer onder de aandacht brengen.”

8. Wat maakt het spelen in een bigband leuk?
“Ten eerste is het veel overweldigender dan wanneer je in je eentje speelt of les hebt. Daarnaast zijn we inmiddels echt een vriendengroep en hebben we het onderling ontzettend gezellig. Verder hebben we als band heel veel leuke optredens, mede door Sørens netwerk.”

9. Kun je het met school combineren?
“Ik heb dit jaar vwo-examen gedaan en het was inderdaad wel lastig om dat te combineren. Komend jaar ga ik vijf maanden naar Australië en het jaar erna naar het conservatorium. Voorlopig ga ik veel muziek maken en ik hoop er ook in Australië aan toe te komen.”

10. Wat zijn je ambities met de bigband?
“We hebben al veel gedaan en gaan komend jaar net als het afgelopen jaar meedoen aan het Prinses Christina Concours. Over het algemeen merk je dat liefhebbers als ze ons horen spelen onder de indruk zijn. Ik denk ook dat er weinig orkesten zijn die uit zulke jonge musici bestaan en al zo’n hoog niveau halen. Voorlopig zijn we bezig zoveel mogelijk optredens binnen te halen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12