Afbeelding

Toekomst Kabelfabriek onder de loep genomen

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Amber Leeman van de Kabelkring zou het ontzettend jammer vinden als de zeker vijftig ondernemers in de Kabelfabriek moet wijken.

DELFT – Een kink in de kabel dreigt voor zo’n vijftig ondernemers in de Kabelfabriek. Vorige week hoorden zij dat  wordt onderzocht wat dit megapand voor nieuwe bestemming kan krijgen en dat ze beter geen gebouwgebonden investeringen meer kunnen doen.

Dat was voor de ondernemers, die bij elkaar waren om plannen voor de open dag te maken, even schrikken. Sommigen zijn momenteel aan het verbouwen. Anderen, zoals Bouldercentrum Delfts Bleau en bierbrouwerij De Koperen Kat, hebben afgelopen jaren al diep in de buidel getast om kale ruimtes om te bouwen tot bijzondere ondernemingen.

Wie nu nog flink wil gaan verbouwen, kan dat beter niet doen, adviseerde Dries Wilschut van  Stahlberg Investments de huurders. Zijn bedrijf is door de eigenaren van de drie hallen aan de Schieweg gevraagd om in kaart te brengen wat op de plek van de hallen mogelijk is wat betreft herontwikkeling. “Want je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te zien dat de levensduur van dit object aan z’n einde aan het raken is”, legt Wilschut uit. “Het zou te duur zijn het object te renoveren. Met alle respect, maar het is geen grachtenpand.”
Sloop zou dus een logische keuze zijn. Wat daarna op deze plek kan, mag en zal verrijzen, onderzoekt Stahlberg Investments sinds begin dit jaar. Dit is een lang proces, benadrukt Wilschut. Huurders hoeven volgens hem dan ook niet bang te zijn dat de sloopkogels al onderweg zijn. “Ik verwacht dat huurders er nog 5, 6 of 7 jaar of misschien nog langer kunnen zitten. Voorlopig gebeurt er niks, maar wij spelen graag open kaart. We vinden het wel zo eerlijk om alvast te zeggen dat ze beter geen gebouwgebonden investeringen kunnen doen.”

Die eerlijkheid wordt gewaardeerd, laat Amber Leeman weten namens de Kabelkring, de huurdersvereniging van de Kabelfabriek. “Maar toen we dit nieuws hoorden, sloeg de stemming wel een beetje om.” Jaren geleden verdiepten projectontwikkelaars zich ook al in de mogelijkheden van dit stuk Delft, maar de plannen ketsten toen vanwege de crisis en een bijbehorend gebrek aan geld af. Ondernemers dachten voorlopig ongestoord te kunnen ondernemen. Sinds vorige week is hun toekomst wat onzeker. Leeman begrijpt dat, zolang huurcontracten niet worden geschonden, de verhuurders met hun objecten mogen doen wat ze willen. “Maar het zou verschrikkelijk zonde zijn als zo’n creatieve broedplaats zou verdwijnen uit Delft. Zulke plekken heb je verder nergens in Delft.” In de Kabelfabriek hebben kunstenaars, maar ook ontwerpers, autobedrijfjes en meubelmakers afgelopen jaren hun plek gevonden. Een soort YES!Delft, maar dan voor beginnend ondernemers in de artistieke en creatieve hoek, legt Leeman uit.
De drie eigenaren, Sita, Woonbron en Van der Helm, kunnen ongetwijfeld meer geld uit deze locatie halen dan ze nu doen, als ze hier bijvoorbeeld woningen realiseren, denkt Leeman. “Het zou echter ontzettend jammer zijn als dit plat zou gaan voor studentenwoningen. Een broedplaats als de Kabelfabriek is van veel groter nut voor de stad. Waarom maak je hier geen combinatie van woningen en ondernemingen?”

Volgens Wilschut is het voorlopig nog niet zo ver. “Als je gaat kijken wat mogelijk is binnen de kaders en vergunningen; je wilt niet weten hoeveel daarbij komt kijken en met hoeveel partijen je te maken krijgt”, legt hij uit. “Wij gaan voor de eigenaren onderzoeken wat mogelijk is en verder is nog niks bekend over wat hier gaat komen. Tot die tijd blijft de Kabelfabriek de aangewezen locatie voor grote en goedkope oppervlaktes.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12