Astrid Buis is voorzitter van het Delftse vrouwennetwerk Dea Dia. (foto: Jaxpix.nl)
Astrid Buis is voorzitter van het Delftse vrouwennetwerk Dea Dia. (foto: Jaxpix.nl)

Vrouwelijke ondernemers hoeven niet per se een vrouwelijke burgemeester

Politiek

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. Delft op Zondag gaat komende tijd daarom te rade bij de Delftenaar en belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?

In die reeks mag ook Astrid Buis niet ontbreken. Buis is voorzitter van Dea Dia, een Delfts netwerk van vrouwelijke ondernemers. Deze club van initiatiefrijke vrouwen had niet wekelijks met Bas Verkerk te maken, vertelt de voorzitter. "Ik vond hem een toegankelijke burgemeester die zich voor Delft heeft ingezet. Hij was betrokken bij veel onderwerpen. Een harde werker en bescheiden, maar daardoor op de voorgrond misschien niet altijd even zichtbaar." De nieuwe burgemeester is, als het aan Dea Dia ligt, een man of vrouw die staat voor een duurzame economie en maatschappij en die zich betrokken voelt bij zaken als cultuur, zorg en onderwijs. "Een bruggenbouwer bovendien, een gezicht voor de stad, dynamisch. En natuurlijk iemand die staat voor diversiteit en goede verhoudingen in de stad. Als iemand helemaal aan dit wensenlijstje voldoet, dan zijn wij als vrouwelijke ondernemers helemaal gelukkig."
De vrouwelijke ondernemers zouden het natuurlijk goed vinden als Delft straks voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke en/of jonge burgemeester heeft. Belangrijkste, boven het geslacht of leeftijd, is echter wel dat het een goede burgemeester met leiderschap is, voegt Astrid Buis eraan toe. "De nieuwe burgemeester hoeft dus niet per se een vrouw te zijn, als hij of zij maar werkt aan diversiteit, want diversiteit in teams zorgt voor betere resultaten en meer balans in de besluitvorming."
-Wat zou een voordeel zijn van een vrouwelijke burgemeester?
Buis: "Dat de invloed van vrouwen in de stad weer meer zichtbaar is en een vrouw zou toch weer een andere inbrengt hebben, al verschilt dat natuurlijk ook wel per vrouw. Maar dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat een vrouwelijke burgemeester haar werk daarom beter doet dan een man. Er zijn in elk geval wel genoeg competente vrouwen in de regio die het zouden kunnen. Het zou, vind ik, ook weleens goed zijn als Delft een allochtone burgemeester zou krijgen. De samenstelling van het stadsbestuur is nu nog te eenzijdig."