Afbeelding

Gamma Delft heeft de lusten en de lasten van de Spoorzone Delft ervaren

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

John van Beek van Gamma Delft is blij met z’n personeel, de klanten die altijd bleven komen en de goede samenwerking met Spoorzone Delft.

DELFT – Gamma Delft bevond zich pal naast het spoor, maar onderneemt tegenwoordig op de plek waar de trein ondergronds gaat. De Delftse bouwmarkt ervoer de afgelopen jaren alle lusten en de lasten van dit ‘Delftse project van de eeuw’.

Gamma zit alweer 35 jaar in Delft en was één van eerste bewoners van woonboulevard Leeuw & Stein. Sterker nog: de bouwmarkt zat er al voordat hier een woonboulevard was. John van Beek, filiaalmanager van Gamma Delft, weet nog goed dat hij voor het eerst vernam dat er een spoortunnel in Delft zou komen. “We hoorden dat die deels over ons parkeerterrein ging komen.” Van Beek was blij toen hij vernam dat de Engelsestraat niet hoefde te wijken voor de tunnel. “Deze weg is cruciaal voor ons. Daardoor zitten we hier op een wereldplek, een toplocatie. Dichtbij het centrum en aan een verbindingsweg tussen twee delen van de stad. Door de Spoorzone wordt de bereikbaarheid van onze bouwmarkt alleen nog maar beter.”

Hobbelig
De weg daar naartoe was soms echter wat hobbelig. Zo’n vijf jaar geleden gingen de bouwwerkzaamheden echt beginnen, weet Van Beek nog. En die hielden niet meer op. Gamma Delft maakte het allemaal van dichtbij mee. “Wij waren de eersten die overlast hadden. En het was in het begin echt een bende. Kwam ik terug van vakantie, lag alles hier opeens helemaal open. Of dan stond de hele parkeerplaats plots vol met vrachtwagens. De Engelsestraat, een hele belangrijke verkeersader, was anderhalf jaar lang eenrichtingsverkeer.”

Gelukkig was Van Beek, ook als voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, altijd betrokken bij de gesprekken en overleggen met de gemeente en de bouwers. “Dat waren soms best pittige, maar ook goede gesprekken. Er werd ons duidelijk gemeld wat de werkzaamheden, de planning en de te verwachte overlast zou zijn.” Daarbij had hij goed contact met Francis Nauman, omgevingsmanager voor Spoorzone Delft. “We konden altijd duidelijke afspraken maken en hebben bij hem een luisterend oor gehad. Daarnaast werd goed meegedacht. Zo konden adequate en constructieve oplossingen worden gezocht. En van beide kanten werden de schouders eronder gezet. Het was niet altijd rozengeur en maneschijn. We hebben voor verrassingen en uitdagingen gestaan, maar dat altijd bekeken vanuit het perspectief dat alles hierdoor beter wordt. Dat verzachtte de overlast.”

Van Beek, maar ook andere ondernemers in het gebied, werden bovendien weleens uitgenodigd om in de tunnel te komen kijken. De mannen die aan de tunnel werkten kwamen op hun beurt regelmatig in hun pauze naar de Gamma. Of dat voor hun privéklusjes was, of dat er daadwerkelijk Gamma-materialen in de tunnel verwerkt zijn, weet John van Beek niet. Wat hij wel weet: “De afgelopen jaren is een bepaalde band opgebouwd met mensen die bij de Spoorzone betrokken zijn.”

Trots
De klant bleef afgelopen jaren altijd komen. Daar zijn John van Beek en z’n collega’s trots op. “Het was ook voor hen niet altijd even leuk dat het buiten weleens rommelig, maar ik vind het super dat ze bleven komen. Dan zie je ook wel dat wij in Delft een goede tent hebben. En dat klanten dat waarderen.”

John van Beek vindt het mooi om te zien hoe goed het complete bouwproject is georganiseerd. “Daar heb ik wel respect voor. Als je bedenkt hoe complex het hele verhaal is en hoe alles wordt gedaan… Ga er maar aan staan.” Grote delen van de stad zien er al jaren als een bouwput uit. “Jammer voor zo’n mooie stad als Delft. Maar je went er wel snel aan. En wat ik knap vind, is dat alles in de stad altijd bereikbaar is gebleven. Heb jij weleens gehad dat je ergens echt niet kon komen? Ik ook niet. Er is afgelopen jaren veel energie in gestoken om Delft bereikbaar te houden.”

Mooi
John van Beek vindt het mooi dat hij zo’n groot bouwproject al jaren en vanaf dag één van dichtbij meemaakt. “Dat geeft toch een bepaalde trots. De stad wordt hier gewoon mooier en beter van. In het begin dacht iedereen vooral: Wat een zooitje. Je zag boven de grond ook niks gebeuren. Toen het project bovengronds meer zichtbaar werd, merkte ik dat klanten er steeds positiever over werden.” Terecht, vindt Van Beek. “Dit is hartstikke goed voor de stad. We krijgen straks midden in de stad een park, een boulevard en huizen erbij. Twee delen van de stad worden weer met elkaar verbonden en zien er over een paar jaar fantastisch uit.”

Het project heeft ook voor Gamma Delft voordelen. “Of je nou met auto, de fiets of openbaar vervoer komt, we zijn van alle kanten beter bereikbaar. Waar je ook bent in Delft; je bent altijd binnen een paar minuten bij de Gamma. Een enorm pluspunt.” Gamma Delft zal daarnaast de vruchten plukken van woningen die in de Spoorzone worden gerealiseerd. “Dat merkten we al nadat studentencomplex X-Ray werd opgeleverd.” Drommen studenten togen in de weken daarna naar de Gamma voor hun bouwmaterialen en spullen voor de inrichting.

Betere tijden
Nee, de ergste overlast is allang achter de rug en betere tijden zijn aangebroken. In de Spoorzone en ook economisch. Van Beek: “Er is nu rust, de bereikbaarheid is weer goed en dat zie je terug in de omzet. Dat zijn leuke dingen.” Gamma doet er veel aan de klant tevreden te maken en te houden. “We maken wat dat betreft goede keuzes. Met onze eigen montagedienst bieden we de klant gemak, we hebben meer ambiance in onze zaak gecreëerd. Internetbestellingen kunnen nu al vanuit huis of onderweg met de Gamma-app worden gedaan, en straks ook met de bestelzuilen die in de winkel komen. In de bouwmarkt krijgen we een Essent-plein waarbij een medewerker van Essent informatie verstrekt over energie. Binnenkort kun je in onze bouwmarkt bovendien zonnepanelen en cv-ketels aanschaffen. Het gaat erom dat je een totaalplaatje biedt, goed luistert naar de klant en er elke dag 100 procent voor gaat. We vinden dat de klant daar recht op heeft.”

 

Gamma Delft
Leeuwenstein 35, Delft
T. 015 – 257 88 99
W. www.gamma.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12