Afbeelding

Hemd van het Lijf: Bas Pronk

vaste rubrieken

Editie: Week 23, Jaargang 23 |

Pijnackernaar Bas Pronk (33) ging voor goud bij de Franse wielerkoers La Marmotte en schreef er het boek Obsessie over, dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd.

1. Waarom wilde je met je fiets gefotografeerd worden?
“Omdat het allemaal om de fiets draait. Ik heb La Marmotte twee keer gefietst. De eerste keer faalde ik, over die tweede keer heb ik mijn boek Obsessie geschreven.”

2. Heb je altijd al iets met wielrennen gehad?
“Niet echt. In 2009 kocht ik mijn eerste mountainbike; twee jaar later een racefiets. Ik begon met een vriend de Amstel Goldrace te rijden en een maand later de Elfstedentocht. Toen mijn buurman erbij kwam, verlegden we onze doelen. In 2013 beklommen we zes keer de Alpe d’Huez tijdens Alpe d’Huzes. Een maand later stelden we ons het doel om goud te halen op de Marmotte. Dat mislukte en een obsessie was geboren.”

3. En het schrijven?
“Dat zat er wel van jongs af aan al in. Op mijn twaalfde wilde ik redacteur bij Voetbal International worden en dat ben ik later ook even geweest. Verder heb ik voor lokale huis-aan-huis-bladen gewerkt en ben ik hoofdredacteur geweest bij Feyenoord en het Rotterdamse zakenblad Friends in Business.”

4. Hoe kwam je op het idee om het fietsen en het schrijven te combineren?
“Omdat ik altijd veel schreef vroeg mijn vader me al vijftien jaar wanneer ik een boek zou uitbrengen. Toen hij vorig jaar juli te horen kreeg dat hij alvleesklierkanker had en ik net met mijn boek onderweg was, heb ik er vaart achter gezet. Drie maanden later was het klaar. Ik heb het boek zelf in kleine oplage laten drukken en aan hem overhandigd. Een mooi, emotioneel moment. Die avond kon ik hem vertellen dat ik ook een uitgever had gevonden. De officiële presentatie kon hij niet meer mee maken. Hij is eind maart overleden.”

5. Is de Marmotte zo zwaar als iedereen zegt?
“Ja. In 2013 lag ik redelijk op schema, maar bij de laatste klim kon mijn lichaam het niet meer aan. Ik finishte wel, maar 41 minuten te langzaam voor goud. Het traject naar Marmotte 2014 draaide om toewijding en opoffering.”

6. Kun je daar voorbeelden van geven?
“Ik was er altijd mee bezig; alles stond in het teken van die prestatie. Daarin ging ik soms ook té ver. Ik heb heel veel bewondering voor hoe mijn vrouw Daphne door die periode heen is gekomen. Ons sociale leven heeft er aardig onder geleden.”  

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp zou zijn, dan…
“… zou ik Bas Pronk uitnodigen om een presentatie over dit boek te geven. Ik zou raadsleden en ambtenaren kunnen inspireren om alles uit zichzelf te halen. Bedrijven, sportverenigingen en andere organisaties kunnen me sowieso boeken voor een presentatie.”

8. Welke les heb je tijdens het schrijven van je boek geleerd?
“Dat mensen, inclusief ikzelf, geneigd zijn om zichzelf te onderschatten, maar dat we tot veel meer in staat zijn dan we zelf denken. Daarbij moet je niet bang zijn om scherpe doelen te stellen.”

9. Het boek ligt heel dicht bij jezelf: ben je niet bang voor de reacties?
“Nee, zeker niet. Dat komt vooral doordat ik helemaal eerlijk ben en mezelf –als amateurpsycholoog- absoluut niet spaar. Verder denk ik dat het boek lekker wegleest, doordat ik er twee verhaallijnen met spanningsboog in verwerkt heb.”

10. Wat is je volgende doel?
“Toevallig heb ik deze week mijn baan opgezegd. Over drie maanden begin ik een Fit20 fitness studio in Rotterdam Overschie. Het fietsavontuur heeft me het inzicht gegeven dat ik tot veel in staat ben als ik er in geloof en er voor strijd. Een mooie levensles die ik nu op mijn carrière ga toepassen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12