Afbeelding

Hemd van het Lijf: Henny Eckebus-Van Oosten

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

Henny Eckebus-Van Oosten (80) was één van de eerste vrouwelijke Delftse verslaggevers en brengt dit jaar ‘Van alles wat’ een verhalen- en gedichtenbundel voor kinderen uit. 

1. Waarom wilde je hier, aan de Verwersdijk, worden gefotografeerd?
“Omdat hier vroeger de redactie van de Delftsche Courant zat en hier heel mooie herinneringen liggen. Toen ik veertien was stuurde ik verhaaltjes  en gedichtjes in voor de kinderpagina. Een jaar later werd ik gevraagd om op de redactie te komen werken en daar heb ik een geweldige tijd gehad.”

2. Heb je altijd al iets met schrijven gehad?
“Zeker weten. Ik was heel jong toen ik boekjes maakte. Ik schreef gedichtjes en verhalen die ik zelf inbond met garendraad. Mijn oom A.J.D. van Oosten was dichter, romanschrijver en journalist. Hij zei dat ik vooral moest blijven schrijven. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ik begon met de kinderpagina bij de krant en later werd ik als correctrice/verslaggever overal op afgestuurd.”

3. Hoe ben je erop gekomen om een boekje uit te geven?
“Ik had door de jaren heen aardig wat gedichten verzameld en ben gaan uitzoeken of ik deze kon uitgeven. Dat bleek bij uitgeverij Free Musketeers erg makkelijk. Ik heb er zelf nog heel wat gedichten bijgeschreven en deze gebundeld tot Doe maar gewoon. Toen had ik de smaak te pakken en ben ik aan de gedichten- en verhalenbundel ‘Van alles wat’ begonnen. Deze hoop ik dit jaar uit te geven en via Bol.com te koop aan te bieden.”

4. Heb je een voorkeur voor het schrijven voor kinderen?
“Jazeker, ik ben er natuurlijk mee begonnen. Het mooie aan schrijven voor kinderen is dat je je fantasie de vrije loop kunt laten. Je kunt van alles verzinnen en ze gaan erin mee. Verder vind ik het jammer dat ik tijdens de oorlog, toen ik ook nog kind was, nooit een dagboek heb bijgehouden. Ik snap het ook niet, want ik schreef altijd, maar blijkbaar niet over wat er gebeurde.”

5. Speelt Delft nog een rol in je gedichten en verhalen?
“Zeker. Ik heb een grote voorliefde voor de Oude Kerk. Ik heb zelf ook een plakboek met foto’s die ik van de kerk heb genomen vanaf verschillende plaatsen waar hij te zien is. De stad Delft en de Oude Kerk komt in mijn boekjes dus vaker dan eens voor.”

6. Wat zijn de leukste stukken die je voor de Delftsche Courant hebt geschreven?
“Ik kan me nog herinneren dat ik als 17-jarige naar een boekenbeurs in de Bijenkorf in Den Haag moest. Daar zaten op dat moment ’s lands grootste schrijvers. Ik heb een boekje meegenomen en handtekeningen gevraagd. Dat boekje heb ik nog steeds. Verder heb ik veel plezier beleefd aan de kinderpagina, die ik tot 1983 heb mogen maken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik ervoor zorgen dat er geld komt voor het streekdierenasiel in Rijswijk, want dat moet hoognodig vernieuwd en uitgebreid worden. Daarnaast vind ik het te belachelijk voor woorden dat een dier voor de wet als een voorwerp geldt. Daar zou ik ook wat aan proberen te doen.”

8. Heb je nog mooie herinnering aan je werkzaamheden voor de Delftsche Courant?
“Zeker weten. Wat ik ’s morgens altijd als eerste deed was het schoolbord erbij pakken. Daar  schreef ik het laatste nieuws op en dat bevestigde ik aan de gevel. Ook op verkiezingsavonden werden daar de standen bijgehouden. Op dat soort avonden stond de brug hier helemaal vol. Verder ging ik op zondag altijd naar de Stadsdoelen voor een kindervoorstelling. De hoofdredacteur bracht me dan zijn kinderen en die gingen met me mee.”

9. Hoe kijk je aan tegen de huidige journalistiek in Delft?
“Ik zou er niet meer in passen. Ik denk dat het allemaal veel gehaaster gaat dan toen. Wij typten alles op de schrijfmachine en brachten het dan naar de zetters. Uiteindelijk zijn daar ook heel wat relaties uit ontstaan. Verder heb je tegenwoordig die computers en daar kan ik nauwelijks mee overweg. Het zou dus niets meer voor mij zijn.”

10. Komt er na ‘Van alles wat’ nog een boek?
“Ik heb wel een idee voor een boek voor iets oudere kinderen, maar ik weet nog niet of we dat uiteindelijk ook tot uitvoer gaan brengen. Ik ben niet zo handig met computers en dat is wel nodig, want ik wil niet steeds andere mensen ermee lastigvallen. Dus of het er nog van komt, zullen we uiteindelijk wel zien.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12