Afbeelding

Even bellen met... Henny Cramers

vaste rubrieken

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

De Limburgse Delftenaar had vrijdag de boekpresentatie van zijn boek ‘De Kunst van moeiteloos ZIJN’.

-Je bent maar gewoon gaan schrijven. En toen?
“Ik liep al langer met het idee voor zo’n boek en heb op een gegeven moment 21 dagen geblokt in m’n agenda. Ik bedacht 21 titels voor alle hoofdstukken en ben elke dag een hoofdstuk gaan schrijven, steeds tot m’n inspiratie weg was. Het zijn 171 pagina’s tekst geworden.”

-Waar gaat het boek over?
“Afgelopen jaren wilde ik steeds meer in staat zijn om in een soort acceptatie en vrede te leven met wat in mijn omgeving gebeurde. Ik vroeg me af hoe ik zo licht mogelijk kon leven en hoe ik anderen daarin kon meenemen. Ik wil dat iedereen zich beter voelt na een contact met mij. Dat lukt niet altijd, maar het is m’n streven. Dit boek is min of meer een weergave van het proces, waarin ik tegelijkertijd veel deel van wat ik heb geleerd in het leven.”

-Het staat dus vol wijze lessen?
“Ik denk het, maar met een luchtige toon. Als is het niet aan mij te oordelen wat wijs is. Ik heb, van mensen die het hebben gelezen, in elk geval al veel enthousiaste en positieve reacties ontvangen.”

‘STOP MET JE VERZETTEN TEGEN WAT IS’

-Wat is de belangrijkste tip als je moeiteloos wilt leven?
“Je kunt dingen licht tegemoet treden, je niet teveel zorgen maken en denken: Het is wat het is, ik maak er geen halszaak van. Als ik één tip moet geven, zeg ik: Stop met je verzetten tegen wat is. Daar hebben veel mensen moeite mee. Ik ook. Maar wat helpt is het verzet staken.”

-We moeten de boel dus vooral maar laten waaien…
“Het interessante is wel dat er heel veel zit tussen jezelf heel druk maken en de boel laten waaien. Een deel van mij is overigens wars van tips geven, ik heb geen behoefte in de rij aan te sluiten met mensen die zeggen hoe het moet. Je kunt beter je eigen weg vinden en vertrouwen op jezelf.”

-Heeft de Delftse politiek iets aan jouw boek?
“Ik lees geen kranten en kijk geen tv, dus ik weet niet precies wat in Delft speelt. Maar het zou fantastisch zijn als ze iets met m’n boek doen.”

-Wie zijn moeitelozer, Limburgers of Delftenaren?
“Ik denk dat het niet veel scheelt en dat de plek waar je woont er niets mee te maken heeft. Er wordt gezegd dat Limburgers veel genieten, maar dat doen Delftenaren ook.  Delft is een fantastische stad en een uitstekende plek om moeiteloos te leven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12