Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 22, Jaargang 34 |

Openbare toiletten
DELFT - Het is me opgevallen dat in Delft dit jaar veel toeristen zijn. Daar moeten we blij mee zijn. Maar wat is het een schande dat zo’n mooie stad zulke slechte openbare toiletvoorzieningen heeft. Je kunt toch niet zeggen dat het toilet in het steegje bij de Hippolytusbuurt een presentatie is? Een invalide kan er niet eens naar binnen. En dan de persoon die achter het loketje zit; een lachertje! Die kan zich nauwelijks roeren. Ik heb de laatste tijd nog al wat steden bezocht en dan ben je verbaasd hoe goed het daar is geregeld. Er is een bedrijf in Nederland dat leegstaande winkelpanden huurt en daar toiletvoorzieningen creeert. Volgens mij is er zoiets in de Hoven. De wc’s daar zijn schoon en je hoeft zelfs niet te betalen. Dat is overigens geen punt want als je nodig moet mag het best iets kosten. Waarom zit de Gemeente Delft altijd te zeuren over de kosten? In een mooie stad als Delft moet dat toch een visitekaartje zijn. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor ons Delftenaren.
Mevrouw J. v.d. Borg, Delft

 


Papiercontainers
DELFT - In het verleden werd het oud papier opgehaald door ‘Kringloop Delft’. Deze instantie had er de inkomsten van en kon deze gebruiken. Nu is het noodlijdende Avalex aan zet. Ze halen ons afval op, maar voor hen zijn het grondstoffen, waarvoor wordt betaald. Dus inkomsten. Dertien jaar lang is mijn oud papier wekelijks opgehaald door de kringloop in een kratje of een kartonnen doos. Nu komt Avalex met containers á 240 liter onder het mom van niet meer tillen en registratie. Een werknemer mag maximaal 23 kg gewicht tillen. Als ik de doos papier die ik morgen aanbied weeg, kom ik niet boven de 10 kilo. Wij leveren het aan, betalen milieubelasting aan de gemeente, Avalex haalt het op. In de toekomst droog en schoon omdat wij de container gebruiken. Avalex verkoopt het als grondstof. Hoe is het mogelijk dat jij en ik als burger daar niet wijzer van worden, maar alleen maar nadelen aan ondervinden?
L. van der Waard, Delft

 

Spoorzone blues
DELFT - En zo gaat het natuurlijk altijd weer. Een groot project als de Spoorzone kent z’n tegenvallers, z’n fouten en de mensen die daar wel wat mee te maken hadden, maar daar dan net niet over gingen. Het bekende zwarte pieten-spel. Daar horen ook mopperaars aan de zijlijn bij. De ‘ik had het toch al gezegd-typetjes’. Het kan natuurlijk ook haast niet anders. Dit soort projecten zijn ongelooflijk ingewikkeld en in een democratie moeten daar teveel mensen met onduidelijke verantwoordelijkheden en vaak voor te korte periodes zich mee bemoeien. Dat neemt niet weg dat journalisten de taak hebben dit kritisch te volgen. Daar heeft ex-journalist Henk de Kat gelijk in. Er is de afgelopen twintig jaar nauwelijks nog sprake geweest van goede Delftse berichtgeving over wat in onze stad gebeurt. Een slechte zaak. Mooi dat Jesper Neeleman dit nu aanpakt. Maar, wil ik toch even kwijt: Delft is een enorme rijke stad waar heel veel gebeurt. Afgelopen week kwamen weer 3000 nieuwe studenten. Als je kijkt hoe veel evenementen er de hele zomer zijn, zoals het Jazzfestival… Duizenden mensen zijn weer heerlijk aan het genieten van deze stad. De ene horecatent na de andere groeit uit de grond en zelfs met de leegstand valt het hier erg mee. Toeristen komen uit alle hoeken van de wereld hierheen, iedereen wil Delft zien. We zijn met elkaar rijk zat en straks als de Spoorzone klaar is, is onze stad nog mooier en zijn onze panden nog meer waard. Dus waar hebben we het over? Kom op Delftenaren: sla de handen ineen, pak je verlies, en leg allemaal wat in de pot, desnoods als een lening. Help de stad een handje. Dat is wat ik nu eigenlijk nog het meeste mis in de stad, dat - wij Delftenaren gevoel - trots op je stad, elkaar helpen, geïnteresseerd zijn in wat er gebeurd. Maar misschien is daar ook de politiek wel een beetje schuldig aan. Wie weet wie in het college en de gemeenteraad zitten? We weten niks, ze zijn te anoniem. Ik denk dat er wederzijds te weinig interesse in elkaar is. Dus raad en college: ga eens een dag gezellig op de Markt zitten en Delftenaren, ga eens met z’n allen bij ze op bezoek. En Jesper en Henk: blijf schrijven over wat er gebeurt in de stad.
Tijn Noordenbos, Delft

 


Mild over wangedrag
DELFT - Waarom wordt in de krant Delft op Zondag toch zo mild gesproken over wangedrag? Afgelopen editie gebeurde dat weer bij het vernielen van de plantenbakken aan de Griegstraat, waar de daders als ‘schavuiten’ worden betiteld. Schavuiten zijn rekels of kwajongens en dat vind ik hier nou niet echt van toepassing. Vandalen is dan toch meer op zijn plaats? Ik zie het ook regelmatig als er wordt geschreven over het inbrekersgilde. Alsof het over een eerbare vakvereniging gaat.
Bartus van der Wenden, Delft

 

Hondenuitlaatstrook
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 10 augustus las ik de kritiek van de commentator van het Varend Corso over het moeten werken op de plek waar een hondenuitlaatstrook is en ik ben het helemaal met hem eens. Ook al ben ik hondenbezitter! Dát eerst gemeld. Echter, zoals we weten laat de gemiddelde Nederlander zich niets zeggen en dus was het te verwachten dat er op 17 augustus commentaar op hem zou komen. Ik ben een man van 60 jaar, maar kijk nog steeds met kinderlijke verwondering deze wereld in. Zo ook de twee reacties lezend. Ik ben opgevoed in de jaren ‘50 en ‘60 met de instelling dat je je rommel opruimt. Simpel. Of het nou een patatzakje, blikje frisdank of de poep van onze hond is. We hebben een kooiker-teef die geleerd is haar behoefte tussen de struiken te doen en zelfs dáár ruim ik haar poep op. Simpel. Bejaarden kan ik het niet kwalijk nemen, maar andere hondeneigenaren zouden het eigenlijk zelf moeten opruimen. Ik ben het helemaal met Alphons de Wit sr. eens. Jumbo-supermarkten verkoopt een rolletje van honderd boterhamzakjes voor 26 cent. Eigenlijk is een hondenuitlaatstrook een ingrijpen van hogerhand bij gebrek aan discipline van hondeneigenaars. Wat zou het mooi zijn als hondenuitlaatstroken afgeschaft konden worden en het uitgespaarde geld naar instellingen als de Voedselbank kan gaan! Tegenwoordig kunnen ze via Twitter en Facebook acties ontketenen om ijswater over je hoofd te gieten… Het zou mooi zijn als dat ook eens voor opruimen wordt gerealiseerd.

Ferdy Koot, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12