Afbeelding

Jaarwisseling zonder grote incidenten, Verkerk wil volgend jaar centrale vuurwerkshow

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Delft ging weer knallend het nieuwe jaar in. Overal in de stad was het mooiste vuurwerk te zien.

DELFT – Delft is het nieuwe jaar goed begonnen. Zoals elke jaarwisseling waren er incidenten als vernielingen, vechtpartijen en brandjes, maar burgemeester Bas Verkerk was ‘erg tevreden’ over het verloop van de jaarwisseling.


Want, meldt de Gemeente Delft, Delftenaren hebben er vooral een gezellig feest van gemaakt. De sfeer bij de vreugdevuren was goed en ook de feesten in de stad waren geslaagd. “Ik ben erg tevreden over de samenwerking van bewoners, politie, brandweer, wooncorporaties, Avalex , Participe en gemeente”, laat Verkerk weten. “Ik dank iedereen voor zijn inzet en wens alle
Delftenaren een gelukkig en mooi 2015.”

Niet iedere Delftenaar
Toch beleefde niet iedere Delftenaar een gelukkige jaarwisseling. Zo belandden er op Oudejaarsdag en op Nieuwjaarsdag in totaal 104 lieden op de afdeling spoedeisende hulp in het Reinier de Graaf Gasthuis. Dat waren er bijna evenveel als vorig jaar.
Eén van hen was een man die bij een steekpartij aan de Voorstraat gewond raakte. De verdachte hiervan moest op het politiebureau nog door de ambulancedienst worden nagekeken omdat hij in de gracht was beland en onderkoelingsverschijnselen had.
Brandjes waren er ook. Bijvoorbeeld aan Lijsterbeslaan, waar op Oudejaarsavond een molotovcocktail in een leegstaande woning werd gegooid.  Ook in Delfgauw stond plots een sloopwoning in brand. Donderdagochtend vroeg moest de brandweer met meerdere eenheden uitrukken omdat een pand aan de Delftsestraatweg in brand stond. Aan de Schoemakerstraat in Delft waren twee branden. Eentje was vlak achter het koffiehuis, waar de brandweer de deur forceerde om binnen te komen, maar hier ontdekte dat de brand achter het pand was. Het duurde enige tijd voordat het vuur was gedoofd. Even verderop gingen twee scooters in vlammen op.

De georganiseerde kerstboomverbrandingen in Delft verliepen probleemloos. In Pijnacker-Nootdorp mochten dit jaar voor het eerst geen vreugdevuren worden georganiseerd, maar daar hield niet iedereen zich aan. Op de brug aan de Zuideindseweg in Delfgauw ontstond na middernacht alsnog een ouderwets vreugdevuur, zoals dit hier vroeger ook gebeurde.

Vuurwerkshow
Burgemeester Bas Verkerk pleitte vrijdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak op het Stadhuis voor een centraal georganiseerde vuurwerkshow in Delft. De Kolk, waar Vermeer ooit zijn Zicht op Delft schilderde, lijkt Verkerk een mooie plek. Daarbij wil de burgemeester niemand verbieden om ook zelf vuurwerk af te steken, zei hij vrijdag in het AD. Onafhankelijk Delft, die vorig jaar het idee opperde zo’n show in de Delftse Hout te organiseren, noemt het idee van Verkerk ‘een heel goed en verstandig plan’. De partij wil het Ondernemersfonds Delft hierbij betrekken en een initiatiefvoorstel indienen om het plan in uitvoering te brengen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12