Afbeelding

Architectenbureaus kunnen ook kleinschalig heel goed uit de voeten

wonen

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Eén van de huidige projecten van Nout Architecten.

DELFT – Een beroepsgroep die hard door de economische teruggang is getroffen, is het gilde van de architecten. Hoe zou dat nu komen? De ketenreactie is daar de belangrijkste oorzaak van. Een economische crisis levert meer leegstaande kantoorpanden op. Dan is er natuurlijk niet ontzettend veel behoefte aan nieuw ontworpen kantoorpanden. “Iedereen heeft zijn geld vastgehouden”, oordeelt de heer Nout van Nout Architecten. “Toch heeft mijn kantoor ook in de achterliggende jaren gewoon opdrachten binnen gekregen. We zijn gewoon aan de gang gebleven, al is er altijd ruimte voor nieuwe opdrachten. Wel is er duidelijk een verschuiving te zien.” Het ontwerpen van nieuwbouwwoningen is voor Nout Architecten een beetje stil komen te liggen. Daarentegen is er meer werk gekomen op het gebied van renovatie en verbouwingen van kantoorpanden, mèt interieur. “Daarnaast kleinschalige woningbouw voor particulieren”, geeft hij aan. “Het hoeft allemaal niet grootschalig te zijn om leuk met je werk bezig te zijn. Dit werk blijft toch ook een beetje je hobby.” Hoe het bij andere architectenbureaus gesteld is, dat weet Nout niet zo goed. Over de hele linie zal het ongeveer hetzelfde zijn als bij zijn eigen bureau. “De grote architectenbureaus hebben wel grote opdrachten in het buitenland aangenomen”, gaat hij verder. “Ook voor die bureaus is het in Nederland allemaal behoorlijk terug gelopen. Voor architectenbureaus is het in elk geval belangrijk om altijd actief te blijven, ook al zijn het kleinschalige projecten.”

Nout Architecten heeft ook altijd veel werk gedaan voor de semi-overheid en onder andere renovaties van politiebureaus. Ook dit is een beetje stil komen te liggen. “Iedereen heeft, zo lijkt het wel, een pas op de plaats gemaakt. Over de oorzaak kan ik niet veel zeggen, ik heb natuurlijk vooral met de gevolgen te maken”, aldus Nout. “Momenteel richt ik me vooral op een leuk project van de renovatie en interieurvernieuwing van een zomerwoning. Ook het ontwerp van een aantal appartementen op een bestaand pand. Heel divers en eigenlijk ook wel heel leuk om te doen.”

 

Parel aan de Schie, de prachtige woonlocatie langs het water

DELFT – Het plan voor een woonlocatie aan de Nieuwelaan werd in 2006 geboren. Na een intensief traject met stedenbouw, stadsbouwmeester en Welstand werd in de zomer van 2013 begonnen met de verkoop van achttien appartementen. Na wat persoonlijke inbreng van de kopers, is het plan aangepast naar veertien grotere appartementen.
De sloop van het voormalige CWI gebouw liet nog even op zich wachten. Onder andere het signaleren van vleermuizen en het flora & fauna onderzoek dat daarop volgde waren hier de reden voor. Eind november 2014 waren de laatste zaken dan toch echt geregeld en was de sloop een feit!
Inmiddels zitten alle 66 palen in de grond en gaat er de komende tijd écht gebouwd worden. Dit is een aantal weken geleden op een feestelijke manier samen met de kopers en betrokken partijen gevierd. De eerste kopers hebben zelf het bouwbord onthuld, met daarop de nieuwste artist impression. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben de nieuwe buren elkaar leren kennen: het was het een geslaagde middag! Ook met woordjes van de directeur en projectleider van bouwer Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling.

 

“Wij hebben ons eigen huis ontworpen, zowel van binnen als buiten!”
DELFT – “Het is alsof je een doosje en legosteentjes krijgt. Daarmee mag je zelf bepalen hoe het er uit komt te zien. Buiten en binnen zet je het volledig naar je eigen hand.” Zo beschrijft Fleur, fan en koper van Wonen à la Carte, de manier waarop zij samen met Bas hun huis hebben vormgegeven. Woonconsulent Brenda Jansen moet wel lachen om dat enthousiasme. “Dat went nooit, bij elk project komen we zoveel blije bewoners tegen. Het is die combinatie van zelf alles kunnen bedenken, zonder dat je risico’s loopt, die mensen zo aanspreekt.” Wonen à la Carte is een concept dat ooit is begonnen in Delft, maar inmiddels op een flink aantal plaatsen furore maakt. Ook Delftenaren kunnen hier opnieuw kennis mee maken: in de laatste fase van Wonen à la Carte in Harnaschpolder Delft komen twaalf vrijstaande en halfvrijstaande woningen naar eigen idee.
Wonen à la Carte is een vorm van ‘begeleid particulier opdrachtgeverschap’ waarbij de koper wel de lusten, maar niet de lasten van zelfbouw heeft. Nadat de koper een reservering op de bouwkavel heeft genomen gaat hij met de architect rond de tafel zitten om hun eigen huis te ontwerpen. Waar bij traditionele nieuwbouw het vooral over de stopcontacten en de kleur van tegeltjes en de keuken gaat, gaat het bij Wonen à la Carte om de èchte woonwens. De grootte van de woning, de vorm van het dak, de indeling, de plek van de keuken en zo verder. “We wilden twee kinderslaapkamers van gelijke grootte. Als onze dochter Fien een broertje of zusje krijgt, willen we geen ruzie over wie de grootste slaapkamer mag hebben,” vertelt Fleur.
Zo’n vraag lijkt niet ingewikkeld, maar kan in de meeste nieuwbouwwoningen niet gerealiseerd worden. Fleur en Bas gingen ook voor een grotere badkamer en een kamer met uitbouwen en veel lichtinval.
Kopers als Fleur en Bas krijgen de tijd om samen met de architect en de woonconsulent van Wonen à la Carte hun wensen goed uit te werken, totdat ze tevreden zijn over ontwerp en indeling en bekend is wat de kosten zijn. Na vier maanden wordt de koop- en aannemingsovereenkomst getekend en kan de omgevingsvergunning, vroeger beter bekend als de bouwvergunning, worden aangevraagd. Na afgifte van de vergunning wordt de bouwkavel betaald en start de aannemer met de bouw van de woning.

Nog zes woningen beschikbaar
In de laatste fase in de Harnaschpolder komen twaalf deels of geheel vrijstaande woningen. Het gaat om grote woningen die zich ook goed lenen voor mensen die aan huis willen werken. Zes kopers zijn inmiddels al gestart met de ontwikkeling van hun eigen huis. In het najaar van 2015 start voor hen de bouw en een half jaar later krijgen ze de sleutel van hun naar eigen wens ontworpen woning. De vanaf prijzen zijn 367.500 euro voor een half vrijstaande basiswoning die volledig naar de wensen van de koper aangepast en veranderd kan worden. Brenda Jansen: “We hebben de eerste zes bouwkavels heel vlot verkocht, voor de laatste zes verwachten we ook snel geïnteresseerden te vinden. Vooral omdat juist in Delft al een flink aantal voorbeelden van Wonen à la Carte te bekijken zijn en je met eigen ogen ziet hoe groot de variatie in woningen is.”
Via www.wonenalacarte.nl/delft is alle informatie over de woningen te vinden. Niet alleen over dit project in Delft, maar ook van andere locaties waar dit aantrekkelijke woonconcept is te vinden.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12