Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 21, Jaargang 23 |

Aantal verkochte woningen in de maand april gestegen
DELFT – Het aantal verkochte woningen is in de maand april, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, met 18,3 procent gestegen. Ten opzichte van de voorgaande maand maart is er sprake van een daling van 4,8 procent. Dit heeft het Kadaster onlangs bekend gemaakt.
In totaal registreerde het Kadaster 12.748 verkochte woningen in april. Van alle woningtypen werden er meer verkocht dan een jaar geleden. Bij vrijstaande woningen is de stijging met 20,5 procent het grootst. De kleinste stijging, van 13,3 procent, betrof de twee-onder-één-kapwoningen.
Ten opzichte van de maand maart steeg alleen de verkoop van twee-onder-één-kapwoningen, namelijk plus 0,4 procent. De grootste daling deed zich voor bij tussenwoningen, namelijk min 7,2 procent.
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in april met 14,4 procent toe ten opzichte van een jaar geleden. In aantallen 18.692 hypotheken. Vergeleken met de maand maart is er een daling van 3,6 procent.
Het aantal executieveilingen steeg op jaarbasis met 1,2 procent tot 166 stuks. Op deze veilingen worden huizen verkocht, waarvan de bewoner niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Vertrouwen in de woningmarkt blijft op relatief hoog niveau
DELFT – Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft op een relatief hoog niveau. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in april uit op 104 punten, tegen een normaalwaarde van 100. Dit betekent dat de vraag naar koopwoningen aanhoudt. Het stabiele consumentenvertrouwen in de woningmarkt is vooral te danken aan de historisch lage hypotheekrente. Daarbij kiezen kopers vaak voor zekerheid door de hypotheekrente voor tien tot twintig jaar vast te leggen. “Kopers die door de crisis hun verhuisplannen uitstelden, grijpen nu hun kans”, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij Vereniging Eigen Huis. “Zij zorgen nu voor een inhaalvraag op de woningmarkt.”
Ook is het mogelijk dat veel kopers de nieuwe, strengere leennormen per 1 juli voor willen zijn. Vanaf die datum gaat ook de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie omlaag. Nu kan een koopsom van 265.000 euro nog met NHG worden gefinancierd, over ruim een maand is dat nog 245.000 euro. Ten slotte wordt ook het lage BTW-tarief van 6 procent over de loonkosten bij onderhoud of een verbouwing teruggeschroefd naar 21 procent. Sinds de Eigen Huis Marktindicator in december 2012 het dieptepunt van 51 punten aangaf, neemt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gestaag toe. In december vorig jaar bereikte de stemmingsgraadmeter een recordhoogte van 105 punten. De afgelopen maanden blijft de Marktindicator stabiel boven de 100-puntengrens.

Veel energieleveranciers maken gebruik van nieuw stroometiket
DELFT – Een stroometiket met een mededeling waar de groene stroom is opgewekt. Van 37 onderzochte energieleveranciers in Nederland, maken 16 stuks hier gebruik van. Dit blijkt uit een rapport van milieuorganisatie Wise Nederland. In september 2014 sprak Minister Henk Kamp van Economische Zaken met brancheorganisatie Energie Nederland af, dat energieleveranciers op het eerstvolgende stroometiket melden waar hun geleverde groene stroom is gewekt.
Op het nieuwste etiket staat te lezen of de stroom uit binnen- of buitenland komt. Dit zijn de Unie, Eneco, Eon, Electrabel, Energiedirect, Essent, Fenor, Greenchoice, Huismerk Energie, Main Energie, NL Energie, NLD, Nuon, Pure Energie, Qurrent en Woonenergie.
Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht duidelijk te maken hoe de elektriciteit is opgewekt die zij aan hun klanten leveren. Die informatie wordt gemeld op een stroometiket dat energiebedrijven op hun website plaatsen en met de energiejaarrekening aan hun klanten sturen. Op het etiket moet staan hoeveel procent van de geleverde stroom uit aardgas-, kolen- en kerncentrales komt en welk deel uit hernieuwbare bronnen.

ABN AMRO  rekende te veel boeterente bij oversluiten
DELFT – ABN AMRO heeft in 2013 en 2014 klanten te veel boeterente berekend bij het tussentijds oversluiten van hypotheken. De bank gebruikte een verkeerde rekenmethode en zal deze klanten daarvoor compenseren. Dat bleek onlangs in een uitzending van het televisieprogramma Radar. “Mensen hoeven ons hierover niet te bellen, want wij nemen binnen acht weken contact op met de klanten die dit betreft”, aldus Michiel Meijer, manager productmarketing en distributie hypotheken bij ABN AMRO, in de uitzending. Radar liet een klant aan het woord, die zelf bij een bank heeft gewerkt, en daardoor de foute rekenmethode opmerkte. Deze klant krijgt nu circa 800 euro van haar betaalde boete terug. Nu de rente al jaren aan het dalen is, zijn steeds meer huiseigenaren geïnteresseerd in het tussentijds oversluiten van hun hypotheek naar een nieuwe rentevaste periode. Dat kan bij de eigen óf een andere geldverstrekker, maar in beide gevallen kost het een eenmalige boete. Die boete kan oplopen tot duizenden of zelfs enkele tienduizenden euro’s. De bank berekent deze boete om misgelopen rente-inkomsten te vergoeden. De formules om de boete te berekenen zijn voor een leek moeilijk te doorgronden. Vereniging Eigen Huis heeft in april met klem gepleit voor rentebemiddeling, omdat veel meer huiseigenaren daarmee tijdens hun rentevaste periode kunnen overstappen naar een voordelig rentetarief. Bij rentemiddeling wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Sommige banken bieden al wel rentemiddeling aan, maar de meeste geldverstrekkers doen dat nog niet.

Studenten betalen meer huur dan in woningwaarderingsstelsel is vermeld
DELFT – Bijna driekwart van de studenten betaalt meer huur voor hun kamer dan volgens het woningwaarderingsstelsel is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studenten betalen gemiddeld 55 euro te veel voor hun kamer. De maximale prijs die gevraagd mag worden voor een studentenkamer wordt begrensd door het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimte. Uit het onderzoek van de LSVb blijkt dat de gemiddelde kale huurprijs voor een kamer in Amsterdam op 424,50 euro ligt. Daarmee betalen Amsterdamse studenten gemiddeld 160 euro per maand te veel. De hoofdstad voert hiermee de lijst aan van steden waar de huur voor studentenkamers te hoog ligt. De Amsterdammers worden gevolgd door hun collega’s in Leiden, die gemiddeld 117 euro te veel betalen en Utrecht met 101 euro te veel. Maar liefst 74 procent van de respondenten betaalt te veel huur. In Amsterdam betaalt 89 procent te veel, in Utrecht 90 procent en in Leiden zelfs 92 procent. Alleen in Enschede betaalt een krappe meerderheid van studenten, namelijk 54 procent, een huur die overeen komt met het puntensysteem. Ook studenten die in zelfstandige woonruimte wonen, betalen gemiddeld 27 euro per maand te veel, al is dat minder dan bij kamerverhuur het geval is.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12