Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Jobcoaching door ING
DELFT – ING gaat hypotheekklanten helpen bij het zoeken naar werk. Zowel mensen die hun baan kwijt raken als zelfstandigen zonder opdrachten kunnen een gratis loopbaangesprek krijgen. Een werkzoekende hypotheekklant die bij ING aanklopt, kan een loopbaangesprek krijgen met Randstad HR Solutions. In dat gesprek krijgt de huiseigenaar tips over bijvoorbeeld het CV, de zoektocht naar vacatures, het gebruik van social media, solliciteren, presentatie en netwerken. De kosten van dat eerste gesprek zijn voor ING. De afspraak is dat Randstad HR Solutions geen persoonlijke informatie over de klant doorgeeft aan ING. De privacy van de huiseigenaar is dus gewaarborgd, zegt de bank. Deze samenwerking is een proef, die tot het einde van dit jaar duurt. ING hoopt op deze manier klanten met, dreigende, betalingsproblemen te helpen aan een structurele oplossing, die in het belang is van klant en bank. ING is één van de eerste banken die jobcoaching inzet voor hypotheekklanten. Obvion Hypotheken is er in april 2014 al mee begonnen. Komend voorjaar presenteert Obvion de resultaten van het eerste jaar. Een woordvoerder wil nog niet veel kwijt over die bevindingen, maar zegt al wel dat ze ‘zeer veelbelovend’ zijn.
Veel starters bereid tot doen van een bod
DELFT – Veertig procent van de starters op de woningmarkt verwacht dit jaar een bod te doen op een woning. Dit blijkt uit een enquête van de ING onder 503 Nederlanders die binnen nu en twee jaar een huis willen kopen. Volgens de ING hebben de meeste starters (53 procent) een voorkeur voor woningen waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. Bijna een kwart kiest liever voor een nieuwbouwwoning en 13 procent wil graag een kluswoning. Uit eerder onderzoek van de bank blijkt dat starters per maand gemiddeld 410 euro sparen en ongeveer 23.000 euro spaargeld meebrengen, als zij hun eerste huis kopen. Een derde van de ondervraagde starters is niet van plan dit jaar een bod te doen op een woning. Van hen zegt 20 procent dat zij geen bod uitbrengen, omdat de koop van een woning financieel niet haalbaar is. Vorig jaar heeft een vijfde van de starters een bod op een woning uitgebracht. ING meldt ook dat huiseigenaren verwachten dat zij dit jaar gemiddeld ruim 12.000 euro extra gaan aflossen op hun hypotheek. Vorig jaar losten woningbezitters gemiddeld 15.659,71 euro extra af op hun hypotheek.

Woningverkoop stijgt met 17 procent
DELFT – In februari 2015 registreerde het Kadaster 11.697 verkochte woningen. Dat is een stijging van bijna 17 procent ten opzichte van februari 2014. De verkoopstijging is te zien bij alle woningtypen. Twee-onder-één-kapwoningen stijgen het meest, met 17,5 procent. De kleinste stijging doet zich voor bij appartementen, namelijk 9,5 procent. In alle provincies zijn in februari meer woningen verkocht dan in februari 2014, behalve in Limburg. Daar daalde het aantal verkopen met 4,9 procent. De stijging was het grootst in Drenthe, namelijk 26,8 procent. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Op dat moment wordt de koper formeel eigenaar van de woning. Om seizoensinvloeden zo veel mogelijk uit te schakelen, wordt het aantal verkopen vaak vergeleken met dezelfde maand in het voorgaande jaar. Maar ook vergeleken met januari 2015 is het aantal verkopen in februari fors gestegen: met 23,9 procent.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12