Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

OZB stijgt met 3,4 procent
DELFT – De Onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt dit jaar met gemiddeld 3,4 procent vergeleken met 2014. Gemeenten houden zich hiermee niet aan de afspraak met het Rijk dat uitging van een maximale stijging van 3 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek door Marlyse Research in opdracht van Vereniging Eigen Huis naar de gemeentelijke woonlasten. Het onderzoek laat grote verschillen tussen de gemeenten zien. Sommige gemeenten voeren extreme OZB-verhogingen door. Woningbezitters zijn het duurste uit in Wassenaar. Daar moeten zij gemiddeld 1.212 euro aan woonlasten afdragen aan de gemeenten. Het goedkoopste zijn huiseigenaren uit in Hellevoetsluis met gemiddeld 527 euro.

Huiseigenaren moeten alert blijven bij tijdelijk verhuren
DELFT – Huiseigenaren die hun huis tijdelijk verhuren onder de Leegstandwet moeten alert zijn bij de afloop van de maximale verhuurtermijn van vijf jaar. Daarvoor waarschuwde directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis onlangs in TROS Radar. Toen in 2008 de woningmarkt instortte en de huizenverkoop halveerde, werd mede op instigatie van de vereniging de Leegstandwet gebruikt voor huiseigenaren die hun huis niet meer konden verkopen. Daarmee kunnen huiseigenaren hun huis voor maximaal vijf jaar verhuren, terwijl hun huis te koop staat. De normale huurbescherming voor de huurder geldt in deze periode niet. Als de maximale verhuurtermijn van vijf jaar verstrijkt, gelden de speciale contractregels van de Leegstandwet echter niet meer. “Zet je financiën op een rij, je situatie zal nu anders zijn dan vijf jaar geleden”, aldus Van de Velde. “Vaak hebben huiseigenaren na de periode van verhuur bijvoorbeeld geen recht meer op renteaftrek.” Ze adviseert woningbezitters die hun huis op deze manier verhuren tijdig contact op te nemen met hun bank en hun situatie en mogelijkheden te bespreken. “Denk aan de mogelijkheden voor restschuldfinanciering, mocht verkoop met restschuld onvermijdelijk zijn. Of bespreek de mogelijkheid van een nieuw hypotheekcontract met een lagere rente.” Ook is het verstandig om met een makelaar een verkoopplan te maken. De vereniging roept minister Blok op om zo snel mogelijk de gevolgen van het aflopen van de maximale verhuurtermijn in kaart te brengen en te bekijken of bijvoorbeeld het verlengen van de verhuurtermijn naar zeven jaar een permanente oplossing biedt. De banken moeten volgens de vereniging hun verhurende klanten tijdig waarschuwen als de verhuurperiode dreigt af te lopen. “Denk mee met jullie klanten, geef ze advies en gebruik alle mogelijkheden om problemen te voorkomen”, aldus Van de Velde.

Aantal woninginbraken gedaald
DELFT – Het aantal woninginbraken is afgelopen jaar met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van 2013. Dit meldt Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Er werden in 2014 bijna 71.000 woninginbraken en pogingen daartoe geregistreerd. Dat is ruim 16.000 minder dan het jaar ervoor. De daling is volgens Opstelten te danken aan preventie, zoals betere sloten. Ook bellen burgers sneller de politie als ze iets verdachts zien. Verder werkt de politie beter samen met bijvoorbeeld gemeenten en woningcorporaties met het geven van voorlichting. Minister Opstelten verklaarde het terugdringen van criminaliteit die het veiligheidsgevoel van mensen raakt in 2013 al tot topprioriteit. Zijn doel is om het aantal inbraken in 2018 terug te brengen tot 65.000. Ook het aantal overvallen en straatroven is vorig jaar fors gedaald met bijna een kwart.

Gemeenten trekken nauwelijks geld uit voor woningaanpassingen
DELFT – Gemeenten trekken nauwelijks geld meer uit voor woningaanpassingen, zoals het plaatsen van een traplift. “U kunt beter verhuizen” krijgen senioren vaak te horen als ze om een aanpassing vragen. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO in samenwerking met onderzoeksbureau Kien onder dertig gemeenten. Woningaanpassingen - zoals trapliften of een douche in plaats van een bad- kunnen worden aangevraagd via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Bijna de helft van de onderzochte gemeenten (47 procent) hanteert strenge criteria om te bepalen of iemand recht heeft op een woningaanpassing. Alleen in uitzonderingsgevallen kan een burger dan een beroep doen op financiële hulp van de gemeente: minder dan de helft (46 procent) van de deelnemende gemeenten heeft geld voor woningaanpassingen beschikbaar gesteld. Gemeenten laten hier een belangrijke taak liggen. Zeker nu senioren langer thuis moeten blijven wonen, zullen dit soort aanpassingen vaker in bestaande bouw gedaan moeten worden. “Gemeenten moeten hier écht anders mee omgaan”, waarschuwt ANBO-directeur Liane den Haan. “De ondervraagde gemeenten geven aan dat burgers maar moeten verhuizen naar een andere woning als hun woning niet meer voldoet. Maar volgens de Raad voor de Leefomgeving is er een schrijnend tekort aan geschikte seniorenwoningen. In 2013 ging het om 84.000 woningen en dat tekort neemt alleen maar toe. Al zouden senioren willen verhuizen, dan kúnnen ze dat vaak niet eens.”
Grote ambities op het gebied van energiebesparing bij woningcorporaties
DELFT – Woningcorporaties hebben grote ambities op het gebied van energiebesparing. Op 24 maart wordt in Utrecht bekend gemaakt hoe de corporaties het afgelopen jaar gepresteerd hebben. Huurdersorganisaties kunnen op deze dag inzicht krijgen in de prestatie van hun corporatie. Wat is het gemiddelde energielabel en wat zijn de verbeteringen ten opzichte van vorig jaar? Huurdersorganisaties zijn dan ook hartelijk welkom op deze dag, om antwoord te krijgen op deze vragen. Huurdersorganisaties kunnen de informatie uit de bijeenkomst vergelijken met andere corporaties en een beeld krijgen van wat er nog moet gebeuren om de doelstellingen uit het energieakkoord te halen (gemiddeld energielabel B in 2020 en energieneutraal in 2050). Zij kunnen deze inzichten gebruiken voor de prestatieafspraken die ze moeten maken met de corporatie en de gemeente. Daarnaast ontvangen huurdersorganisaties die zich aanmelden voor de bijeenkomst gratis het individuele rapport met prestaties van hun corporatie. Daarnaast organiseren de Woonbond, Aedes, Platform 31 en Atriensis diverse workshops, gericht op het versnellen van energiebesparing. Deze workshops gaan onder andere over het inzetten op energiebesparing via de prestatieafspraken en op het betrekken van huurders.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12