Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Meer eigenaren van woning gewisseld in december
DELFT – In de maand december verwisselden 25.265 woningen van eigenaar. Dit is een stijging van 63,4 procent vergeleken met december 2013. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Ten opzichte van november vorig jaar steeg de woningverkoop in de decembermaand met 116 procent. Toen registreerde het Kadaster 11.696 transacties. In geheel 2014 zijn 153.511 woningen verkocht - een toename van 39,4 procent vergeleken met een jaar eerder. De gestegen verkoop in december betrof alle woningtypen. Vrijstaande woningen waren met een verkoopplus van 80,6 procent het meest in trek. Dit duidt op een betere doorstroming op de woningmarkt. Dit woningtype werd gedurende de crisis het hardst getroffen door waardedalingen. Daarbij zijn door de zeer lage hypotheekrente deze huizen betaalbaarder geworden, wat de toegenomen verkoop verklaart. Bij tussenwoningen was het stijgende verkoop met 50,5 procent het geringst. In alle provincies werden vorige maand meer huizen verkocht. Het Kadaster registreerde in december 34.909 nieuwe hypotheken - ruim 48 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment van overdracht bij de notaris. Traditiegetrouw 'piekt' december ten opzichte van andere maanden.

Nieuwe website voor mensen met huis ´onder water´
DELFT – Huiseigenaren die 'onder water' staan, kunnen nu voor informatie en advies terecht bij de website huisonderwater.eu. De site is een initiatief van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) en het Ministerie van Sociale Zaken.
Een huis staat zogenoemd onder water als de hypotheekschuld hoger is dan de actuele woningwaarde. Bij verkoop van de woning ontstaat dan een restschuld. Ruim een miljoen woningbezitters hebben hiermee te maken. Volgens de NVVK stijgt onder woningbezitters de vraag naar toegankelijke, actuele informatie over de onderwaterproblematiek. Met de website hopen de initiatiefnemers door goede voorlichting eventuele financiële schade te minimaliseren. Er zijn diverse oplossingen om uit de problemen te komen, zoals het aanpassen van uitgaven, extra aflossen, restschuldfinanciering of het aanpassen van de hypotheek. De site geeft hier meer informatie over. Vereniging Eigen Huis ondersteunt het initiatief. Zo verwijst huisonderwater.eu geregeld naar de site van de vereniging met meer informatie en adviezen voor woningbezitters.

Indicatief energielabel bij de eerste huiseigenaren op de deurmat
DELFT – Bij de eerste 400.000 huiseigenaren viel onlangs een indicatief energielabel op de mat. 8.500 Mensen hebben dit laten omzetten naar een definitief energielabel. De volgende 600.000 indicatieve energielabels zijn inmiddels ook verstuurd. De resterende 4 miljoen labels vallen voor eind februari bij de huishoudens op de mat. Op 12 januari stonden 8.500 definitieve energielabels geregistreerd in de landelijke database. Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen. Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost tussen de 9 en 100 euro. Deskundigen mogen zelf hun prijs bepalen. Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een definitief energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen, krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van maximaal 405 euro.

Woningmarkt herstelt krachtiger dan verwacht volgens de NVM
DELFT – De woningmarkt herstelt krachtiger dan verwacht. Dit blijkt uit cijfers over het vierde kwartaal van 2014 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De afgelopen drie maanden verkochten NVM-makelaars 34.622 woningen op een totaal van naar schatting 46.500 huizen. Dit is een toename van ruim 30 procent vergeleken met dezelfde periode in 2013 en bijna een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van de crisis begin dat jaar. Gemiddeld stonden de woningen die afgelopen kwartaal zijn verkocht 124 dagen te koop - ruim een maand korter dan in de laatste drie maanden van 2013. Over heel 2014 verwisselden ongeveer 156.500 woningen van eigenaar. Qua verkopen scoren alle woningtypen beter. Vooral de appartementenmarkt trok sterk aan met een verkoopplus van ruim 38 procent vergeleken met een jaar eerder. De toegenomen verkoop leidt volgens de NVM ook tot stijgende huizenprijzen. De gemiddelde prijs voor een woning ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar. Vooral appartementen werden duurder - voor dit woningtype werd in 2014 bijna 5 procent meer betaald dan een jaar eerder. De prijs voor een tussenwoning kende met 2,3 procent een beperkte stijging. Hierdoor komen de prijsniveaus van deze populaire woningtypen dichter bij elkaar te liggen. Wel blijft het herstel onevenredig over het land verdeeld.

'Er zit geld in je huis' vindt de Woonbond
DELFT – De Woonbond heeft de campagne ‘Er zit geld in je huis’ gelanceerd als onderdeel van het project ‘Bespaar energie met de Woonbond’. Met deze campagne maakt de Woonbond huurders bewust van het geld dat in hun huis zit. In een stopcontact, op het dak of in de ramen: huurders laten onnodig veel geld liggen. Aan de hand van een energierondje met concrete voorbeelden, stimuleert de Woonbond huurders om energie en geld te besparen.
Een opsteker, zo vlak na de meest deprimerende dag van het jaar. De Woonbond lanceert de campagne bewust een dag na Blue Monday en heeft die dag dan ook gedoopt als Green Tuesday. Een dag met goed nieuws, want geld besparen kan al heel gemakkelijk en zit in kleine dingen. Zo scheelt het bij oude woningen al 117 euro per jaar om de verwarming ’s nachts en als je weggaat lager te zetten. Alle maatregelen bij elkaar opgeteld levert dit een gemiddeld huishouden maar liefst rond de 900 euro per jaar op. Dat is maandelijks bijna de helft van de gemiddelde energierekening, namelijk 160 euro. Er valt dus nog veel te winnen met een energierondje.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12