Afbeelding

Hemd van het Lijf: Erwin Beijersbergen

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 22 |

Gitarist Erwin Beijersbergen (48) staat op een kruispunt in zijn leven en richtte onlangs de Earl Matthew Band op, waarvan hij hoge verwachtingen heeft.


1. Waarom wilde je hier, bij het Rietveldtheater, worden gefotografeerd?
“Omdat voor mij het theater in algemene zin staat voor aandacht voor wat er gedaan wordt. Daarte-genover speel je natuurlijk vaak ergens terwijl mensen lekker een avondje uit zijn en willen bijkletsen. In een theater is de stilte en aandacht het decor. Verder voorspel ik dat het Rietveldtheater een nog grotere rol gaat spelen in cultureel Delft.”


2. Doe je zelf ook al iets in dit theater?
“De derde zondag van de maand is er al deJazz, een door Tinus Koorn georganiseerde sessie van een artistiek lekker niveau, maar na de zomer ga ik hier ook mijn Vocal OpSessions houden. Dat is denk ik alweer de achtentwintigste editie. Doordat ik niet meer aan de organisatie toekwam, moest ik tijdelijk gas terug nemen. Een paar heel lieve vriendinnen vanuit het Rietveldtheater nemen mij dit werk uit handen, zodat de OpSessions  voortbestaan.”

3. Was al vroeg duidelijk dat je gitarist ging worden?
“Er was om me heen altijd wel muziek en toen ik dertien jaar was, ging ik basgitaar spelen. Op een gegeven moment wilde ik meer en ben ik op mijn veertiende met de gitaar begonnen. Ik schreef al vanaf de eerste drie akkoordjes eigen nummers en dat ben ik altijd blijven doen: het spelen van eigen werk is voor mij het summum.”


4. Wat is er zo mooi aan de gitaar?
“Het is een prachtig instrument. Nu zijn er veel meer mooie instrumenten, maar de gitaar is heel laagdrempelig. Ik vind het daarnaast fantastisch om de trilling door de klankkast heen te voelen in mijn lichaam. Daarnaast is er naar mijn weten geen instrument dat in zoveel verschillende muziekstijlen gebruikt wordt.”


5. Hoe ben je bij de Earl Matthew Band gekomen?
“Ik speelde al een tijd met het idee om echt iets goeds van internationale allure neer te zetten en denk dat ik dat nu gevonden heb. Ik wilde vooral een pianist in mijn band. Met Bas Boon heb ik een geweldenaar gevonden; wij voelen elkaar zo ontzettend goed aan. Daarnaast heb ik met Vincent Kuiper op de bass iemand gevonden die ons heel goed aanvult. De drummer Peter-Jan Eusman maakt het plaatje compleet, het zijn echt ongelooflijke kanjers op hun instrumenten. ”


6. Wat voor muziek spelen jullie?
“Ik ben van huis uit een jazzmuzikant. Die stijl voert ook de boventoon in ons repertoire. Dat betekent niet dat er geen andere stijlen in voorkomen; integendeel. Ik ben gek op zigeunermuziek, op klezjmer, maar ook op klassieke stukken. Dit komt terug in mijn repertoire. Ik denk echt dat dit het begin is van iets heel moois. Geïnteresseerden kunnen ons volgen op www.erwinbeijersbergen.nl. en binnenkort op www.earlmatthewband.com. ”


7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik eens wat gaan experimenteren met het parkeerbeleid. Volgens mij is het namelijk helemaal niet de bedoeling dat de binnenstad strikt autoluw wordt, maar dat er een hoop geld wordt verdiend. Ik heb het idee dat mensen veel meer te consumeren hebben zonder zo’n  schrikbarende parkeermeter en zich vrijer kunnen in bewegen. Dan heb ik het nog niet eens over de bereikbaarheid,  zeker voor mensen die slecht ter been zijn.”


8. Heb je onlangs ook een boek geschreven?
“Ja, mijn tweede dichtbundel ligt klaar, ik heb een novelle geschreven, maar ook een boek over mijn visie op harmonie in de muziek. Dat zou je mijn levenswerk kunnen noemen het “Ultimum Compen-dium”. Mijn meer gevorderde leerlingen werken daar al uit, hoewel het nog niet klaar is voor de markt. Het is vol met humor en dat vind ik belangrijk: we zijn vaak veel te serieus.”


9. Heb je zelf een idool?
“Vele artiesten die zochten naar zichzelf, maar in de auto luister ik naar Django Reinhardt, een zi-geunergitarist. Dan word ik als ik blij ben nog blijer. Anders beurt het me op. Zelf probeer ik ook op die manier zoveel mogelijk mijn gevoel in de nummers te leggen.”


10. Haal je daar ook je inspiratie uit in je eigen muziek?
“Uit het leven en alles om me heen. Ik ben wel selectief in de muzikanten met wie ik juist dat wil delen, want ik wil dat de muziek wordt gespeeld zoals ik het bedoeld heb. Ik luister en beleef het geluid van mijn band en hoor  hetzelfde als ik in mijn dromen hoorde. Dat betekent voor mij  scheppende kunst.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12