Afbeelding

Hemd van het Lijf: Pieter van Bergen

vaste rubrieken

Editie: Week 2, Jaargang 23 |

Pieter van Bergen (57) is voorzitter van Showorkesten Excelsior Delft en bespeelt de sousafoon in het Showkorps van de vereniging.

1. Waarom wilde je hier, bij jullie clubhuis aan het Botenpad, worden gefotografeerd?
“Omdat dit ons clubhuis is en voor mij symbool staat voor wat er in onze vereniging gebeurt. Het clubhuis is ooit afgebrand en de leden hebben het samen weer opgebouwd. Dat kenmerkt voor mij de saamhorigheid binnen de vereniging.”

2. Hoe ben je bij Excelsior terechtgekomen?
“Zelf heb ik de muziek door mijn opa met de paplepel ingegoten gekregen, maar dit soort muziek bleef altijd een beetje op de achtergrond. Toen we zelf kinderen kregen, wilden we ook aan muzikale vorming doen in de opvoeding. We dachten aan muzieklessen, maar dat vonden we toch te individueel. Zo kwamen we bij Excelsior terecht.”

3. En toen ben je ook maar meteen het bestuur ingerold?
“Zo gaat dat inderdaad. Als je het als ouder serieus neemt en betrokken bent, weten ze je al snel te vinden. Zo ben ik in 1994 toegetreden tot de jeugdcommissie. Dat heb ik een tijdje gedaan toen ik gevraagd werd als voorzitter.”

4. Bespeel je zelf ook een instrument?
“Ja, want als je vaak bij zo'n vereniging zit, raak je vanzelf besmet. We zaten eens aan de bar en toen zei iemand me dat ik een goed postuur had om sousafoon te spelen. Ik had daar totaal geen ervaring mee, dus het aanleren was lastig. Mijn debuut in het Showkorps vergoedde echter alles.”

5. Wat was daar dan zo bijzonder aan?
“Zo'n eerste optreden is altijd heel speciaal, maar dat van mij zal ik echt nooit vergeten. Het was op mijn verjaardag in 2008. Het Nederlands elftal speelde in een volle Kuip tegen IJsland en wij mochten op het veld spelen. Dat was fantastisch.”

6. Wat is Excelsior voor een vereniging?
“Een hele hechte vereniging. Dat moet ook wel, want we zijn ontzettend op elkaar aangewezen. We hebben een groep jonge enthousiastelingen, een jeugdkorps, een showorkest en een dansorkest. Dat laatste is er vooral voor muzikanten die niet meer willen of kunnen lopen. Dit orkest treedt zittend op. Verder heerst er echt een familiegevoel binnen de vereniging.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“Dat vind ik een lastige vraag, want wij kennen burgemeester Verkerk als een liefhebber, maar weten ook dat hij in politiek opzicht vaak met handen en voeten gebonden is. Hij is geïnteresseerd en hij waardeert ons. Dat bleek ook uit zijn reactie toen we hem bij een bezoek aan onze zusterstad Freiberg op zijn verjaardag met een serenade om acht uur 's morgens wekten.”

8. Wat is er zo leuk aan Excelsior?
“Ik vind vooral het feit dat je veel samen doet leuk. Veel andere verenigingen kunnen terugvallen op media-exposure: iedereen wil Van Persie zijn. Wij hebben dat niet en dat maakt ons denk ik ook sterker. Verder is de onderlinge verbondenheid erg groot.”

9. Is het wel sexy om in een Showkorps te spelen?
“Onder pubers leeft vaak de indruk dat dat niet zo is en daarom is in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien de uitval het grootst. Het is echter heel leuk om met zijn allen ergens naar toe te werken en eens in de vier jaar mee te doen aan het Wereld Muziekconcours: dat is toch een soort Wereldkampioenschap.”

10. Kunnen jullie nog leden gebruiken?
“Zeker, iedereen die enthousiast is, is welkom. Zelfs al bespeel je nog geen instrument.  De contributie is laag en de vereniging zorgt voor het instrument en uniform. Kom op woensdagavond vanaf 20.00 uur gewoon eens kijken bij de repetitie in ons clubhuis aan het Botenpad.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12