Afbeelding

Hemd: Sophie Poulina-De Jong

vaste rubrieken

Editie: Week 48, Jaargang 22 |

Sophie Poulina-De Jong (32) schreef haar debuutroman, Drama & Dushi, die afgelopen vrijdagavond in de bibliotheek van Ypenburg werd gepresenteerd.

1. Waarom wilde je hier, in de bibliotheek van Ypenburg, worden gefotografeerd?
“Omdat hier vrijdag de presentatie van mijn boek is geweest. Verder vind ik dit een fijne plek. Ik woon hier twee straten vandaan en kom hier vaak met mijn kinderen om boeken te lenen.”

2. Heb je altijd al iets met schrijven gehad?
“Ja, van jongs af aan schrijf ik al hele schriften vol. Zes jaar geleden zat ik tijdens mijn zwangerschap zonder baan en toen ben ik aan dit boek begonnen. Vanaf afgelopen vrijdag ligt het in de winkels. Verder schrijf ik veel op mijn blog op http://sophieschrijft.poulina.net.”

3. Heb je zolang aan het boek gewerkt dan?
“Dat valt wel mee, want het boek was redelijk snel klaar. Ik heb pas twee jaar geleden uitgeverij Ellessy benaderd en kreeg toen na een half jaar bericht dat ze er wel brood in zagen. Vervolgens ben ik met een redacteur aan de slag gegaan en hebben we heel veel woorden moeten schrappen.”

4. Wat voor verhaal heb je geschreven?
“Het verhaal gaat over een meisje dat uit Curaçao komt en in Nederland heeft gestudeerd. Na haar studie wil ze op Curaçao een leven opbouwen, maar wordt ze ontvoerd. Uiteindelijk wordt ze verliefd op één van haar ontvoerders. Het is een liefdesroman waarin ook plaats is voor actie.”

5. Hoe ben je op het verhaal gekomen?
“Ik verveelde me tijdens mijn zwangerschap en ben gewoon gaan schrijven. Mijn man komt van Curaçao en ik ga er graag op vakantie. De setting was snel gevonden. Verder put ik vooral veel uit mijn fantasie, probeer ik die met mijn ervaringen te combineren en neem ik elementen mee uit het nieuws of films die ik gezien heb. Daar maak ik uiteindelijk mijn verhaal van.”

6. Heb je nog een voorbeeld als schrijver?
“Ik vind Harlan Coben een ontzettend goede schrijver. Hij weet zijn verhalen zo in elkaar te zetten dat de spanning altijd bewaard blijft. Pas op het laatst vallen alle stukjes op zijn plek. Dat vind ik knap. Het zou mooi zijn als mij dat ook gaat lukken.”

7. Als ik burgemeester van (Den Haag-)Ypenburg was, dan...
“... zou ik wat doen aan de overlast op straat. Zelf werk ik als P&O-adviseur in Transvaal en merk ik dat het niet altijd fijn is om daar over straat te lopen, vanwege de hanggroepjongeren.”

8. Hoe is het schrijven van je eerste roman je bevallen?
“Ontzettend goed. Ik heb er geen opleiding voor gedaan. Wel heb ik van de redacteur heel veel geleerd. Ik moet bijvoorbeeld minder uitwijden en meer aan de fantasie van de lezer overlaten. Het is zeker niet de bedoeling dat het bij Drama & Dushi blijft.”

9. Zou je fulltime met schrijven bezig willen zijn?
“Dat zou wel het mooiste zijn. Nu werk ik drieënhalve dag als P&O-adviseur en doe ik het erbij. Mijn werk is leuk, maar het schrijven is mijn passie. Het is ook veel beter te combineren met mijn drie kinderen.”

10. Heb je al ideeën voor nieuwe verhalen?
“Ja, genoeg. Er liggen al wat concepten klaar om verder uitgewerkt te worden. Nu is het vooral een kwestie van de tijd vinden om eraan te beginnen!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12