Afbeelding

Hemd van het Lijf: Kader Abdolah

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

De Delftse schrijver Kader Abdolah (59) publiceerde vorige maand zijn roman ''Papegaai vloog over de IJssel''.

1. Waarom wilde je hier, in Café de Engel op de Markt, worden gefotografeerd?
“Allereerst omdat het makkelijk te vinden is. Daarom spreek ik hier ook met relaties uit binnen- en buitenland af. Daarnaast is de tijd hier sterk aanwezig. Het plein ademt geschiedenis, nu zijn wij hier en straks komen nieuwe generaties. Dat interesseert me.”

2. Ben je altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis?
“Ik ben opgegroeid in Iran, het oude Perzië, een land met zevenduizend jaar geschiedenis. Als je daar loopt, groei je ermee op. Ik ken de verhalen; van de Perzische Koningen en de Arabieren die de Islam kwamen brengen tot de Amerikanen die het nu willen redden.”

3. Wilde je altijd al schrijver worden?
“Ja, dat talent zit in de familie. Ook in de politiek en het culturele milieu waren familieleden zeer actief: we hoorden tot de intellectuele elite. Ik zie schrijven niet als werk, maar als doen wat de geschiedenis op mijn schouders heeft gelegd. Dat doe ik, want ik ben een doener.”

4. Met alle gevolgen van dien...
“Inderdaad. Door wat ik in Iran publiceerde werd ik als een tak van een oude boom afgesneden en door de wind meegevoerd, waarna ik landde in de koude grond onder de zeespiegel. Ik kwam in Nederland te recht, kende de taal niet en moest weer van onderaf aan beginnen.”

5. Is dat een lastig proces geweest?
“Het was vooral heel interessant. Ik wilde ook in Nederland tot de culturele elite behoren. Daarom was het mijn doel om zo snel mogelijk in het Nederlands te schrijven. Ik leerde elke dag twintig nieuwe woorden en probeerde zinnen te maken, vervolgens alinea's en hoofdstukken. Mijn positieve inborst en de mogelijkheden die Nederland biedt, hebben me geholpen.”

6. Is schrijven in een andere taal dan je moedertaal erg moeilijk?
“In je eigen taal vloeit alles bijna automatisch uit je vingers. In een nieuwe taal is dat niet zo: je bent als het ware een architect, want je bouwt. Wel gaat het schrijven makkelijker naarmate je de taal beter beheerst.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik het allemaal wat minder 'dorps' aanpakken. Ik ben over de hele wereld geweest en heb veel steden gezien; geen plek is zo mooi als Delft. De stad heeft alles om de internationale allure van Berlijn en New York te hebben, maar dan moet het allemaal wel even wat moderner en aantrekkelijker.”

8. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Uit het leven. Papegaai vloog over de IJssel gaat bijvoorbeeld over hoe ik met mensen heb geleefd. In de politiek gaat het al decennia over immigratie, maar ik laat hier het verhaal van binnenuit zien, van de mensen die het meemaken.”

9. Wil je nog terug naar Iran?
“Die vraag spookt al een tijd door mijn hoofd en het antwoord is 'ja'. Ik wil nog vier boeken in het Nederlands schrijven en dan stop ik ermee. Dan wil ik bij mijn geboortegrond aan een serie boeken in het Perzisch werken, waarin ik de ervaringen uit mijn leven opteken.”

10. Is dat wel veilig?
“Dat weet je nooit zeker. Ik zou een reisverbod ook geen probleem vinden, zodat ik alleen thuis aan het werk kan. In het heelal zie je dat alles zich beweegt naar de plek waar het vandaan komt. Het lijkt me heerlijk om mijn laatste decennia daar waar ik vandaan kom te slijten. Die gedachte geeft me hoop, rust en uitzicht.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12