Afbeelding

Van armoede en bendeoorlogen in Columbia naar welvaart en pesterijtjes in Ypenburg

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 23 |

Francisko Ortega (links) vluchtte vijf jaar geleden uit Columbia en leerde in Nederland via de kerk Patrick Kottelaar (rechts) kennen.

YPENBURG – Francisko Ortega heeft een bewogen leven achter zich. Hij ontvluchtte vijf jaar geleden de armoede, ellende en schietpartijen in Columbia, doorstond pesterijtjes in zijn nieuwe woonwijk Ypenburg en timmert nu aan de weg als salsa-dj: DJ KiKo.

Het leven is niet altijd makkelijk. Francisko Ortega kan daarover meepraten. Gelukkig is er, benadrukt hij, altijd het geloof dat hem door moeilijke tijden heen sleepte.

Ortega werd 50 jaar geleden geboren in Cali, met twee miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Columbia. “Columbia is al jaren in oorlog met de Farc. Daarnaast vonden in de wijk waar ik opgroeide veel schietpartijen plaats. Het was wijk tegen wijk en bende tegen bende. Meerdere vrienden van me zijn daarbij om het leven gekomen. Waar ik woonde heerste veel angst voor het leven”, vertelt KiKo. Hij wilde weg. Eerst naar Amerika, maar toen dat lastig bleek belandde hij met hulp van vrienden in Europa. “Mijn droom werd werkelijkheid. In Columbia leefde ik in armoede. We woonden met z’n vijven in een kleine kamer. Ik had weinig te eten en m’n lichaam ging daardoor achteruit. Toen ik hier kwam woog ik maar 58 kilo; 25 kilo minder dan ik nu weeg.”

Gelukkig
Francisko Ortega ging in Ypenburg wonen. Hij was gelukkig met al het moois dat Nederland hem te bieden had. Enkele buurtbewoners waren op hun beurt minder blij met de komst van hun nieuwe Columbiaanse buur. Vooral rond de jaarwisseling uitte het ongenoegen zich in pesterijen. Zijn tuin werd vernield, zijn wagen bekrast, hij werd uitgedaagd en zijn deur werd gebarricadeerd met bergen sneeuw. Andere keren vond hij vuilniszakken voor z’n deur. Ortega bad tot God dat het goed kwam en dat hij er met rust kon wonen. “Ik hoop dat ze meer respect krijgen voor iedereen, en mensen die anders zijn meer accepteren.” Gelukkig heeft hij in moeilijke tijden altijd nog het geloof. “Daar heb ik veel aan gehad. Door m’n geloof ben ik altijd positief gebleven. Als m’n buurman me pest bid ik tot God dat hij wat rustiger doet tegen KiKo.” Dat heeft in elk geval één keer gewerkt, vertelt hij. “Want één buurman is later naar me toegekomen om sorry te zeggen. Ik accepteer geen buitenlanders, legde hij uit. Het is denk ik goed om via de krant aan iedereen te vertellen wat mijn achtergrond en geschiedenis is.” Daarnaast wil hij het artikel dolgraag naar z’n familie opsturen. “Om te laten zien dat ik alle negativiteit en obstakels heb overwonnen. Met dank aan God. Ondanks alles ben ik tevreden met m’n leven in Nederland, ik besef dat niet alle Nederlanders hetzelfde zijn. Ik ben blij dat ik dat aan iemand van de krant mag vertellen.”

Dat is te danken aan Patrick Kottelaar (20), die de krant Delft op Zondag benaderde met een verzoek eens over zijn vriend te schrijven. “Ik heb heel veel waardering voor KiKo”, vertelt Patrick. “Hij bewandelt het goede pad, heeft z’n leven nu goed op de rails en is altijd sterker geworden door het geloof en door met muziek bezig te zijn.”

Ortega kon enkele jaren terug namelijk bij toeval aan de slag in een salsa-café in Den Haag. “Toen dacht ik: Ja, dit ga ik voortaan doen. Ik ben in Columbia opgegroeid met Salsa.” Vanuit het Haagse salsacafé breidde hij zijn netwerk uit en kon hij op steeds meer plekken en feesten en partijen publiek vermaken met vrolijke salsamuziek. Dat gaat goed. Hij verdient in Nederland nu per avond wat hij in Columbia per maand zou verdienen. Zo kan hij duizenden kilometers verderop zijn familie helpen. En tegelijkertijd doen wat hij zelf graag doet: anderen vermaken met muziek.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12