Afbeelding

Tijden veranderen, maar het fluiten van de Stad Delft Bokaal blijft mooi

sport

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Gerrit van Sprang is één van de scheidsrechters. “Altijd weer leuk èn apart om de Stad Delft Bokaal te fluiten”, zegt hij.

Gerrit van Sprang floot al wedstrijden in de beginjaren van de Stad Delft Bokaal. Dat doet hij ook tijdens de 36ste editie. Inmiddels is volgens de 61-jarige Delftenaar wel één en ander veranderd…

“Het merendeel van alle edities heb ik wel meegemaakt”, vertelt Van Sprang, die tijdens het reguliere seizoen op zondag eerste- en tweedeklassers fluit. “Ik vind het altijd wel apart hoor, al die Delftse wedstrijden. Ook voor scheidsrechters is het leuk. Tegen het einde van het seizoen ben je het altijd een beetje zat, maar momenteel kriebelt het alweer. Voor al die spelers zijn het wedstrijden om te oefenen, maar voor scheidsrechters is dat net zo.”

-Hoe is het om al die miniderby’s te fluiten?
“Je merkt dat veel spelers elkaar kennen. Ze willen bovendien zo goed mogelijk voor de dag komen, want selecties worden op zulke momenten samengesteld. Ze willen zichzelf dan nog weleens te nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Je moet daar als arbiter oog voor hebben en op je qui-vive zijn dat ze niet over het randje gaan. Ik wil geen kaarten geven, maar het zou kunnen dat ik dat wel moet doen om iedereen te laten zien dat een grens van het toelaatbare is overschreden.”

-Is het verschil met vroeger en nu groot?
“Toen ik begon was de scheidsrechter nog een instituut. Tegenwoordig moet ‘ie naar de pijpen van spelers dansen. Dat willen ze althans, maar zo werkt het natuurlijk niet. Er zijn spelregels waar ze zich aan moeten houden. Er is wel veel veranderd. Tegenwoordig wordt meer tegen scheidsrechters gepraat. Tijdens de Stad Delft Bokaal heb ik gelukkig nooit echt gekke dingen meegemaakt.”

-Is al bekend wie de finale fluit?
“Nee, dat gebeurt tijdens het toernooi. Ik heb dat weleens gedaan, toen hoorde ik het op het laatste moment. Het is voor mij geen must, maar wel leuk om te mogen doen. Het is wel een stukje waardering.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12