Afbeelding

Hoe gaat het met Jan Boks?

sport

Editie: Week 48, Jaargang 22 |

Jan Boks stond jarenlang bij Schipluiden onder de lat en is nog altijd betrokken bij de vereniging. (foto: Roel van Dorsten)

Wie aan V.V. Schipluiden denkt, denkt al gauw aan Jan Boks (55). Hij verdedigde bij elkaar ruim twintig jaar lang het doel voor Steeds Voorwaarts en ook na de fusie met Asso bleek hij een betrouwbare sluitpost.

Dat zorgde ervoor dat Boks met bijna alle grote namen uit de clubgeschiedenis samenspeelde. “Veel mensen denken bij Schipluiden aan mensen als Leo van Beurden, Martin Neeleman, Mike de Blij en mijn persoontje. Het leuke aan Mike de Blij is dat hij, na onze kampioenswedstrijd in het seizoen 1979/'80 in een keepersshirt op de kampioensfoto stond. Hij was helemaal idolaat van dat elftal. Later kwam ik met hem samen te spelen.”

– Was al snel duidelijk dat je keeper zou worden?
“Ik weet eigenlijk niet eens meer of dat een bewuste keuze was. Op dat moment had het ook gemakzucht kunnen zijn of het feit dat ik met die handschoenen zat en niemand anders het deed. Het beviel me in ieder geval goed, anders had ik het nooit zo lang volgehouden.”

– Ben je al die tijd de onbetwiste nummer één geweest?
“Nee, mijn eerste wedstrijden keepte ik op mijn zestiende. Erna ben ik weer even naar de junioren gegaan. Verder ben ik onder Miel Hollaard niet altijd eerste keus geweest, waardoor ik ook een seizoen in een vriendenteam heb gespeeld. Daar was weinig aan en gelukkig haalde de volgende trainer me er snel weer bij.”

– Heb je in die tijd veel gelachen?
“Absoluut, maar dat is denk ik inherent aan het spelen bij een dorpsclub. We hadden echt een topgroep. Er werd dus niet alleen veel gelachen, maar als we er moesten staan, dan stonden we er ook voor elkaar. Mijn rol in het teamproces veranderde wel door de jaren. Als 16-jarige kwam ik in een elftal met onder andere Gerrit van der Knaap, Bram Dijkshoorn en Willem van Mierlo binnen. Dan hield je je wel gedeisd. Later werd ik één van de bepalende spelers. Tegenwoordig geniet ik nog steeds van de sfeer rond het elftal.”

– Heb je nog een functie binnen de club?
“Ik ben lid van de technische commissie en daarnaast train ik de keepers. Het is fantastisch om op die manier nog bij de groep betrokken te blijven. Zo is op trainingskampen de sfeer nog steeds dezelfde; we hebben sowieso een mooi ploegie. Daarnaast is het mooi dat mijn zoon Bart ook bij de selectie zit. Soms ga ik tijdens een training nog weleens onder de lat staan als dat nodig is. Je merkt aan iedereen dat ze er zoveel mogelijk in willen knallen. Als ik Bart tegenover me heb staan, merk ik toch dat ik extra dingetjes ga proberen om die bal eruit te houden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12