Afbeelding

Hoe gaat het met Bert Haak?

sport

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

Bert Haak kijkt graag terug naar de glorietijden van 'zijn' Delfia. “Over het heden heb ik het liever niet, want dat doet pijn.” (foto: Roel van Dorsten)

Bert Haak (72) is één van de bekendste Delfianen, al speelde hij nooit een wedstrijd in de hoofdmacht. Wel was hij jarenlang (jeugd-)leider en vervulde hij door de jaren heen verschillende bestuursfuncties.

Haak kwam in 1959 min of meer toevallig binnenwandelen bij Delfia. “Krijn Eckhardt was mijn buurjongen en maatje. We trokken veel met elkaar op en op een gegeven moment haalde hij me over om naar Delfia te komen.” Tot het eerste elftal schopte Haak het echter niet. “Ik stond op de goal, maar was niet bovenmatig getalenteerd. Ik was net uit dienst en brak tijdens mijn werk mijn beide enkels. Daarom ben ik vanaf 1963 jeugdleider geworden en heb ik jarenlang in het bestuur gezeten; onder meer als jeugdvoorzitter.”

– Dan heb je heel wat voetballertjes voorbij zien komen...
“Dat kun je wel zeggen ja. In die tijd waren we op Vitesse Delft na de grootste club van de stad. We hadden zesentwintig jeugdelftallen en er liepen ook nog honderdvijftig welpjes rond. Het hoogtepunt van die tijd werd voor mij gevormd door de jeugdkampen. Ik heb er vijfendertig meegemaakt: de eerste twintig als leiding, de laatste vijftien als kok. Ik vond het prachtig als er zo'n mannetje op me afkwam en zei: 'Bert, je kookt veel beter dan mijn moeder'.”

– Wat zijn de mooiste herinneringen aan die tijd?
“Ik was leider van een A1 elftal en we komen nog steeds regelmatig samen. Dan praat je over gasten als Frans Aschman, Jan Hijdra, Cock in den Haak, Cock de Booij en John de Wit. Ik geloof dat tien jongens uit dat elftal het eerste haalden. Verder hebben we begin jaren '70 met clubmensen de kantine gebouwd. Brouwerij Oranjeboom betaalde de architect als wij hun bier zouden blijven schenken. Onder leiding van voorzitter Jan Friebel werkten we er met zijn allen keihard aan.”

– Waarom heb je het meest gelachen?
“Dat waren wel meer dingen. Zo vertelden de voorzitters Erik Doesburg en Ben Blom na de wedstrijd regelmatig de nieuwste bakken. Dan had ik kramp in mijn kaken. Ook ging ik met voorzitter Joop Molier een avond voor de wedstrijd de netten vastzetten. Gooide ik een pin naar hem, maar die ging recht door zijn voet heen. Een ander moment dat me altijd zal bijblijven is dat de A1 een kampioenswedstrijd speelde tegen B.E.C.. Volgens mij was het Chris Treling die op het punt van doorbreken stond en wij hadden alleen Frans Aschman nog achterin. Ik was aan het vlaggen en zei dat hij hem moest pakken. Toen hij dat deed en de scheidsrechter floot riep ik opzichtig: 'Als je dat nog één keer doet, haal ik je eruit!'. Frans keek beteuterd, maar achteraf begreep hij het. We wonnen met 1-0 en werden kampioen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12