Afbeelding

Hoe gaat het met Koos Grootscholten?

sport

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Koos Grootscholten heeft nog steeds de snor en haardos die in zijn tijd als keeper al kenmerkend voor hem waren. (foto: Roel van Dorsten)

DEN HOORN – De liefde bracht Koos Grootscholten (78) een kleine zestig jaar geleden bij Den Hoorn. Ondanks dat hij in Kwintsheul bleef wonen, verdedigde hij er vijftien seizoenen lang het doel.

Grootscholten speelde tot en met de A-jeugd voor Westlandia, waarna hij zijn vrouw Annie leerde kennen. “Zij kwam uit Den Hoorn en ging daar regelmatig bij de voetbal kijken. Ik ging natuurlijk mee en vroeg me al snel af ‘wie die krullenbol onder de lat was’. Daarop vroegen de mensen bij Den Hoorn of ik iemand kende die het beter kon en ben ik er zelf gaan staan.”

- Was je vanaf de jongste jeugd al keeper?
“Ja, die plek trok me heel erg. Ik was niet op mijn bekkie gevallen en was al in de jeugd een soort leider van de achterhoede. Ik had een groot lijf en was vooral erg sterk in de één-tegen-één en bij penalty’s. Bij Den Hoorn was dat niet anders. Zo’n drie maanden nadat ik overstapte veroverde ik een basisplaats in het eerste. Van het feit dat ik niet altijd kon komen trainen, ik had een agrarisch loonbedrijf en moest ook regelmatig ’s avonds werken, maakte de club geen probleem.”

- Met wie voetbalde je zoal samen?
“Onder meer met Hans Verleg, met wie ik nog steeds goed contact heb. Verder met Joop van Gaalen, Henny van Paassen, de gebroeders Van Schijndel, Jan Schenkeveld, de gebroeders De Kok en Leo de Wit. We hadden een goede ploeg en in de vijftien jaar dat ik er gezeten heb, zijn we van de derde klasse HVB naar de hoofdklasse gepromoveerd.”

- Dat waren waarschijnlijk andere tijden dan nu?
“Dat kan je wel zeggen ja. Ik weet nog dat we bij LVSJ, de voorloper van Lyra zelf het water uit de sloot moesten pompen als we wilden douchen. Verder zat ik in dienst gelegerd op het Schefferskamp. Dan mocht je op zondagmiddag om twee uur weg en stond je om half drie onder de lat.”

- Welke bijzondere momenten herinner je je nog uit die tijd?
“Ik weet nog dat we eens een penalty tegen kregen vanwege een vermeende handsbal. Theo van Marrewijk kreeg de bal overduidelijk in zijn maag en zijn reflex was dat zijn handen daarheen gingen. De scheidsrechter was onverbiddelijk. Ik ben bij de paal gaan staan en zei tegen de tegenstander ‘als je een vent bent, schiet je hem er nu in’. Dat deed hij, met een tergend langzaam rollertje. Uiteindelijk werd ik bij het bestuur op het matje geroepen en twee wedstrijden geschorst.”

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Ik ga nog wel bij mijn kleinkinderen kijken, maar nooit meer bij eerste elftallen. Verder volg ik het regiovoetbal in het weekend via WOS radio.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12