Afbeelding

Hoe gaat het met Marco van Leest?

sport

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

– Bij welke clubs heb je allemaal gespeeld?
“Ik ben, zoals zoveel jongens van mijn leeftijd, als jongetje van vijf jaar begonnen bij DHC. Op mijn eenentwintigste ben ik overgestapt naar Delfia, waar ik in een elftal met onder anderen Chris Treling, Ronald Hes, Egmond Blinker, Leo Rontberg en Johan Rooyakkers in het elftal kwam. Vervolgens ben ik een paar weken met Chris Treling meegeweest naar Postduiven, maar daar zag ik, onder meer doordat ik een eigen winkel had, al snel vanaf. Erna heb ik nog voor Wippolder, 's-Gravenzande, opnieuw Wippolder en PEC Den Haag gevoetbald.”

– Waar heb je het meest gelachen?
“Dat was zeker bij Delfia. We hadden een heel goed elftal, pakten meestal ook wel een periode, maar promoveerden eigenlijk nooit. Maar gelachen hebben we wel. Zo was Martin Stoelinga daar trainer en die was meestal wel ergens voor in. Op een gegeven moment kwam hij na de zomerstop aan met een Tsjechische trainer. Wij wisten niet wat er gebeurde: we moesten steeds gymnastiekoefeningen doen. Na een week had hij Martin een blaadje met de opstelling gegeven. Hij wilde Ronald Hes, Chris Treling en Leo Rontberg in het tweede zetten en mij aanvoerder maken. Uiteindelijk heeft het niet lang geduurd, want zijn zwaar fysieke methodes sloegen bij ons niet aan. Daarom was hij snel weg. Achteraf bleek hij in vierenvijftig interlands voor Tsjechoslowakije gespeeld te hebben en werd hij later trainer van Sparta Praag.”

– Heb je bij je andere clubs nog leuke dingen meegemaakt?
“Jazeker. Ik herinner me nog dat we bij Wippolder in de winterstop vier dagen gingen skiën in Tirol. We hadden vier dagen lang een buschauffeur bij ons en die had het ook wel naar zijn zin. Die was vergeten om de toiletten te legen, waardoor we op de terugweg in de bus alle prullenbakken hadden volgepist, omdat hij niet wilde stoppen. We vertrokken al twaalf uur te laat, omdat hij zijn bus niet aan de praat kreeg, omdat hij vergeten was om iets uit te zetten.”

– Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Direct na mijn spelerscarrière ben ik het tweede van Delft gaan trainen. Ik heb daar zelfs nog enkele wedstrijden in het eerste gespeeld, omdat er niet genoeg spelers waren. Verder ben ik hoofdtrainer geweest bij DVC en afgelopen seizoen ben ik trainer van het tweede van Nootdorp geweest. Komend seizoen ben ik trainer van het tweede bij Delft; Ronald Hes, trainer van het eerste, is één van mijn beste vrienden en ik kan op zaterdag bij mijn zoons gaan kijken. Ik heb er erg veel zin in!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12