Afbeelding

Hoe gaat het met Huib Baak?

sport

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

Huib Baak heeft het altijd ontzettend naar zijn zin gehad in de Delftse voetbalwereld. Hij genoot afgelopen weekend van het voetbal en de vele bekenden die hij tegenkwam bij het toernooi om de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal. (foto: Roel van Dorsten)

Huib Baak (76) was 45 jaar lang scheidsrechter op de Delftse velden. Hij begon bij de Haagse Voetbalbond, promoveerde al snel naar de KNVB, liep door een blessure promotie naar het betaald voetbal mis en floot de laatste 21 jaar van zijn loopbaan jeugdwedstrijden. 

– Hoe kwam u op het idee om scheidsrechter te worden?
“Ik was vroeger keeper in één van de lagere elftallen bij Laakkwartier en was het in die tijd regelmatig met de scheidsrechter oneens. Ik vond dat het beter kon en dus heb ik mezelf in 1964 aangemeld. Na drie jaar bij de HVB had ik op 27 april 1967, de geboortedag van onze Koning, een promotiegesprek met Karel van der Starre, die uit Delft kwam. Vanaf toen mocht ik in de hogere regionen van het amateurvoetbal fluiten.”

– Zodoende kwam u vaak op de Delftse velden terecht?
“Inderdaad; ik floot samen met Jan van Veen, Jan Hageman en Kees Sluis regelmatig toernooitjes in de regio, maar ook in competitieverband floot ik veel Delftse clubs. Ik weet nog dat ik in 1971 DHC-DHL floot in de tweede klasse, destijds het op één na hoogste niveau. Bij DHL speelden onder meer Panman, Van den Akker en Schilperoort, terwijl DHC aantrad met onder anderen Suiker, De Poorter, De Graaf, Eckhardt. Dat waren mooie wedstrijden, waar zo'n vijfduizend man publiek op afkwam. In die tijd floot ik ook in de eerste klasse, het hoogste amateurniveau.”

– Maar van een carrière in het profvoetbal is het nooit gekomen?
“Nee, ik zat er dichtbij, maar in januari 1975 had ik een ongeluk met mijn brommer, waarbij ik een dijbeen, een voet en twee polsen brak. Nadat ik in december van dat jaar weer begon, heb ik nooit meer dat hoge niveau gehaald. Wel heb ik tot mijn zevenenveertigste nog in de regio gefloten. Op die leeftijd moest je stoppen. Daarom ben ik bij de jeugd gaan fluiten,  rapporteur geworden en scheidsrechters gaan begeleiden. Eén van die talenten was Pieter Vink. Daarmee ben ik in 2008, vanwege de 70-jarige leeftijd, gestopt.”

– Waar moet een goede scheidsrechter aan voldoen?
“Hij moet persoonlijkheid hebben en consequent zijn. Afgelopen weekend zag je hoe Makkelie ADO Den Haag – Feyenoord uit de hand liet lopen voor wat betreft het aantal kaarten door inconsequent te zijn. Mario van den Ende kwam nog weleens bij mijn wedstrijden kijken en zei vaak dat ik heel consequent was.”

– Heeft u als scheidsrechter veel gelachen?
“Ja, op de clubavonden was het altijd leuk; vooral met Dries Branderhorst kon je ontzettend lachen. Verder bleef je in die tijd regelmatig na wedstrijden bij verenigingen hangen. Dat was leuk en kon toen nog. Verder herinner ik me nog een voorval waarbij ik een strafschop tegen Full Speed gaf, waarna Alex Nieuwenhout uit protest op de bal ging zitten. Achteraf heb ik daar ontzettend om gelachen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12