Hemd van het Lijf: Maaiky Silos

  vaste rubrieken

Editie: Week 39, Jaargang 22 |

De Delftse Maaiky Silos (32) is kunstenaar, levensgenieter, maar bovenal ook wereldverbeteraar.

1. Waarom wil je hier, voor je huis aan het Raam worden gefotografeerd?
“Omdat we hier sinds anderhalf jaar wonen en het een heel fijne ruimte is. We zijn nu aan een heftige verbouwing bezig, zodat ik mijn atelier aan huis kan houden. Als het klaar is kan ik er ook workshops geven.”

2. Wat voor kunst maak je?
“Ik hou me bezig met verschillende kunstvormen. Dat kan variëren van fotografie tot textiel. Het kenmerkt zich vooral doordat het autonoom is en heel dicht bij mijn persoon ligt. Verder maak ik onder de noemer www.kunstdirecteur.nl kleding op maat en hou ik me bezig met Lucky People Center.”

3. Wat houdt de Lucky People Center precies in?
“Het is eigenlijk een uit de hand gelopen afstudeerproject van de Kunstacademie. We zijn een groep enthousiastelingen die allen een eigen passie hebben en die graag met mensen delen. Inmiddels bieden we vijfentwintig workshops aan en hebben we vijftig vrijwilligers. Meer informatie kun je vinden op www.luckypeoplecenter.org.”

4. Hoe ben je op dat idee gekomen?
“Ik ben zeer idealistisch ingesteld; naar mijn mening hoeft creativiteit geen geld te kosten. Mensen zijn over het algemeen niet gewend om iets gratis te kunnen doen. Als het er dan wel is, genieten ze ervan. Door de uitwisseling van energie en kennis, wordt zowel de deelnemer als de kunstenaar er beter van.”

5. Hoe zit dat dan?
“Je bent met zijn allen met iets ontzettend tofs bezig. Het maakt niet uit met wie je iets samen doet. Hierdoor ontstaan de leukste contacten die alleen maar om passie draaien. Hierbij maakt het niet uit hoe oud je bent of hoe je eruit ziet: de passie verbindt.”

6. Wanneer kwam dat idealistische in je naar boven?
“Ik denk dat het er altijd al is geweest. Het komt door mijn opvoeding. Mijn ouders zijn beiden Surinaams en willen graag ooit nog terug om iets te doen voor het land waar ze vandaan komen. Ik heb hieruit meegekregen dat de wereld groter is dan Nederland en dat je je kwaliteiten moet inzetten om de wereld wat mooier te maken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik leegstand in de binnenstad tegengaan door panden te gebruiken om creatieve initiatieven van jonge kunstenaars te tonen. Dit kan gaan om expositieruimtes voor kunstenaars, maar bijvoorbeeld ook voor pop-up restaurants. Noem maar op.”

8. Waar haal je de inspiratie voor je kunst vandaan?
“Vooral uit de maatschappij: dingen waaraan ik me erger of die me fascineren. Ik zoek daar een kunstvorm bij die volgens mij het best past: dat kan echt van alles zijn. Als je om een kenmerk vraagt waar al mijn kunst aan voldoet, dan is het dat het autonoom is en dat het mensen raakt, op www.maaiky.nl kun je er van alles over vinden.”

9. Waar ben je momenteel mee bezig?
“Samen met Floor de Bie ben ik aan het werk aan een documentaire “De SURIDAMES” over dames uit Suriname die oud worden in Nederland. Zij willen het liefst terug naar hun roots, terwijl ze hier zoveel hebben opgebouwd. We hebben verschillende prachtige dames geïnterviewd en Floor gaat hier een mooie documentaire van samenstellen.”

10. Heb je ook nog dromen waar je aan wilt werken?
“Zeker. Het lijkt me fantastisch om naar een derdewereldland te gaan en daar op zoek te gaan naar lokale ambachten en kunst. Zij maken vaak heel mooie dingen en die zou ik willen verkopen en vervolgens het geld naar hen terugsturen, zodat zij er daar beter van worden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1