Afbeelding

Hemd van het Lijf: Ruben Wieman

vaste rubrieken

Editie: Week 25, Jaargang 23 |

Nootdorper Ruben Wieman (19) staat op het punt de app Flex-Appeal te lanceren en vond in Gamma Delft een opstartklant.

1. Waarom wilde je in het Balijbos worden gefotografeerd?
“Omdat dit een heerlijke plek is om te werken. Toen ik dagelijks van het Picasso Lyceum in Zoetermeer naar Nootdorp fietste, kwam ik hierlangs. Ik heb hier vaak rustig kunnen werken, ik zag het als een tijdelijke werkplek. ”

2. Was je toen al met Flex-Appeal bezig?
“Ja, het idee kwam vlak voor de zomer van 2013. Ik werkte als pizzakoerier en een collega belde of ik zijn dienst wilde overnemen. Dat ging niet en hij is uren bezig geweest om vervanging te vinden. 's Nachts in bed kwam ik op het idee om hiervoor een app te ontwikkelen en sindsdien ben ik daarmee bezig.”

3. Heb je veel bijbaantjes gehad?
“Ik heb bijna alles wel gedaan: vakkenvuller, barman, krantenbezorger en ook pizzakoerier. Bij al die bijbaantjes zie je dat je een probleem hebt als je niet kan werken en je uren bezig bent met het vinden van een vervanger voor je shift.”

4. Hoe ben je begonnen met het ontwikkelen?
“ Ik ben begonnen met een marktonderzoek dat mij heeft overtuigd om hiermee verder te gaan. Ik ben toen lang bezig geweest met het maken van een businessplan. Achteraf gezien was dit zonde van mijn tijd, omdat een businessplan maken voor de komende 3 jaar onzin is als alles gebaseerd is op hypotheses.”

5. En het ontwikkelen via een online-cursus geleerd?
“Nee, ik kan zelf niet ontwikkelen en een goede ontwikkelaar vinden die het wil doen voor aandelen is bijna even moeilijk als je ware liefde vinden. Gelukkig heb ik nu twee geweldige app-developers met wie ik samenwerk.”

6. Waarvan heb je het meeste geleerd?
“Google, Youtube en andere ondernemers. Maar het meeste leer je in de praktijk. Hiervan steek je veel meer op dan uit ouwe stoffige boeken van school. Het is eigenlijk net als voetballen: de spelregels kan je leren, maar dribbelen en schieten op het goal leer je in de praktijk.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan…
“… zou ik het ondernemerschap onder jongeren stimuleren en faciliteren door gratis kantoorruimte te bieden. Hier kunnen jongeren bij elkaar komen om hun idee voor een bedrijf uit te werken en andere ambitieuze jonge ondernemers te ontmoeten.”

8. Waarom moeten juist jongeren gestimuleerd worden?
“Omdat deze leeftijd de juiste leeftijd is om te beginnen. Veel jongeren wonen nog bij hun ouders en kunnen meer risico nemen dan wanneer ze kinderen en een hypotheek hebben. Daarnaast leer je er gewoon erg veel van en ontmoet je geweldige mensen. Ik zou zeggen: je hebt niets te verliezen, je leeft maar één keer dus maak gebruik van alle mogelijkheden die je huidige situatie met zich meebrengt.”

9. Hoe werkt jullie app?
“Onze app brengt alle collega’s en leidinggevenden bij elkaar op een platform waar ze overzichtelijk kunnen communiceren. De communicatie gaat vaak over shifts uitwisselen en dat maakt onze app volautomatisch. Normaal moet je als je niet kan werken op zoek naar een vervanger. Onze app zoekt voor jou naar een vervanger. Hij zorgt ervoor dat bijbaantjes flexibeler worden en dat bespaart de werkgever veel tijd. Details vind je op nieuwe website www.flex-appeal.nl.  Gamma in Delft zal de eerste tester zijn. We zoeken trouwens nog naar andere bedrijven die willen testen.”

10. Heb je nog een tip voor jonge ondernemers?
“Als je iets echt wilt, dan moet je er voor gaan. Ook al weet je helemaal niks van ondernemen, zet gewoon de eerste stap en geef nooit op. Dan gaat het je lukken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12