Afbeelding

Op jacht naar een baan of stageplek door te schrijven of te appen

Algemeen

Editie: Week 3, Jaargang 23 |

Sebiha Cirikka van Jobtease (rechts) geeft de derdejaars van het Stanislascollege praktische sollicitatietips. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Om gemakkelijker aan een stageplek of een baan te komen, hebben derdejaars vmbo-leerlingen van het Stanislascollege Krakeelpolderweg afgelopen week een dag lang hun sollicitatievaardigheden geoefend. Zowel het aloude sollicitatiebrieven schrijven als jezelf presenteren door middel van een app kwamen aan bod.

Door: Dennis van den Berg

Solliciteren is een vak apart. De leerlingen van de derde klassen vmbo Dienstverlening en Commercie van het Stanislascollege zijn daar inmiddels wel achter. Ze hebben zich de hele morgen beziggehouden met het opstellen van sollicitatiebrieven en cv’s. Een pittig karwei, dat de meeste scholieren de nodige energie heeft gekost. Geen gemakkelijk publiek voor Michael Perera en Sebiha Cirikka, die namens het bedrijf Jobtease les in solliciteren komen geven. Maar ze nemen de uitdaging graag aan.
Marileen Smit, teamleider van de sector Dienstverlening en Commercie, legt uit waarom is gekozen voor de gastlessen van Jobtease: “Het zijn zelf jonge mensen, ze krijgen makkelijker aansluiting bij de doelgroep. Daarnaast heeft Jobtease deze week iets nieuws geïntroduceerd: een vacature-app om jeugdwerkloosheid  tegen te gaan. Aan de hand van marktonderzoek onder jongeren is deze app ontwikkeld, die het mogelijk maakt om een videoselfie van jezelf op te nemen. In één minuut kunnen ze dan vertellen over zichzelf en hun vaardigheden.” Smit benadrukt dat solliciteren door middel van videoboodschappen weliswaar een goede aanvulling is op de sollicitatietraining, maar dat het Stanislascollege de nadruk blijft leggen op het schrijven van een degelijke sollicitatiebrief en een bijpassend cv.

Stevige handdruk
Terwijl Perera een klas in tweetallen een sollicitatiegesprekje laat oefenen, gaat Cirikka in haar klas in op wat wel en wat niet te doen bij een sollicitatie. “Degene aankijken met wie je het gesprek voert; geen slap handje geven, maar een stevige handdruk; en goed gekleed naar een sollicitatie gaan, passend bij de baan die je wilt”, houdt ze de leerlingen voor. “Als je bij een kinderdagverblijf gaat solliciteren, moet je geen lange nagels hebben of veel parfum opdoen. Als je met kinderen wilt werken, is het juist belangrijk dat je jezelf makkelijk kleedt en er schoon en verzorgd uitziet.”
Dan komt Cirikka bij de Jobtease-app. Enthousiast vertelt ze over de mogelijkheden van de app, zoals het in een paar stappen samenstellen van een profiel waarmee je online bij bedrijven kunt solliciteren. Haar poging om de jongeren zelf een videoselfie te laten maken met hun eigen telefoons mislukt: de pubers staan niet te trappelen om zichzelf ten overstaan van hun klasgenoten in één minuut aan te prijzen. Cirikka geeft dan zelf maar het goede voorbeeld: “Zie je wel, in nog geen vijftig seconden heb ik alles verteld!”
Dinsdag 27 januari moeten de Stanislasleerlingen al het geleerde in de praktijk brengen: ze gaan dan allemaal op twee locaties in Delft een sollicitatiegesprek met een voor hen onbekende gesprekspartner voeren. “Zo leren ze met hun zenuwen voor zo’n gesprek om te gaan in een veilige omgeving”, aldus teamleider Smit. Meer informatie over Jobtease en haar vacature-app is te vinden op www.jobtease.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12