Afbeelding

Hond in de klas: goed voor het zelfvertrouwen

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

SCHIPLUIDEN – Een hond in de klas. Dat klinkt niet alledaags, maar de Koetsveldschool in Den Haag maakt dankbaar gebruik van de therapeutische kwaliteiten van hulphond Lola. “Ze doet wonderen voor het zelfvertrouwen van de leerlingen.”

Hulphond of niet, het waakzame karakter van een Friese Stabij zit diep. En dus verwelkomt Lola het bezoek met luid geblaf. “Dat waakse blijft ze houden, maar verder is Lola erg gehoorzaam en heel goed te trainen”, vertelt bazin Jessica Timmer uit Schipluiden. Toen ze besloot om een hond te nemen, wilde ze het dier zodanig trainen, dat Lola meer dan een gezinshond zou worden. “Ik ben leerkracht op de Koetsveldschool in Den Haag, een onderwijsinstelling voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ik zag kansen om Lola in te zetten in de klas als een hulpmiddel om bepaalde doelen bij de kinderen te bereiken.”

Jessica volgde hiervoor met Lola een opleiding van drie weekenden voor de Vida training bij Pets4Care in Doorn. Dit is een weerbaarheidstraining, waarbij kinderen door middel van hun contact en omgang met de hond werken aan hun zelfvertrouwen. “Ze leren spelenderwijs hun grenzen aan te geven. Door hun omgang met en vertrouwen in Lola neemt hun onzekerheid over zichzelf zienderogen af”, weet Jessica uit ervaring. Hoewel Lola en zij gecertificeerd zijn door Pets4Care om de Vida training te geven, vindt Jessica de term ‘therapiehond’ niet zo geslaagd. “Dat wekt gelijk een heel andere verwachting, alsof het dier de leerlingen een soort therapie geeft. Maar de hond geeft natuurlijk de therapie niet, ze is een middel om een doel te bereiken. Het draait allemaal om het leren omgaan met een wezen, waarmee je een heel zuivere relatie opbouwt. Een hond veroordeelt niemand en zoekt intuïtief de kinderen op met het minste zelfvertrouwen. Ze biedt rust aan kinderen bij wie het vaak heel druk in hun hoofd is.”

In de Verenigde Staten wordt al veel vaker gewerkt met een hond in de klas. In Nederland is dat nog niet zo gebruikelijk. Jessica: “Daarom heb ik een leerlijn hiervoor geschreven, met voorlichting over bijvoorbeeld hygiëne en protocollen hoe om te gaan met een hond in de klas. Onder meer door middel van een handpopje leg ik de leerlingen uit hoe ze zich bij Lola moeten gedragen.” Lola is op vrijdagen de hele dag in de klas. Jessica is in januari de Vida training gestart met een aantal leerlingen. “Het is maatwerk: ieder kind is anders, heeft zijn of haar eigen doelen en thema’s. Ze zijn sowieso allemaal dol op Lola en doen erg hun best om met haar te werken aan hun verbeterpunten.”
Meer informatie: www.koetsveldschool.nl en www.pets4care.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12