Robert Lupker, op de plek waar tot voor kort het beeld van de wakende herdershond stond.
Robert Lupker, op de plek waar tot voor kort het beeld van de wakende herdershond stond.

'Het gekke is dat zo'n beeld toch een soort rust en vertrouwen geeft'

Algemeen

DELFT – Robert Lupker (41) is een crowdfunding-actie begonnen om een gehavend beeld op de kinderbegraafplaats van Iepenhof te restaureren en een nieuwe te laten maken voor een nieuw stuk kinderbegraafplaats. Hij heeft hiervoor 10.000 euro nodig, zo'n daarvan heeft hij al 1270 euro binnen.

Het beeld van de hond is in 2001 op de begraafplaats geplaatst. Het had als doel, legt de kunstenaar op de bijbehorende plaquette uit, om bezoekers van de begraafplaats het idee te geven dat de hond over hun verloren, nog jonge dierbaren, waakt. Dat deed de hond door weer en wind.
Door veertien jaar lang alle weersomstandigheden te hebben getrotseerd, werd het er niet mooier op. "Het zag er niet meer uit", zegt Robert Lupker, wiens dochter bij de geboorte overleed en hier begraven ligt. "Er waren stukken van het beeld af. Inmiddels is het weggehaald om verdere beschadiging te voorkomen en een indicatie van de kosten voor restauratie te maken."

Geen optie
Lupker benaderde de Gemeente Delft afgelopen zomer met het verzoek om het beeld op te laten knappen. De gemeente wilde wel operationele steun geven en bijvoorbeeld helpen om het beeld weg te halen, maar de restauratie bekostigen was vanwege de financiële situatie van Delft geen optie. "Toen dacht ik: Prima, dan ga ik dat zelf organiseren", zegt Lupker. "Ik ergerde me eraan dat het kapot was."
Gaandeweg het opzetten van de actie kreeg hij een nieuw idee. De huidige kinderbegraafplaats is namelijk bijna vol en een nieuwe, een stukje verderop, is al klaar voor gebruik. "Gelukkig liggen daar nog geen kindjes, maar je moet er niet aan denken dat je daar als allereerst je kind moet achterlaten." Het zou mooi zijn als ook hier zo'n beeld van een wakende herdershond komt, vindt de 41-jarige Delftenaar. "Dat maakt je situatie er natuurlijk niet beter op, maar misschien wel een heel klein beetje beter dan wanneer het er nog leeg is. Het gekke is dat zo'n raar stenen beeld toch een soort rust of vertrouwen geeft, als je daar bent. Het allerbelangrijkste is wel dat de oude wordt gerestaureerd, maar het zou geweldig zijn als we beide plannen kunnen realiseren. Dat zou 10.000 euro kosten. Na een week zitten we al op 1270 euro, dus dat is een goed begin."

Twee herdershonden
Robert Lupker hoopt dat ook de resterende 8730 euro spoedig zullen volgen en dat volgend voorjaar op de kinderbegraafplaats Iepenhof twee herdershonden waken over daar begraven bijna vijftig kinderen.
Wie hem wil steunen door een financiële bijdrage te leveren kan dit doen via de website www.voordekunst.nl/projecten/3814-een-hond-voor-jou. Wie een bepaald bedrag doneert kan hiervoor bovendien verschillende soorten tegenprestaties verwachten. Wie Robert Lupker wil helpen met de actie of meer informatie wil, kan hem bereiken via het emailadres lupkerfs@gmail.com.