Afbeelding

Bezuinigen op gymlessen is een slecht idee, vindt Rob van Haasteren

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 22 |

Rob van Haasteren kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk goed bewegingsonderwijs voor kinderen is.

DELFT – Delft staat op het punt het kip met het gouden ei te slachten. Dat vreest Rob van Haasteren. Vanaf komend najaar wordt namelijk bezuinigd op gymlessen voor basisscholen en dat zal z´n gevolgen hebben, denkt de 65-jarige Delftenaar.


Van Haasteren weet waar hij het over heeft. Hij is voorzitter van de Delftse afdeling van de Koninklijke Vakvereniging Lichamelijke Opvoeding en was 42 jaar werkzaam in het onderwijs. Bewegingsonderwijs is momenteel uitstekend geregeld op de Delftse basisscholen, geeft Van Haasteren aan. Leerlingen krijgen elke week minimaal twee keer drie kwartier gymles van bevoegde en bekwame docenten. Hiervoor krijgt Delft geld van de overheid. Dit bedrag werd door de Gemeente jarenlang verdubbeld.
Dat ging jaren goed. “Maar in 2012 maakte het kabinet het voornemen bekend om op basisscholen 3 uur per week bewegingsonderwijs verplicht in te voeren. Die motie is door de Tweede Kamer aangenomen. Delft moet bezuinigen. Dus als het Rijk meer geld in bewegingsonderwijs steekt, dan kunnen wij het er wel uit halen, dacht de Gemeente. Een logische gedachte”, vindt Van Haasteren.
Het is volgens hem echter de vraag of en in hoeverre de mooie overheidsplannen doorgaan.

Achteruit
Ondertussen staat wèl vast dat Delft vanaf dit najaar op gymlessen voor basisscholen bezuinigt, rond de 100.000 euro per jaar. “Daardoor kan het gebeuren dat de kwaliteit van bewegingsonderwijs van de Gemeente achteruit gaat lopen. Omdat de lessen bijvoorbeeld worden gegeven door leerkrachten die anders voor de klas staan, een verarming.” Van Haasteren benadrukt dat het juist enorm belangrijk is dat gymlessen worden gegeven door docenten die specifiek hiervoor zijn opgeleid. Een ander gevolg kan zijn dat kinderen straks minder gymles krijgen. “Niemand zit hierop te wachten”, denkt hij. “Maar ik ben geen schoolbestuur, dus ik weet niet hoe zij dit op gaan lossen. Ik begrijp dat door de Gemeente bezuinigd moet worden. Maar hoe meer binnen de scholen kwalitatief goed  bewegingsonderwijs wordt gegeven, hoe groter de kans dat je deze investering uiteindelijk terugwint. Kinderen blijven actiever, fitter en wie veel sport maakt minder gebruik van zorgvoorzieningen. Het belang van bewegingsonderwijs wordt onderschat. Het gaat erom dat je alle kinderen kwalitatief goed leert bewegen, dan blijven ze later ook meer sporten. Bewegen kun je bovendien maar een keer leren. Omdat niet ieder kind lid wordt van een sportvereniging, is het belangrijk dat ze binnenschool kunnen bewegen.”

Vol lof
Rob van Haasteren spreekt vol lof over het feit dat Delft een subsidie van 1,2 miljoen euro heeft binnengehaald bij het Ministerie van VWS. “Hier worden al jaren sportstimuleringsprojecten mee opgezet, met inzet van combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches. Dat vind ik hartstikke goed, maar deze projecten bereiken niet alle kinderen. Gymlessen wel. Daarom moet niet ondertussen worden bezuinigt op de kwaliteit van bewegingsonderwijs op basisscholen. Als een deel van die subsidie in gymlessen wordt gestoken, is het probleem opgelost.”
Van Haasteren en zijn vakgenoten gingen met verschillende lokale politieke partijen en de Gemeente Delft in gesprek over de bezuinigingen. Ook waren ze bij raadsvergaderingen van de partij om hun zorgen uit te spreken. “Iedereen was het met ons eens, maar het bezuinigingsbedrag van 116.000 euro per jaar staat vast. Want als je dat eruit haalt, ontstaat een gat in de begroting. Ik hoop dat een nieuw College van B en W tot nieuwe inzichten zal komen, maar dat hangt van de gemeenteraadsverkiezingen op 17 maart af. Ik ben benieuwd.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12