Afbeelding

Scholen en bouwbedrijven bouwen samen aan betere beeldvorming

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 23 |

Willem van der Ende van Bouwend Nederland Delft e.o., Astrid Toussaint van basisschool ’t Spectrum in Delfgauw en Marian Brinkman van het hoofdkantoor van Bouwend Nederland.

DELFT – Naar verwachting is in de toekomst volop vraag naar werknemers die goed met hun handen kunnen werken. Helaas zien veel ouders het niet zitten als hun kind een technische opleiding wil doen. Bouwend Nederland afdeling Delft e.o. heeft daar iets op verzonnen.

De lokale afdeling van de belangenorganisatie voor ondernemers in de bouw wil scholen laten adopteren door bouwbedrijven. Dat betekent dat een school aan een bouwbedrijf wordt gekoppeld, die vervolgens met enige regelmaat de leerlingen van school van alles leert en laat zien over werken in de bouw.

“We willen kinderen laten zien hoe leuk het is te werken met techniek”, vertelt Willem van der Ende, secretaris van Bouwend Nederland. “Daarom gaan aannemers bijvoorbeeld voorlichting geven op de basisschool waaraan ze zijn verbonden. Ze kunnen ook een muurtje metselen met de kinderen, of tegels mozaïeken. Dat heb ik ook weleens op een school gedaan en kinderen vinden dat hartstikke mooi.”

Volgens George Kunz, voorzitter van de Delftse afdeling van Bouwend Nederland, rust bij ouders van leerlingen nog te vaak een taboe op het kiezen van een technische opleiding of het vmbo. “Ik heb het idee dat dit in het verleden minder was. Dat proberen we nu met onze contacten, die we inmiddels met basisscholen hebben gelegd, te verbeteren. Ouders moeten weten dat een vmbo-opleiding geen verloren toekomst betekent. In de techniek en de bouw zijn altijd volop mogelijkheden om door te groeien. We hopen de leerlingen daarnaast enthousiast te krijgen voor een baan in de bouw.”

Een aantal scholen heeft zich inmiddels aangemeld en is verbonden aan een lokaal bouwbedrijf uit de buurt. Beide partijen kijken ernaar uit met elkaar aan de slag te gaan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12