Afbeelding

Hemd van het Lijf: Michiel Sebel

vaste rubrieken

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

Michiel Sebel (26) is gitarist en rapper bij de Delftse formatie Mama Franko, die dit weekend de eerste EP lanceert.

1. Waarom wilde je hier, in de Schiehal, worden gefotografeerd?
“Omdat dit is waar het voor ons gebeurt. Hier ontstaan onze nummers voor een groot gedeelte. We huren in de Schiehal onze eigen ruimte die we gebruiken om te jammen en te repeteren.”

2. Wat is Mama Franko voor een band?
“We zijn zes jaar geleden begonnen met een band en op dat moment wilden we reggae spelen. Dat is uiteindelijk niet helemaal gelukt: inmiddels spelen we muziek die we graag zelf zouden horen. We hebben invloeden van funk, reggae en Balkan. We zijn dus niet echt in een hokje te plaatsen. Dat maakt het uniek wat we doen.”

3. Heb je altijd al rapper willen worden?
“Ik rap inderdaad al vanaf mijn dertiende en speelde toen in een hardrockband. We lieten ons inspireren door Rage Against The Machine. Later ging ik steeds meer hiphop luisteren  en het leuke aan die stroming, is dat daar allemaal verschillende muziekstijlen in samenkomen. Dat kenmerk past heel erg bij Mama Franko.”

4. Hoe komen jullie aan inspiratie?
“Qua muziek kijken we vooral naar wat we zelf leuk vinden en plukken we overal wat vandaan. Dat kun je vergelijken met een dj. Die samplet stukjes uit andere muziek die hij vet vindt. Dat doen wij ook. Verder schrijf ik de teksten die ik zelf rap en dat is een ander proces.”

5. Hoe zie je dat proces dan?
“Ik zie het als een soort legoblokjes. Soms vloeien de teksten zo uit je vingers, maar op andere momenten duurt het een week tot je tot de volgende zin komt. Ik zie het schrijven van een tekst meer als een puzzel die je in elkaar zet.”

6. Heb je een bepaald voorbeeld?
“Dat niet nee. Ik zou er niet één kunnen noemen, want er zijn er zoveel. Het begon op mijn twaalfde met Rage Against The Machine, daarna volgden er velen. Het belangrijkste vind ik dat muzikanten goede bedoelingen hebben. Muziek heeft voor mij vooral te maken met plezier maken en zolang er een goed idee en passie achter zit, vind ik het mooi.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik het iedere Delftenaar verplicht stellen om elke dag minstens één uur plezier te maken met een muziekinstrument. Dat zou de stad zoveel muzikaler en vrolijker maken.”

8. Wat kunnen de lezers van de EP verwachten?
“Het is een vrolijke EP met de titel ‘Let’s celebrate life’. Dat is de boodschap die we willen uitdragen. Het is vooral vrolijke en luchtige muziek, maar er zit wel een serieuze ondertoon in. Onze boodschap is dat het leven te kort en te mooi is om je te bekommeren over bullshit. De EP is overigens te koop bij Sounds en via onze website www.mamafranko.com.”

9. In hoeverre is Delft een inspiratiebron voor jullie?
“Dat is de stad zeker. De eerste track heet ‘Beauty of the City’. Het was niet het idee tijdens het schrijven, maar toen ik het teruglas, ging het voor mij over Delft. Ik ben er trots op in deze stad te wonen en vind het prachtig om er te mogen optreden.”

10. Hoe kijken jullie als band tegen de EP aan?
“We zien het als een begin van een nieuwe fase. We hebben al aardig wat optredens gehad en willen nu doorpakken. We hebben er ook duidelijk nummers opgezet die zo op de radio gedraaid zouden kunnen worden. We hopen ermee geplugd te worden en door te breken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12