Afbeelding

Hemd van het Lijf: Anke en Inge Kuipers

vaste rubrieken

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

De Delftse zussen Anke (30) en Inge (28) Kuipers hebben met Bend-it een vernieuwend concept op de schoenenmarkt geïntroduceerd.

1. Waarom wilden jullie hier, bij KEK Delft op de Voldersgracht, worden gefotografeerd?
“Omdat we dit een heel leuke en vernieuwende plek vinden. Het is een soort pop-up store waar je design kunt vinden en waar je kunt eten en drinken. Een vernieuwend concept in de voor de rest nogal oubollige binnenstad. Het is een plek waar jong  en oud samenkomt en die barst van de creativiteit.”

2. Hebben jullie altijd al wat met schoenen gehad?
“Elke vrouw heeft iets met schoenen, dus wij ook. Dat we een schoenenlijn zijn begonnen, komt vooral voort uit het afstudeerproject van Inge aan de Design Academy in Eindhoven. We zijn vooral uit het idee van functionaliteit gaan denken en met een revolutionair concept gekomen.”

3. Wat is er zo revolutionair aan jullie schoenen?
“Je kunt onze schoenen buigen, zodat je geen druk hoeft te zetten om je schoenen aan te doen. Het kwam voort uit een frustratie van Inge. Ze snapte niet waarom je een schoenlepel nodig zou moeten hebben om een schoen aan te trekken.”

4. Wat is verder kenmerkend voor jullie schoenen?
“We hebben de schoen teruggebracht naar de basis, zodat er geen tierelantijntjes zijn. Ze hebben een heel fijne pasvorm en het kalfsleer, een prachtig materiaal, gaat zich echt naar je voet vormen. Daarnaast kun je de schoenen op twee manieren dragen en hebben we er speelse details in verwerkt. Ze zijn te zien op www.bend-it.com.”

5. Wanneer hebben jullie besloten het concept ook echt uit te werken?
“Dat was eind 2013, na het afstuderen. We vonden het zo’n mooi product dat we naar Portugal zijn gegaan om een fabrikant te zoeken. Dat is gelukt en inmiddels liggen de schoenen al in de schappen, sinds kort ook in Duitsland.”

6. Hoe is het om als zussen samen te werken?
“Dat bevalt heel goed. We kennen elkaar natuurlijk door en door, weten hoe we in stresssituaties reageren en weten wat we aan elkaar hebben. Daarbij is Anke meer de persoon naar buiten toe en Inge draagt zorg voor het creatieve proces. We vullen elkaar goed aan en onze band is alleen maar sterker geworden.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zouden we ten eerste minder parkeergeld vragen, want het moet wel leuk blijven om in Delft te winkelen. Daarnaast zouden we de leegstand aanpakken en voor meer creativiteit en exclusiviteit in het winkelaanbod zorgen. Daarbij zouden we het Dutch Design meer in de schijnwerpers zetten, vooral voor toeristen.”

8. Hebben jullie naast schoenen nog andere plannen op de modemarkt?
“Op dit moment ligt onze eerste collectie schoenen in de schappen. Daarnaast zijn we volop bezig met het ontwerpen van de collectie voor de zomer van 2016. Daarbij hebben we voor het eerst naast een dames- ook een herencollectie.”

9. Wat zijn op termijn jullie doelen?
“We hopen dat onze schoenen eind dit jaar in vijftig winkels in Nederland te koop zijn. Daarvan moet er natuurlijk ook minstens één in Delft zijn. Over vijf jaar hopen we naast Duitsland, waar ze nu al in de winkel liggen, internationaal door te breken.”

10. Zien jullie je eigen schoenen al veel op straat?
“Er worden al aardig wat van onze schoenen verkocht, maar tot nu toe alleen in Amsterdam en Brabant. We maken de schoenen nu op bestelling in kleine aantallen. We vinden het nu al geweldig dat er winkels zijn die onze schoenen verkopen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12