Afbeelding

Het Fact team, een mix van behandelaars en ervaringsdeskundigen, verricht nuttig werk

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Psychiater Titus Setteur (links) en ervaringsdeskundige René Wiegmans genieten ervan om patiënten te zien opbloeien.

DELFT – GGZ Delfland werkt sinds vier jaar met een Fact team, een ploeg van twintig behandelaars en drie ervaringsdeskundigen die patiënten met ernstige psychiatrische problematiek behandelt en begeleidt. Deze aanpak werkt, merken psychiater Titus Setteur en ervaringsdeskundige René Wiegmans.

De kracht van deze bijzondere samenwerking schuilt in het feit dat de ervaringsdeskundigen op een andere manier contact hebben met cliënten en de traditionele hulpverlener aanvullen. Zij weten wat de patiënt ervaart, kunnen zodoende goede adviezen geven en ze herkennen situaties soms eerder dan medisch personeel. Het Fact team werkt bovendien niet alleen op de poli’s bij GGZ Delfland, maar gaat voornamelijk bij patiënten thuis langs.

Alcoholmisbruik
René Wiegmans drinkt al sinds zes jaar geen druppel alcohol meer, maar aan die periode gingen jaren van alcoholmisbruik en mislukte stoppogingen vooraf. “Ik had gewoon een baan en zo, maar kon de prikkels van het leven niet zo goed aan”, vertelt hij over die tijd. “Alcohol was voor mij een soort vlucht.” Totdat het tien jaar geleden zowel op sociaal vlak, financieel als op z’n werk bergafwaarts met hem ging. Hij zocht wederom hulp. Na meerdere pogingen en nog meer ups en downs bereikte hij zes jaar geleden zijn doel: een normaal leven zonder alcohol.
Wiegmans is niet de enige die ooit verslaafd is geraakt, de regio telt duizenden lotgenoten, ieder met hun eigen verhaal. Wiegmans staat een deel van hen bij. Verder zit er in het Fact team een ervaringsdeskundige op het gebied van psychoses en één die ervaring heeft met stemmingswisselingen. “Het grootste probleem voor de groep waar wij mee werken is dat ze geen medicatie willen, vaak omdat ze de bijwerkingen niet willen”, vertelt Setteur, psychiater bij GGZ Delfland. “Of ze hebben geen inzicht in hun ziektebeeld en beseffen niet dat medicatie nodig is. Een deel van de mensen die psychotisch is heeft geen idee wat er zich afspeelt, dan zitten wij ons daar als behandelaar tegenaan te bemoeien… Dat is weleens lastig.”
Medicatie is niet de enige manier om van psychotische klachten af te komen. “Ook goede begeleiding en structuur zijn belangrijk”, weet Setteur. “Daarom proberen we patiënten een goede invulling van de dag te geven.” Helaas is er niet een bepaald geneesmiddel dat je inneemt waardoor je vervolgens voorgoed van al je klachten af bent. “Als je schizofreen bent kun je, als bijvoorbeeld stress toeneemt, weer door het ijs zakken. Medicatie haalt de risico’s wel naar beneden.”

Voldoening 
Het geeft de leden van het Fact team veel voldoening als ze verbetering bij de patiënten zien. “Ik zie mensen hun leven weer op de rails krijgen en ik zie ze opbloeien, heel mooi om te ervaren. Ik zie echter ook vaak dat het op en neer gaat bij ze”, zegt Wiegmans. “Maar zo ben ik ook gegaan, op en neer. Het is een heel proces dat te accepteren.” Daarbij is het goed dat hij zijn ervaringen kan delen. “Want mij zien ze niet als dokter, wij zijn toch meer de maatjes die snappen wat ze meemaken.” Setteur: “Tijdens gesprekken hebben we het vaak over medicatie, terwijl een ervaringsdeskundige op een ander niveau kan aansluiten bij de patiënt en zo het herstel kan bevorderen.”


-Hebben jullie tips waarmee we kunnen voorkomen ooit met jullie te maken te krijgen?
Wiegmans: “Probeer het met jezelf eens te zijn en geluk te vinden in wat je hebt, in plaats van te stressen en dingen na te jagen. Probeer daarnaast grenzen te bewaken, want als je over grenzen heen gaat, gaat het mis.”
Setteur: “Wacht nooit te lang met het zoeken van hulp. Hoe langer je ermee wacht, hoe langer het duurt voordat je weer op je oude niveau zit.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12