Afbeelding

Sebastiaansbrug blijft Delftse politiek splijten

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

De Sebastiaansbrug leidt maar tot weinig politieke verbinding in Delft.

DELFT – Onder de Delftse politieke partijen bleef tijdens de raadsvergadering grote verdeeldheid bestaan over de aanpak van het vervangen van de Sint Sebastiaansbrug. Alleen het PvdA-voorstel voor een keiharde bovengrens aan de bouwkosten kreeg genoeg politieke steun.

De oppositiepartijen zetten zware politieke wapens in gedurende de raadsvergadering vorige week over de vervanging van de brug over de Schie. Uitzonderlijk was de motie van treurnis, ingediend onder aanvoering van ChristenUnie Delft. De partij, die maar zelden overgaat tot het indienen van veroordelende moties, wilde haar ongenoegen verwoorden over de gang van zaken eind vorig jaar. De partij is van oordeel dat de gemeenteraad destijds op basis van verkeerde informatie is geïnformeerd - een politieke halszaak.

Op basis van deze informatie stemde de raad uiteindelijk in met het sluiten van een nieuwe overeenkomst tussen de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Delft. Hierdoor tekende Delft om 5,5 miljoen euro extra in te leggen voor het bouwen van een zogenaamde tafelbrug en werd de totale Delftse inleg in het bouwproject bijna 13 miljoen euro. De gemeenteraad kwam afgelopen zomer echter bedrogen uit. Toen werd duidelijk dat de kosten voor het bouwen van een nieuwe brug sowieso veel duurder zou zijn geworden en dat de provincie de gemeente onder druk had gezet om de hogere kosten op zich te nemen.

Coalitiepartijen VVD, D66  en GroenLinks wilden echter nog niet de conclusie trekken dat de raad eind vorig jaar verkeerde informatie kreeg. De coalitiepartijen benadrukten vooral hun behoefte het jarenlang vertraagde bouwproject eerst te willen afronden, voordat het dossier verder wordt onderzocht. Ook de positie van oppositiepartij het CDA was opvallend in het debat, mede omdat de verantwoordelijkheid van het bouwproject onder het vorige college viel onder CDA-wethouder Milène Junius. De partij deelde juist de mening van de ChristenUnie dat de raad destijds verkeerd was ingelicht met 'door de provincie verstrekte verkeerde informatie'. Desondanks besloot de partij de motie van de ChristenUnie niet verder te steunen, net als alle coalitiepartijen, waardoor het voorstel roemloos ten onder ging.

Voor VVD-wethouder Lennart Harpte stond het antwoord overigens al wel vast.
De raad werd destijds wel correct geïnformeerd, meent de wethouder.  Harpe: "Het is mijn stellige overtuiging dat de provincie ook niet wist dat een basculebrug even duur zou worden, dat werd pas begin dit jaar duidelijk."  De wethouder haalde ook krachtig uit naar voorstellen van oppositiepartijen om opnieuw te heronderhandelen met de provincie. Harpe: "Ik heb de afgelopen drie maanden onderhandeld, die resultaten zijn bekend gemaakt. Ik zie ook geen basis voor verdere onderhandelingen. Op basis van de al gevoerde gesprekken is dit het best haalbare resultaat."

De voltallige oppositie diende daarop een motie in om alsnog haar doel te bereiken, maar dat kon geen enkele coalitiepartij waarderen, waardoor ook deze motie sneuvelde.

Bovengrens
In het ruim anderhalf uur durende overleg boekte maar één motie wel succes, namelijk het voorstel om een definitief kostenplafond in te stellen op het bouwproject. Raadslid Bert Brehm, die de motie indiende, argumenteerde: "De wethouder heeft gezegd dat nieuwe tegenvallers mogelijk voor kunnen komen, en hij kon het in ieder geval niet uitsluiten. Alles bij elkaar geeft dat een heel ongemakkelijk gevoel, zeker in een tijd waarin het college heeft aangekondigd de begroting niet rond te krijgen."

De PvdA-motie kreeg steun van alle coalitiepartijen en, opvallend genoeg, Onafhankelijk Delft. Ook ChristenUnie en CDA gaven uiteindelijk hun stem aan het voorstel. Door het aannemen van de motie vormt het huidige vastgestelde budget van bijna 13 miljoen euro de uiterste bovengrens van de uitgaven die Delft aan de bouwkosten van de nieuwe brug spendeert.

De SP en Stadsbelangen Delft steunden de motie niet. Partijleider Aad Meuleman verwoordde weinig vertrouwen te hebben in de waarde van de motie. "Als de kosten straks toch opnieuw oplopen, en de rekening weer bij Delft belandt, trekt de PvdA dan de stekker uit het project? Ik moet het nog meemaken."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12