Afbeelding

Michael Duursma: vleugje Delfts blauw in honkbal-Oranje

sport

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

Michael Duursma (links) tijdens de vorige editie van het World Port Tournament. (Foto: Robert Bos)

DELFT – Het Familiestadion in Rotterdam is tot en met zondag 26 juli het toneel van het World Port Tournament Baseball. Oranje-honkballer Michael Duursma geeft een Delftsblauw tintje aan dit internationale honkbaltreffen.

Door: Dennis van den Berg

Michael Duursma woont in Delft en is professioneel honkballer bij L&D Amsterdam. Hij beschikt over een (inter)nationale erelijst om u tegen te zeggen. In clubverband speelde hij voor HCAW uit Bussum, Neptunus uit Rotterdam en Pioniers uit Hoofddorp, alvorens hij in 2013 bij het hoofdstedelijke team terecht kwam. Met deze ploegen veroverde hij landstitels, de Europa Cup I en II en de Super Cup. Zijn carrière als international begint in 2000, als hij opgeroepen wordt voor een serie oefenwedstrijden tegen Taiwan in aanloop naar de Olympische Spelen. Hij wordt echter niet opgenomen in de Olympische selectie die naar Sydney wordt afgevaardigd: iets wat hem in 2004 opnieuw overkomt, als hij buiten de boot valt voor de Spelen in Athene. Maar in 2008 is het zover en maakt hij zijn Olympisch debuut tijdens de Spelen van Beijing. Hij is dan sinds 2003 inmiddels een vaste waarde binnen het zeer succesvolle nationale team, en is dat tot op de dag van vandaag.

Korte stop
Michaels gebruikelijke positie in het veld is die van korte stop, tussen het tweede en derde honk. “Een belangrijke plek, je bent hier eigenlijk de leider van het binnenveld. Door mijn goede inzicht in het spel kan ik het verloop van de wedstrijd goed inschatten.” Wanneer zijn team aan slag is, is Michael doorgaans eerste of tweede slagman. “De missie is dan op het honk zien te komen en punten te scoren.”

-Sla je wel eens een homerun?
“Dat gebeurt me weleens, maar niet zo vaak. Het is niet mijn specialiteit.”

-Je bent inmiddels 37. Merk je daar iets van, bijvoorbeeld door blessures?
“Ik ben gelukkig niet zo blessuregevoelig. Ik train regelmatig in de sportschool om mijn spieren in vorm te houden. De blessures die ik heb gehad waren botbreuken: mijn bovenarm bijvoorbeeld toen ik als korte stop verkeerd terechtkwam, mijn middenhandsbeentje toen de werper een bal tegen mijn hand gooide.”

-Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit voor jou als honkbalprof?
“Ik sta zes van de zeven dagen op het honkbalveld: drie keer trainen voor het nationale team, één keer trainen voor Amsterdam en drie wedstrijden spelen in de landelijke competitie. Daarnaast ben ik op dinsdagmiddag instructeur bij de jeugd van de Rabbits, de Haarlemse vestiging van de Baseball Academy waar talentvolle honkballers worden opgeleid. Verder zijn er een aantal keer per jaar de toernooien met Oranje.”

-Dit jaar werd je opgeroepen voor het allereerste Europese All Star Team. Hoe was dat?
“Een bijzondere ervaring, wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Het team bestond, naast jongens uit het Nederlandse team, voornamelijk uit spelers van de nationale teams van Italië en Spanje. Normaal gesproken speel je tegen hen, nu waren we teamgenoten. We hebben in Tokyo twee keer tegen het nationale team van Japan gespeeld: één keer gewonnen en de tweede keer maar net verloren.”

-Welke landen tref je komende week in Rotterdam met het Nederlandse team?
“Cuba, Curaçao, Taiwan en Japan. Allemaal pittige tegenstanders, maar dat maakt het alleen maar leuker.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12