Afbeelding

Mariska Hulsing rent zich graag rot om geld in te zamelen voor Diabetes Fond

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 23 |

Een deelnemer aan een eerdere Dia Beat It wordt aangemoedigd.

DELFT – Mariska Hulsing verloor haar vader aan diabetes en ook haar zoon kampt met deze vervelende ziekte. De 42-jarige Delftse doet daarom op 10 oktober mee aan Dia Beat It-run, een sponsorloop om geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds.

Door: Jesper Neeleman

Deelnemers beginnen die dag op de Euromast in Rotterdam, rennen 589 traptreden naar beneden en leggen daarna in estafettevorm een afstand van 82 kilometer af. De loop eindigt in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Hulsing doet met het BJ-team mee, een ploeg met nog drie lopers: haar broer Stefan Hulsing, Michael Sap en Jan Flipse. De redenen om mee te doen zijn duidelijk. Ze weet wat voor vervelende gevolgen diabetes kan hebben. "Onze vader Bert is in 2007 aan de gevolgen van diabetes overleden. Mijn zoontje Jamal kreeg op 6-jarige leeftijd te horen dat hij diabetes heeft." De letters BJ staan voor hun namen. "De ziekte beheerst vervolgens je leven. Je bent er altijd mee bezig. Jamal moet altijd een insulinepomp en eten bij zich hebben, moet goed op z'n voeding letten. Bij het ontbijt begint het rekenen en tellen van koolhydraten al. Als je daar niet op let gaat het mis. Of je bloedsuiker is te laag en beland je in een hypo, of het is te hoog en dan heb je een hyper. Dan ga je stuiteren en voel je je helemaal niet lekker."

Hopen op wonder
Door vooruitgang van de techniek en wetenschap is het leven van diabetespatiënten wel iets makkelijker geworden dan het ooit was. "Maar we hopen nog altijd op een wonder, een middel waarbij je de ziekte helemaal kunt verslaan. Dat is er nog niet." Jamal zit momenteel op een speciale school in Rotterdam waar continu twee verpleegsters aanwezig zijn. Dat gaat goed. "Maar toch denk je elke dag weer: Oh jee, hij moet straks ook weer naar huis komen. Je bent 24 uur per etmaal met deze ziekte bezig. M'n dochter verdient ook aandacht, maar het is als moeder soms moeilijk die aandacht te verdelen."
Ze hoopt met haar deelname haar spreekwoordelijke steentje bij te dragen aan de bestrijding van diabetes. Het hardlopen zal haar wel prima afgaan, want ze loopt zeker twee keer per week hard en heeft al vaker een halve marathon gelopen. "Ik denk dat dit ook een bijzondere en mooie ervaring gaat worden. Vorig jaar wilden m'n broer en ik ook al meedoen, dit jaar hebben we de knoop doorgehakt en gezegd: Het is nu of nooit." Wat vooral lastig wordt, is het bijeenbrengen van de tweeduizend euro die nodig is om mee te mogen doen. De vier van het BJ-team zijn daar nu druk mee in de weer. Wie hen wil steunen, kan dit doen via de website www.diabeatitrun.nl en bij het onderdeel team klikken op BJ-team. Mail verder voor meer informatie naar maris_hul@hotmail.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12