Afbeelding

Tim Kool stapt van de mat en richt zich op coachen en zijn school

sport

Editie: Week 30, Jaargang 23 |

De nationale taekwon-doselectie die deel heeft genomen aan het WK in Italië in mei van dit jaar. Van achter naar voor en van links naar rechts: Roy den Hollander, Rory de Vries, Tim Kool, Cody Oranje, Sabrina Pannekoek, Sam Jongejan, Bo Rook, Daphne van de Wijngaart en Jennifer Duijvesteijn.

DELFT – Precies tussen het WK en het EK taekwon-do in heeft Tim Kool een belangrijke beslissing genomen. De veelvoudig kampioen is vanaf oktober uitsluitend als bondscoach van de Nederlandse selectie actief, niet meer als deelnemer.

Door : Dennis van den Berg

Het wereldkampioenschap taekwon-do ITF in het Italiaanse Jesolo vond alweer twee maanden geleden plaats. De taekwon-doka’s van het nationale team, waarvan Sportschool Tim Kool momenteel hofleverancier is, genieten van hun vakantie en bereiden zich in gedachten alweer voor op het volgende internationale treffen: het Europees kampioenschap in Schotland in oktober. Voor hun ‘sabum’ Tim Kool zit het iets anders in elkaar. De Delftse taekwon-doka, regerend Europees kampioen sparring (wedstrijdvechten) in de klasse tot 85 kilo, blijkt tijdens het WK in Italië voor het laatst in de rol van deelnemer zijn sportieve talenten te hebben geëtaleerd.

“Ik kwam op de derde dag van het WK in actie”, blikt Tim terug. “De eerste ronde tegen een Ethiopiër won ik vrij eenvoudig. Daarna nam ik het op tegen een Chileen. Die partij won ik ook, maar ik kreeg wel een harde trap tegen mijn bovenbeen te verduren. Mijn hamstring raakte hierdoor geblesseerd. De daaropvolgende ronde had ik een Engelse tegenstander. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar omdat ik geblesseerd was geraakt was ik geen partij meer voor hem en verloor ik.”
Nadat hij dit verlies had verwerkt, begon Tim zich af te vragen of hij nog wel zelf moest blijven deelnemen aan internationale toernooien. “Sinds 2000 heb ik vrijwel onafgebroken deelgenomen aan deze toernooien. Ik heb diverse Europese en wereldtitels. ‘Wat heb jij nog te bewijzen op zo’n WK?’ zei een vriend tegen me. Daarbij komt, dat ik sinds een tijdje ook de rol van bondscoach van het Nederlandse team op me neem. In combinatie met de drukke werkzaamheden voor mijn sportschool heeft dat het doorhakken van deze knoop vereenvoudigd.” Ook nationaal houdt Tim het, na meer dan vijfentwintig titels, voor gezien.

Wennen
De Nederlandse taekwon-doka’s kunnen gerust zijn: Tim Kool blijft als trainer gewoon verbonden aan het nationale team. “Ik sta alleen niet meer zelf op de mat tijdens internationale toernooien. Dat wordt best even wennen straks in Schotland, maar we hebben een sterke selectie voor sparring en tuls (het uitvoeren van taekwon-dostijlvormen). Ook zonder mijn sportieve deelname kan het Nederlandse team zichzelf profileren op het EK. Als bondscoach ga ik de selectie helpen om nog beter te worden.” Tims sportschool staat in de internationale taekwon-do- en martial artswereld sowieso al bekend als locatie waar veel sporters specifiek komen trainen om zichzelf te verbeteren.
Als ondernemer is Tim inmiddels ook zijn vleugels aan het uitslaan. Naast de sportschool in Delft en een trainingslocatie in Pijnacker is hij bezig met het openen van een vestiging in Schiedam. “In Delft loopt het goed, met zo’n 225 leerlingen. In Schiedam begin ik weer op nul. Maar ik heb begrepen van een paar van mijn instructeurs, die er vandaan komen, dat er vraag is naar een type sportschool als de onze. Daarom ga ik die stap wagen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12