Gonzalo Villarrubia en Priya Sardjoe Missier temidden van Priya's trofeeën. (Foto: Dennis van den Berg)
Gonzalo Villarrubia en Priya Sardjoe Missier temidden van Priya's trofeeën. (Foto: Dennis van den Berg)

Ruwe karatediamant Priya wordt tot briljant geslepen in Delftse dojo

sport

DELFT – In de Delftse dojo van sensei Gonzalo Villarrubia wordt de jonge, getalenteerde karateka Priya Sardjoe Missier klaargestoomd voor de nationale en internationale top.

Door: Dennis van den Berg

De sportruimte van de Jan Vermeerschool aan de Raam verandert op woensdagen, vrijdagen en zondagen in de dojo van Karate & Kobudo Delft. Deze martial arts vereniging staat onder leiding van sensei Gonzalo Villarrubia, Spanjaard van geboorte. Hij is op jonge leeftijd begonnen met het beoefenen van karate en kobujutsu en heeft de zwarte band (vierde dan) bij de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten.
In Villarrubia's dojo bekwamen de leden zich niet in de meest beoefende en in Nederland tamelijk populaire karatestijl Shotokan, maar in Shito Ryu. Deze stijl werd in 1929 ontwikkeld door de Japanse grootmeester Kenwa Mabuni. De nadruk ligt bij Shito Ryu op drie onderdelen: kihon (basistechnieken), kata (stijlfiguren waarmee een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander wordt uitgebeeld) en kumite (gevechtstraining).
Een van Villarrubia's jongste pupillen is de 14-jarige Priya Sardjoe Missier uit Den Haag. Priya begon op haar negende met karate, daartoe aangespoord door haar vader Aniel die zelf ook karate had beoefend. "Priya was erg verlegen en werd door andere kinderen gepest. Ik wilde haar wat weerbaarder zien te krijgen. Hiervoor is een sport als karate zeer geschikt, ook al omdat je van begin af aan wordt geleerd om niet zonder aanleiding een gevecht aan te gaan", vertelt Aniel. In eerste instantie ziet dochterlief het niet zitten, maar ze stemt toch in met haar vaders wens. En dan gaat er een wereld voor haar open.
Al gauw blijkt dat Priya een uitzonderlijk talent bezit voor karate, met name op het gebied van kata. In eerste instantie traint ze in haar woonplaats bij een dojo die is gespecialiseerd in Shotokan, maar vader Aniel is van mening dat de kwaliteiten van zijn dochter binnen deze karatevorm onvoldoende tot wasdom kunnen komen. Hun zoektocht naar een geschikte dojo en sensei leidt naar Delft, waar Villarrubia hen met open armen ontvangt.

Blauwe band
Priya heeft inmiddels de blauwe band, maar het belangrijkste volgens Aniel is het feit dat zijn dochter zich verder kan bekwamen in kata, onder het toeziend oog van sensei Villarrubia. "De keus voor Gonzalo heeft fantastisch uitgepakt. Priya heeft een geweldig seizoen achter de rug: van de zes wedstrijden stond ze zes keer op het erepodium, waarvan drie keer als eerste. En omdat ze een van de weinigen van haar leeftijd is die Shito Ryu Karate beoefent, valt ze sowieso op tussen de andere karateka's", aldus haar trotse vader. Ze maakt inmiddels, als enige Shito Ryu karateka, deel uit van de nationale jeugdselectie. Gonzalo is eveneens trots, maar toont zich bescheiden over zijn invloed: "Zij heeft het talent, ik help alleen om het in de juiste banen te leiden."
Wie meer wil weten over Karate & Kobudo Delft, kan een kijkje nemen op www.karatedelft.com of
www.karatekobudodelft.blogspot.nl.