Afbeelding

Huis te koop: Nieuwe Plantage 114, Delft

wonen

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

DELFT – De grond van de woning waarop dit huis staat is al vijf ton waard. Het is dan ook een heel bijzondere locatie, helemaal aan het einde van de Nieuwe Plantage. Met uitzicht op de verre Vliet, met aan de rechter kant de Haagweg/Delftweg en aan de linker kant het Jaagpad. Rond het pand prachtig aangelegde tuinen. Maar het huis zelf mag er ook zijn: een prachtig pand uit 1894, dat twee woningen in zich herbergt. Die van Piet en Annie Borsboom staat nu te koop.

Piet en Annie Borsboom zijn in 1958 in dit huis komen wonen. Dat was na hun trouwen, nu 57 jaar geleden. Het is altijd een dienstwoning geweest, voor de brugwachters van de huidige Reineveldbrug en diens voorgangers. Een gemeentelijk monument in een beschermd stadsgezicht. “Ja ik heb mijn hele leven gewerkt als brugwachter”, zegt Piet. “Ik zat dan altijd in het brugwachtershuisje, dat kenmerkende gebouwtje met dat puntdakje.”
Piet en Annie zijn al aardig op leeftijd en willen nu wel wat kleiner gaan wonen. Ze hebben gekozen voor een appartementje in Berkel en Rodenrijs, waar hun dochter met haar man en kinderen vlak bij wonen. “Zo wonen we wat dichter bij elkaar”, zegt Annie. “Bovendien waren we al goed bekend in Berkel en Rodenrijs. De tuin is te groot om te blijven onderhouden en de trap is voor ons iets te hoog geworden.”
Wie het pand aan de buitenkant ziet, denkt met een heel groot huis te maken te hebben. Schijn bedriegt echter. Van binnen is het een bescheiden woning. Met in totaal vier kamers en een flinke keuken. “We hebben het in de loop der jaren wel helemaal gemoderniseerd”, zegt Piet. “Oorspronkelijk zat de keuken bijvoorbeeld in de woonkamer, maar die is naar een aparte ruimte gegaan. Nog wel helemaal origineel is de steile trap naar de eerste verdieping, die ook meteen de zolderverdieping is. Oorspronkelijk was er op deze zolder maar één klein kamertje, maar daar hebben we nog een grote slaapkamer in laten maken.”
Een charmante voormalige brugwachterswoning derhalve. Vanuit de woonkamer heb je een weids uitzicht. Aan de voorkant over het Rijn-Schiekanaal en aan de zijkant over de vaart met diverse woonarken en plezierjachten. Vanuit de woonkamer is er een doorloop naar de nette, maar eenvoudige keuken, voorzien van enige apparatuur. “Ja je kunt wel zeggen dat we hier 57 jaar met heel veel plezier hebben gewoond”, zegt Annie.
Vanuit de keuken is er toegang tot de toiletruimte. Een andere deur in de keuken leidt naar buiten, naar de prachtige tuin. Deze beslaat een oppervlakte van maar liefst 539 vierkante meter. Behalve een strak grasveld, bevindt zich hierin ook een vijver, maar ook talloze eigen bouwsels van Piet. “Die bouwwerkjes hebben inmiddels allemaal een andere bestemming gekregen”, zegt hij. “Maar je kunt wel zeggen, dat je hier een prachtige tuin vol mogelijkheden hebt.”
De uitermate verzorgde en fraai aangelegde tuin is voorzien van twee echte bergingen en is formidabel op de zon gelegen. “Een heleboel mensen uit Delft kennen deze tuin”, gaat hij verder. “Al tien jaar achtereen zet ik een heel grote zelfgemaakte Kerststal in de tuin. Die verhuist overigens gewoon mee naar Berkel, waar de mensen daar er dan ook van kunnen genieten.”
Op de eerste verdieping, na het betreden van de steile, originele trap uit 1894, kom je op een ruime overloop. Voorzien van diverse bergruimten en de toegang tot de bergvliering over de gehele woning. De hoofdslaapkamer bevindt zich aan de voorzijde van de woning. Hieraan grenzend is er een douchecel, zodat de bewoners vanuit hun bed zó onder de douche kunnen. De tweede slaapkamer, aan de achterzijde gelegen, biedt een prachtig uitzicht op een deel van de tuin. De begane grond is voorzien van een betonnen vloer. Het schilderwerk aan de buitenzijde is recentelijk uitgevoerd. De gevels zijn gereinigd en platvol gevoegd en geïmpregneerd.
De woning staat op een steenworp afstand van al het moois dat deze prachtige stad te bieden heeft. Te denken valt aan de bijzondere winkels, musea, cultuur en theater. Maar ook de diversiteit aan restaurants en cafeetjes. Daarnaast is er een goede verbinding naar het fraaie nieuwe NS-station, recreatiegebied de Delftse Hout en de uitvalswegen.
Er is een onderzoek beschikbaar van architect Reinder Douwes – StudioD11, waarin de huidige situatie en diverse opties en mogelijkheden uitgezocht zijn.

De vraagprijs van deze woning is 580.000 euro k.k. Geïnteresseerd in deze woning? Voor meer informatie: Björnd Makelaardij, (015) 213 51 39 of www.bjornd.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12